szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MTA külső tagja, a hálózatkutató Barabási Albert-László is felkerült a kormányközeli Figyelőben közölt, úgynevezett "Soros-listára".

A Figyelő csütörtökön közölt cikket a "Spekuláns emberei" címmel, melyben listába szedték azokat a kormány által ellenségeknek vélt személyeket és szervezeteket, amelyeket és akiket a cikk szerint Soros Görgy pénzel, mint egy "zsoldoshadsereget".

Erre a listára került fel a világhírű magyar fizikus, a hálózatkutatással foglalkozó Barabási Albert-László is, az Amerikai Fizikai Társaság, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Barabási Albert-László munkája nyomán vált fontos kutatási területté a skálafüggetlen hálózatok tanulmányozása, munkahelyei között olyan, a világelithez tartozó oktatási intézmények sorakoznak, mint a Bostoni Egyetem és a Harvard.

©

Barabási Albert-Lászlót az Orbán Viktor által is nem egyszer említett "zsoldoshadsereg" egyik tagjának tartják a Figyelőnél, a cikk szerint a magyar fizikus a lista második helyén áll – ezt maga a tudós is szóvá tette a Facebook-oldalán. A hálózatkutató sejtése szerint a CEU-ügyben tett korábbi kiállása miatt kiáltották ki kormányellenségnek, mikor az egyik nemzetközi tudományos magazinban számolt be a Közép-európai Egyetemet ért kormányoldali támadásokról. Barabási-Albert László ez ügyben később nyílt levelet írt Áder Jánosnak.

Számomra is vannak értékek, amelyek politika fölöttiek. Ilyen a minőségi oktatás, amely egy tudásalapú világban elengedhetetlen. Így oktatóként és kutatóként úgy érzem, hogy a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítését célzó, parlament által tegnap megszavazott törvénymódosítás messzemenően ellentmond a magyar nemzet tudományba és oktatásba vetett hitének és büszkeségének

– írta akkor a világhírű fizikus.

A poszthoz egy kommentelő professzorkollégája azt írta, szerinte Barabási nem korábbi állásfoglalásai miatt került fel a lista második helyére, hanem azért, mert a CEU-ról szóló Wikipédia-szócikkben is ő a második az ott dolgozó tanárok listáján, és a Figyelő "tényfeltáró" cikkébe egyszerűen onnan másolták a névsort.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A Helsinki a Kurucinfót emlegeti a Figyelő-lista miatt

Hat pontban magyarázza el, mit tart felháborítónak a Magyar Helsinki Bizottság a Figyelő Soros-listájával kapcsolatban. Magyarázatot követelnek a lap tulajdonosaitól, és indítottak egy, az ügyre reflektáló Facebook-csoportot Kúllista2018 néven.

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók

Lemondott Trump “katonája", aki szívesen felforgatta volna az internetet

Lemondott Trump “katonája", aki szívesen felforgatta volna az internetet