szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem készítették fel és nem is tesztelték megfelelő terhelésre az április 8-án néhány óra alatt összeomlott valasztas.hu-t a Momentum informatikai szakértőjének gyanúja szerint. A terheléses teszteket elvileg a Kürt Zrt. végezte, a vállalat viszont azt állítja: előre szólt a választási irodának, hogy a nap közepéig fogja bírni a honlap.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Amatőr tesztelésből fakadthatott a választas.hu április 8-i összeomlása – állítja a Momentum informatikai szakértője, aki a választási informatikai rendszert kiépítő és karbantartó Idomsoft székházában szerdán tekinthetett be a rendszer működésébe.  

Bár Tabajdi Péter szerint a vállalat amúgy készséges informatikai munkatársai kifejezetten óvakodtak alól, hogy megnevezzék az összeomlás felelőseit, az általa megismert információk alapján szerinte valószínűsíthető, hogy a portál terheléses tesztjeit nem megfelelő célszámokkal, hanem a várható látogatottságot és felhasználói aktivitást is durván alábecsülve vagy nem megfelelő alapossággal végezték el.

Ha ugyanis az extrém – a négy évvel ezelőttihez képest mondjuk 300 százalékos – terhelésnövekedést is tesztelték volna, akkor szerinte már az éles használat előtt kibukott volna a baj.

©

A fizikai rendszerrel a Momentum IT-szakértője szerint nem volt gond, vagyis nem szerverösszeomlásról kell és lehet beszélni, ahogy az a választás utáni napokban elterjedt, hanem a honlap működését biztosító, Webtown Informatika által beüzemelt Liferay keretrendszer nem volt megfelelő terhelési tesztnek kitéve.

A szakember szerint hiányzott például egy olyan, a területen egyébként elterjedt megoldás is, amellyel ha a rendszer látja, hogy nem elég a terhelés kiszolgálására, akkor automatikusan beállít maga mellé újabb gépeket, majd ha az sem elég, még egyet és így tovább. Ezt a műveletet azonban a választási honlap esetén manuálisan végezték, bár ezzel talán szintén elkerülhető lett volna a leállás.

Mivel a terheléses próbá(ka)t a Nemzeti Választási Irodával (NVI) kötött 72 millió forintos szerződésén belül a Kürt Zrt. végezte (ezt csütörtökön a hvg.hu-nak Listár Dániel, az NVI szóvivője is megerősítette), a választas.hu működésképtelensége Tabajdi Péter szerint egyértelműen e vállalat, s nem a honlapot fejlesztő Webtown Informatika felelőssége lehet.  

©

Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke a hvg.hu-nak nem szeretett volna nyilatkozni cége munkájával kapcsolatban. Egyrészt, mert az – mint mondta – nem az ő, hanem Kmetty József vezérigazgató hatásköre, másrészt a vállalatnak állítása szerint az ügyfél elégedettsége a legfontosabb, ezért nem szeretne a sajtón keresztül üzengetni a NVI-nek. Kürti Sándor azt azonban elmondta: a terheléses vizsgálatok után előre jelezték a problémát a választási irodának, előre vetítve azt is, hogy az adott feltételek mellett

„a nap közepére ez az egész össze fog dőlni”.  

Ha az így van, akkor viszont rejtély, hogy a várható összeomlásról tudomást szerezve az NVI miért nem tett semmit, miért nem korrigálta a jelzett hibákat vagy utasította erre a rendszer üzemeltetőjét.

©

A Kürt jóslata április 8-án amúgy csak részben vált be: a honlap ugyanis nemhogy a nap közepéig nem bírta, de már a délelőttöt sem: az akadások miatt az NVI már kevéssel reggel 9 után – a választás 3. órájában – átállni kényszerült az oldal régebbi, alapvető információkat nem tartalmazó, butított változatára, és csak április 17-én, kilenc és fél nappal később sikerült a (tesztelésekkel együtt) több mint százmillió forintból fejlesztett új verziót visszaállítani.

A portál mellesleg nem a választás napján mondta fel először a szolgálatot: április 6-án, néhány órával az átjelentkezési határidő lejárta előtt a hvg.hu több olvasója is jelezte, hogy nem tudja benyújtani átjelentkezési kérelmét, mert a kitöltendő űrlap helyén az oldal a „nem várt rendszerhiba jelentkezett” Ersnt & Young Tanácsadó Kft.- üzentet dobja fel.  Az NVI szóvivője ugyanakkor cáfolta az oldal leállását: „csak a korábbinál lassabb válaszadással működik" – mondta akkor Listár Dániel, az átjelentkezési határidőt mindenesetre egy órával meghosszabbították.

A választási iroda a Kürt Zrt.-n kívül egyébként a Zalaszám Informatika Kft.-vel is kötött egy szerződést tavaly októberben „a választási honlap minőségbiztosítására, próbák szervezésére és lebonyolítására”, de hogy a 95,2 millió forintért pontosan milyen munkát, minek a próbáját végezte a cég, azt nem tudtuk meg, mert sem az NVI, sem a cég nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérdéseinkre.

Az április 8-i összeomlás vizsgálatával a választás utáni héten az Ernst & Young Tanácsadó Kft.-t bízta meg a választási iroda. Az okokat 18,4 millió forintért, majdnem egy hónapig kutatta a cég, az erről készült jelentést pedig információink szerint éppen pénteken készül a nyilvánosság elé tárni az NVI.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kígyómasszázs az új divat, csak bírja idegekkel

Kígyómasszázs az új divat, csak bírja idegekkel

Megint felbukkant egy furcsa független jelölt Miskolcon

Megint felbukkant egy furcsa független jelölt Miskolcon

Hangok, okospohár és klimatizált párna segíthet átvészelni a kánikulát

Hangok, okospohár és klimatizált párna segíthet átvészelni a kánikulát

Ezerhétszázan voksoltak eddig a ferencvárosi előválasztáson

Ezerhétszázan voksoltak eddig a ferencvárosi előválasztáson

Eddig nulla bankautomata volt Hortobágyon, most kettőt is felszereltek

Eddig nulla bankautomata volt Hortobágyon, most kettőt is felszereltek

A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban

A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban