Balla István
Balla István

„Élethosszon át tartó tanulás” – ilyen tőle meglepő kifejezéseket mondott például. Vélemény.

Az iparkamarai elnök – aki saját bevallása szerint is meghatározó szereplője volt az utóbbi évek kudarcos oktatáspolitikájának – a Magyar Időknek adott interjúban számolt be arról, hogy az Magyar Nemzeti Bankkal közösen új és átfogó gazdaságstratégiai javaslatokat készítenek, a csomag már májusban az új kormány elé kerülhet.

Parragh kiemelte: „a keresetek mellett kiemelt hangsúlyt kell fektetni a képzésre, valamint az élethosszon át tartó tanulás elősegítésére. Ehhez a kamara külön oktatásfejlesztési javaslatcsomagot is kidolgoz”.

Ugyanez az ember eddig elérte egyebek közt, hogy a szakképzés kikerüljön a közoktatási rendszerből, és formálisan az NGM, valójában a kamara irányítása alá kerüljön. A szakképzésből gyakorlatilag száműzték azokat a közismereti tárgyakat, amelyek alkalmassá tennék a jövő munkavállalóit az egész életen át tartó tanulásra, és gyakorlatilag egyszer használatos, betanított munkások képzésére állította át a szakképzést. Többször hangsúlyozta, hogy gimnáziumokat kellene bezárni, hogy a gyerekek minél nagyobb hányada menjen ebbe a lebutított szakképzésbe. És persze azt is, hogy jobb egy szakma, mint egy diploma.

Tehát ez a szakember, az Orbán-rezsim nem hivatalos, de nem is titkolt oktatáspolitikai guruja most élethosszig tartó tanulást szorgalmaz.

Lehet, hogy nála bekövetkezett a megvilágosodás, és újragondolta az oktatás szerepét? Hogy nála működött az élethosszig tartó tanulás, és most rájött, hogy mi a valós igénye egy 21. századi társadalomnak? Hogy észrevette, merre tartanak az oktatási rendszerek a fejlett világban?

Aligha.

Intő jel például, hogy kiemelte „a tudás és a gazdaság erősebb összefonódását, amelynek alapja az igényeknek megfelelő felső- és középfokú képzési rendszer, valamint a digitalizáció”. Ez jól hangzik, csak ezeket az „igényeket” eddig úgy értelmezte, hogy nem kell tökölni a sok közismerettel (angol, magyar, történelem, matematika, informatika, meg egyéb ilyen haszontalanságokkal), egy jó szakinak elég, ha megmutatják, melyik gombot nyomja meg a megfelelő gépen. (És ha három év múlva más gép lesz, és fogalma sem lesz, azon melyik gombot kell megnyomnia, azzal most nem kell törődni.)

Pedig valóban az lenne a kulcs, hogy a jövő gazdaságának igényeire készítsük fel a fiatalokat. És mivel fogalmunk nincs, milyen lesz a 4. ipari forradalom gazdasága, erre egy mód van: a mai diákokat az állandó változásra, állandó tanulásra kell felkészíteni. Továbbá olyan kompetenciákkal kibocsátani az oktatási rendszerből, mint a kritikai gondolkodás, a problémamegoldás, a kreativitás, a digitális készségek, az interkulturális kommunikáció, amik bármilyen kontextusban felhasználhatók.

Tegye fel a kezét, aki a fenti előzmények után úgy gondolja, hogy az új parraghi oktatásfejlesztési javaslatcsomag ezen elemekre fókuszál majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"A bankok elvették, a kormány visszaadja" -  ki jár jól az újabb hitelesmentő csomaggal?

"A bankok elvették, a kormány visszaadja" - ki jár jól az újabb hitelesmentő csomaggal?

Akiben ilyen génmutáció van, annak emlékei nagyon erősek és alig felülírhatók

Akiben ilyen génmutáció van, annak emlékei nagyon erősek és alig felülírhatók

Range Rovert tuningolni többek között ezért a végeredményért egészen hálás feladat

Range Rovert tuningolni többek között ezért a végeredményért egészen hálás feladat

Most árult utoljára a H&M műanyag zacskókat

Most árult utoljára a H&M műanyag zacskókat

Gruevszki-ügy: A BM szerint nem hazudott a bevándorlási hivatal elnöke

Gruevszki-ügy: A BM szerint nem hazudott a bevándorlási hivatal elnöke

Szalai Ádám finoman beolvasott az MLSZ-nek

Szalai Ádám finoman beolvasott az MLSZ-nek