szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét megszólalt Barabási Albert-László a CEU ügyében.

A világhírű hálózatkutató, aki korábban arra szólított fel – pártszimpátiától függetlenül mindenkit –, hogy álljon ki az egyetem mellett, Áder Jánosnak írt nyílt levelet. Facebook-oldalán közzétett üzenetében úgy fogalmazott: nagy öröm volt számára, hogy négy évvel ezelőtt fogadhatta az államfőt az általa vezetett bostoni kutatóközpontban. Úgy erezte, a látogatás gesztus értékű volt – jelezte, hogy mennyire fontos az Magyarország jövője szempontjából a tudomány és az oktatás.

"Számomra is vannak értékek, amelyek politika fölöttiek. Ilyen a minőségi oktatás, amely, egy tudásalapú világban elengedhetetlen. Így oktatóként és kutatóként úgy érzem, hogy a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítését célzó, parlament által tegnap megszavazott törvénymódosítás messzemenően ellentmond a magyar nemzet tudományba és oktatásba vetett hitének és büszkeségének.

Bízok benne, hogy a Köztársasági Elnök Úr mindet megtesz, hogy a törvényjavaslat ne válhasson törvénnyé"

– fogalmazott a tudós.

Barabási szerint a magyarok jogosan büszkék Neumann Jánosaikra és Szentgyörgyi Albertjeikre, hiszen nekik köszönhető, hogy "bár kis ország vagyunk, tudományos nagyhatalomként tart számon bennünket a világ".

Ahogy korábbi levelében, Barabási ismét emlékeztett: két, Amerikában töltött évtized után azért költözött Budapestre – amellett, hogy a gyerekei anyanyelvükön tanulhassanak –, hogy visszaadhasson egy keveset abból a szakmai tudásból, amit a legjobb egyetemeken magába szívhatott. Hazatérése után elfogadtam a Közép-európai Egyetem felkérését, hogy segítsen egy világszínvonalú kutatási központ létrehozásában. "Büszkén állítom, hogy az elmúlt öt évben Budapest a hálózatkutatás fővárosává vált Európában."

Ez az idő alatta azt is megértette – folytatta –, hogy milyen fontos szerepet tölt be a Közép-európai Egyetem a magyarországi felsőoktatásban. Meghonosított egy akadémia kultúrát, amelynek párját csak a Harvardon tapasztalta a tudós. Hozzátette: azt is tanúsíthatja, hogy egyetlen cél lebeg úgy az oktatók, mind a diákok előtt, hogy a munkánk gyümölcseként a világ egyik legrangosabb egyetemét teremtsék meg Magyarországon.

Azt is láthatta – írta tovább –, hogy a Közép-európai Egyetem milyen stratégiai szerepet tölt be Magyarország nemzetközi megítélésében, és a szomszédos országokhoz kapcsolódó viszonyukban. Több száz Budapesten végzett diák dolgozik európai, ázsiai, és amerikai kormányhivatalokban és nemzetközi intézményekben. Az egyetemen keresztül szerették meg a magyarokat és Magyarországot. Magyarország láthatatlan nagyköveteiként vannak jelen befolyásos pozíciókban, Közép-Kelet Európában példa nélküli az politika tőke, amit ők képeznek.

Ha a parlament által megszavazott törvénymódosítás életbe lép, meggyőződésem, hogy annak a legnagyobb vesztese mi magyarok leszünk"
– jelentette ki. Úgy látja, nem csak a felsőoktatás csorbul majd példa nélküli módon, hanem "megfosztjuk a gyerekeinket és unokáinkat attól a lehetőségtől, hogy Magyarországon világszínvonalú oktatásban részesüljenek.

Emigrációba kényszerítjük a legtehetségesebb csemetéinket."

Micsoda ország lehetnénk – elmélkedett –, ha ahelyett, hogy a legjobb oktatási intézményünk megszüntetésén igyekeznénk, azt iktatnánk törvénybe, hogy minden egyetemünk a világ élvonalába kell, hogy kerüljön! "Addig is, amíg az Parlament ezt a nemes célt napirendre tűzi,

arra kérem a Köztársasági Elnök urat, hogy segítsen, hogy a józan ész a politika fölé emelkedhessen"

– zárta sorait.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön