szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kijött egy listával a V18 csoport, amelyen a lehetséges esélyes ellenzéki jelöltek láthatóak. A csoport szerint 25 kerületben koordináció nélkül is győzhet az ellenzéki jelölt, ha elegen mennek el szavazni, 40 egyéni választókerületben pedig akkor, ha a pártok megegyeznek a visszaléptetésekről.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Megpróbálja a kormányváltást akaró szavazókat eligazítani a korábbi MSZP-s külügyminiszter, Balázs Péter által elnökölt V18 csoport, amely korábban Karácsony Gergely támogatói köreként határozta meg magát, illetve a minél nagyobb választási részvételt akarja elérni. A V18 közzétette, szerinte ki lehet az egyéni választókerületekben a legesélyesebb ellenzéki jelölt, aki legyőzheti a Fidesz jelöltjét. A kiválasztásban a Közös Ország Mozgalom, a Závecz Intézet méréseit és a taktikaiszavazas.hu oldal megállapításait vették figyelembe.

A jelölteket két csoportba osztották: az első csoportban azok vannak, akik anélkül is nyerhetnek, hogy a többi ellenzéki jelölt visszalépne (csak legyen meg a szükséges ellenzéki szavazó), a második csoportban pedig a koordinációval győztes jelöltek következnek.

25 választókerületben győzhet az ellenzéki jelölt a V8 szerint koordináció nélkül is, tizenegy jobbikos, nyolc MSZP-P-s, négy DK-s és két független jelölt.

40 kerületben pedig meglehet az ellenzéki győzelem, "így a Fidesz akár a választásokat is elveszítheti", írja a V18, itt meg kell egyezni, azaz itt még a pártokon is múlik a dolog.

Ahhoz, hogy a Fidesz elveszítse abszolút többségét, 40-45 egyéni választókerületet kéne hoznia az ellenzéknek a szakértők szerint, a kétharmad megakadályozásához pedig 10-nél valamennyivel többet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Többször is havazni fog a jövő héten

Többször is havazni fog a jövő héten

Havazás jöhet a Dunától keletre

Havazás jöhet a Dunától keletre

Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött

Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött