szerző:
Tetszett a cikk?

A Fidesz kampányának korlátozásához vezetne a plakátok elmeszelése, ezért az Ab felfüggesztette annak végrehajtását.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Nem döntött az Alkotmánybíróság arról, hogy jogosan marasztalta-e el a Kúria a "Nekünk Magyarország az első!" feliratú plakátot, de felhívta a Kúriát a döntés "végrehajtásának felfüggesztésére". Az országot hirdetményeivel elárasztó kormánypárt egyetlen plakát leszedetését is súlyos jogsérelemként élte meg, és lényegében győzött.

A legfelső igazságszolgáltatási testület április 1-én a Nemzeti Választási Bizottság határozatát megváltoztatva kimondta: a Momentum által kifogásolt plakát "sérti a választás tisztaságára és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveket", mert apró betűvel, távolról vagy autóból nem olvasható módon került fel rá a Fidesz neve, és hasonlít a kormány korábbi hirdetményeire. Márpedig a választópolgároknak egyértelműen tudniuk kell, hogy Orbán Viktor a plakáton miniszterelnöki mivoltában, az állami közhatalom megtestesítőjeként közvetít valamilyen kormányzati közhatalmi üzenetet, vagy pedig mint fideszes politikus ösztönöz a pártja támogatására.

A Kúria bírságot nem szabott ki, de a plakát kiadóját a további jogsértéstől eltiltotta. Ez, ahogy az eredeti panasz is, egyetlen plakátra vonatkozott, amely Budapest XV. kerületében az M3-as autópálya bevezető szakaszán látható. Bár ugyanez országszerte ki van téve, a Kúria tartózkodott az általános minősítéstől, mondván: a plakátokról "megközelíthetőségük, ráláthatóságuk és olvashatóságuk eltérő volta miatt általánosítható megítélés nem adható". Ebből azt következik, hogy azt az egyetlen darabot kellett volna leszedni.

Erre válaszul írta alkotmányjogi panaszában Gulyás Gergely parlamenti frakcióvezető, hogy ez gátolná a Fidesz kampányát a még hátralévő napokban, tehát sértené a párt véleménynyilvánítási szabadságát. Döntésével a Kúria Gulyás szerint "jogalkalmazói önkényt" valósított meg. 

Az Alkotmánybíróság Schanda Balázs vezette tanácsa a lényeget illetően elfogadta ezt az érvelést: végzése szerint érdemben vizsgálja a panaszt, de mivel egyelőre nem döntött, "súlyos és helyrehozhatatlan kár vagy hátrány elkerülése érdekében" kérte a bírói döntés felfüggesztését. A hátrány a Fidesz kampányának korlátozása lenne.

Vagyis majd a választás után mondják ki végleg, hogy a Kúriának vagy a Fidesznek volt-e igaza, ami akkor már érdektelen lesz, de a plakát addig maradhat. Ezzel az öt tagú tanácsból egyedül Stumpf István alkotmánybíró nem értett egyet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!