szerző:
hvg.hu

A pécsi közgazdász nem akar egyetlen parlamenti frakcióba se belépni, annak sem látja értelmét, hogy "Németh Szilárddal és társaival birkózzon gazdasági kérdésekről". Inkább a nemzeti intézmények működését szeretné figyelni, és lépni, ha visszaélésekre bukkan.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Mellár Tamás szerint csak akkor lesz leváltható a Fidesz-kormány, ha az ellenzék megszervezi a maga civil köreit. Ugyanakkor a mostani választás nem a kormány, hanem az ellenzék leváltásáról szólt. Ezt a legutóbbi pesti vagy akár a pécsi kormányellenes tüntetés is bizonyította. A demonstrálók már tényként kezelték, hogy a Fidesz elzavarásához előbb az ellenzéket kell leváltani – mondta a Népszavának adott interjúban a pécsi közgazdász, akadémikus, aki egyetlen függetlenként jutott be a parlamentbe.

Úgy fogalmazott: a választás előtt abban bízott, hogy a Fidesz az ellenzék összefogásával legyőzhető. „Azt a legrosszabb álmomban se gondoltam, hogy Orbán újra kétharmadot szerez” – tette hozzá.

Mellár Tamás úgy látja: az ellenzéknek most ugyanazt kell csinálni, amit a Fidesz csinált a 2002-es vereség után, és a civil hátország megszervezésében ő maga is részt szeretne venni.

Létre kell hozni olyan a szabadságért, a demokráciáért, a közös jövőnkért dolgozó köröket, amelyek rendezvényeket tartanak a legkisebb falvakban is, és ott beszélnek az ország gazdasági helyzetéről, az egészségügyről, az oktatásról, a menekültkérdésről. Őszintén, érthetően a valóságot elmondva, hogy Pista bácsi és Mari néni ne csak a közszolgálati tévé és rádió hazugságaiból ismerje meg a világot – magyarázta.

Az interjúban megkérdezték Mellár Tamást, hogy nem akar-e mégis beülni valamelyik frakcióba. Azt válaszolta, hogy semmiképp. „Mellesleg semmi értelmét se látom annak, hogy Németh Szilárddal és társaival birkózzak gazdasági kérdésekről. Az alkatomtól is idegen, hogy színpadias felszólásokkal irányítsam magamra a figyelmet” – mondta.

A független képviselő munkája során főleg azzal a jogosítvánnyal szeretne élni, hogy betekinthessek a nemzeti intézmények – az MNB, az ÁSZ, az államkincstár vagy a KSH – működésébe. Felkészült rá, hogy a kínos adatokat nem adják ki egyből, de nem adja fel. Ha visszaélést talál, megteszi a megfelelő lépést, és sajtótájékoztatót tart a parlamentben – ígérte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!