szerző:
hvg.hu

A politikai elemző szerint a miniszterelnök nem azt mondhatta, ami hasznos számára, hanem amit valójában gondolt. Török úgy látja, ha erről van szó, az olyasmi, ami Orbán beszédeiben csak ritkán fordul elő: komoly politikai hiba.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Kossuth téren tartott ünnepi beszédet március 15-én Orbán Viktor miniszterelnök, és azt ígérte, a választások után elégtételt fognak venni.

“Mi szelíd és derűs emberek vagyunk, de nem vagyunk sem vakok, sem balekok, ezért a választások után elégtételt fogunk venni erkölcsi, politikai és jogi értelemben”

- mondta Orbán, majd hozzátette, egyelőre nem ezzel kell foglalkozni.

Az elhangzottak után Török Gábor politikai elemző igyekezett megfejteni Orbán üzenetét, és értékelni a március 15-i ünnepi beszédeket. Szerinte a Fidesz számára kulcskérdéssé vált, hogy a választási kampány számára egyre kellemetlenebb dinamikáját megfordítsa, vagy legalább megtörje. Március 15-től azt várhatták, hogy a Békemenettel erőt és magabiztosságot mutatnak, kijönnek abból a defenzívából, amibe az elmúlt hetekben kerültek.

Török szerint a Békemenet azt a célt biztosan teljesítette, hogy rengeteg embert toborzott össze, de hogy ezzel a kampány dinamikája megfordult volna, az még nem dönthető el.

A bevándorlás témaköre kapcsán azt írta, a Fidesz láthatóan lemondott arról, hogy a kormányzás egyéb területeiről bármit mondjon, nem csupán ígéreteket nem tesz, de a létező eredményeit sem hajlandó a kampányban tárgyalni. Török szerint egy téma, egy ügy ilyen mértékben még soha nem uralt el egyetlen ünnepi beszédet sem.

Török blogjában Orbán beszédének szokatlan részére is kitért, amiről az elemző szerint a kormányfőnek tudnia kellett, hogy sokan egyértelmű fenyegetésnek fogják értelmezni.

Török Gábor úgy látja, ha Orbán korábbi szövetségesének és mostani ellenségének, Simicska Lajosnak akart üzenni ezzel, azt más, nem nyilvános csatornán is megtehette volna, ehhez nem olyan eszközt lett volna célszerű választani, amire a legnagyobb figyelem irányul.

Török azt írta, egyelőre nem tud másra gondolni, mint arra, hogy itt nem a ráció, hanem a zsiger szólalt meg: a miniszterelnök nem azt mondta, ami hasznos számára, hanem amit valójában gondol, érez. Az elemző szerint ha valóban ez történt, az komoly politikai hiba, olyasmi, amit a kormányfő a beszédeiben viszonylag ritkán szokott elkövetni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Itthon

Világos üzenet: ha nem Orbán áll bosszút, a békemenet fog

A békemenet teljesített: Orbán Viktor hívei olyan élményben részesültek, ami után ismét nyeregben érezhetik magukat. Hogy alattuk a ló döglött-e, csak április 8-án derül ki. Orbán mindenesetre saját táborának megerősítése mellett ellenfeleit is mozgósíthatta azzal, hogy nyíltan bosszút esküdött a választás utáni időszakra. Bárhogyan alakul, a voksolást az eddiginél is feszültebb politikai szembenállás követi.