szerző:
hvg.hu

Huszonnégy választókerületben akkor is nyerhet az ellenzék, ha nem egyeznek meg a pártok, további 21 helyen pedig együttműködésre volna szükség.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

45 hely van az országban, ahol a V18 csoport és Márki-Zay Péter szerint is győzhet az ellenzék. A V18 csoport, amely korábban Karácsony Gergely támogatói köreként határozta meg magát, illetve a minél nagyobb választási részvételt szeretné elérni, már egy hete közzétette a listáját arról, hogy az egyes választókerületekben ki lehet a legesélyesebb ellenzéki jelölt. Az új hódmezővásárhelyi polgármester is elkészített egy listát a szerinte legesélyesebbekről. Most pedig bejelentették, hogy együttműködnek, a V18 és Márki-Zay is jelzi a saját becslésénél, melyek azok a választókerületek, ahol mindkét előrejelzés szerint van esély az ellenzéki győzelemre.

A szakértők úgy számolnak: ahhoz, hogy a Fidesznek ne legyen többsége, az ellenzéknek 40-45 választókerületet kellene megnyernie, ahhoz pedig, hogy ne legyen Fidesz-kétharmad, 10-15 ellenzéki egyéni győzelemre volna szükség.

A V18 szerint 25 olyan hely van az országban, ahol akkor is nyerhet az ellenzék, ha nem lesz együttműködés a pártok között. Ebből 24-ben Márki-Zay szerint is győzhet az ellenzék: így a Jobbik 10, az MSZP-Párbeszéd 8, a DK 4, független jelölt pedig 2 helyen hozhat mandátumot. További 21 olyan választókerület is van, ahol Márki-Zay talált esélyes ellenzéki jelöltet, a V18 viszont úgy számol, hogy a pártok megállapodására volna szükség, különben nem lesz elég ellenzéki szimpatizáns számára egyértelmű, hogy kire kellene szavaznia, ha a legerősebbet akarja segíteni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!