szerző:
Gergely Márton
Tetszett a cikk?

Pár száz fős tüntetést tartanak a bezárt Magyar Nemzet újságírói, olvasóik és drukkereik.

A rendezvényen osztogatták a Szamizdat Magyar Nemzet példányait. Negyvenezer példányt nyomtak ki belőle, a felét Pozsonyban, ennyire nehéz már Magyarországon vállalkozást találni, amely vállalná a nyomtatást. 

A szamizdat kiadásba írtak a lap vezető szerkesztői és újságírói, Szerető Szabolcs számol be a G-napot követő helyzetről, de Török Gábor is elemzi benne a választások eredményét és következményeit. 

©

A rendezvényt a Pethő Sándor utcában tartották, ő a lap alapítója volt, a köztér a Király és Nagymező utcák sarkán álló templom mögött húzódik. A szerkesztőség rövid és harcias beszédek után gyertyát gyújtott a templomnál.

Pethő Tibor, az alapító leszármazottja és Torkos Matild a kialakult ellenséges klímát kritizálta, amelyben a Nemzet számára egyre nehezebb lett a munka. A tüntetésen megjelent Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és Lányi András is. (MIndeketten gyakori szerzői voltak különböző korokban a Magyar Nemzetnek).

A lap munkatársai még reménykednek a folytatásban, bár még megbízhatót mondani nem tudnak.

A Nemzet munkatársai egy határidőnaplóba írnak rövid üzenetet, mindenki a saját születésnapját jelölő oldalra. A megjelentek között sok a szolgálaton kívüli újságíró más szerkesztőségekből. Innen mennek majd át sokan az ellenzéki tüntetésre, ami 200 méterre indul a Nemzet gyülekező helyétől. 

A Nemzet munkatársai nehezen látják, merre lenne az előre. A lap kiadási jogát olyan áron adná el a tulajdonos, amit nem gondolnak reálisnak és megfizethetőnek. Ebben az esetben viszont nincs sok remény a folytatásra. A sajtó munkatársai között többen emlegetik fel, hogy másfél éve még Népszabadságot temették, és félő, a következő gyász sincs távol.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy egyszerű szoftverfrissítéssel generációt ugorhat a Samsung Galaxy Fold

Egy egyszerű szoftverfrissítéssel generációt ugorhat a Samsung Galaxy Fold

Újabb tűzszüneti egyezményt fogadtak el Karabahban

Újabb tűzszüneti egyezményt fogadtak el Karabahban

Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé

Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé