szerző:
hvg.hu

Nemrég került nyilvánosságra, hogy komoly biztonsági hiányosságokat tárt fel az amerikai kormány a magyar útlevélkiadási rendszerben. Az Európai Bizottság is magyarázatot kér a magyar hatóságoktól a felmerült visszaélésekre.

Olyan komoly veszélyt lát az amerikai kormány a magyar útlevélkiadási rendszerben történt csalások miatt, hogy azon is elgondolkoztak, hogy kirakják Magyarországot az Egyesült Államok vízummentességi programjából.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium munkatársai tavaly figyeltek fel egy férfira, aki magyarnak vallotta magát, de nem beszélt magyarul. Kiderült, csalással szerzett magyar papírokat, és amikor az amerikaiak konzultáltak a magyar hatóságokkal, az is világossá vált számukra, hogy nem elszigetelt esetről van szó, hanem egy komoly biztonsági hiányosságról a magyar határőrizeti rendszerben.

Közel 700 külföldi juthatott csalás útján magyar útlevélhez, mellyel be tudtak jutni az Egyesült Államokba. Az amerikai fél szerint elképzelhető, hogy bűnözők, terroristák között szokássá válik, hogy Ukrajnába utaznak, ahol csalással magyar útlevélhez jutnak, majd ennek birtokában bejutnak az USA területére, ezért fontosnak tartják az ügy mielőbbi felderítését és megoldását.

A Népszava csütörtöki számában megkérdezte Christian Wigandot, az unióban az ügyben illetékes végrehajtó testületet biztosának, Vera Jourovának a szóvivőjét. Wigand azt mondta, elvárják, hogy az illetékes nemzeti hatóságok alaposan kivizsgálják az állampolgárság megszerzéséhez fűződő állítólagos csalásokat vagy bűncselekményeket. A szóvivő azt is megjegyezte, tudnak róla, hogy a magyar határőrizeti rendszernek komoly biztonsági hiányosságai lehetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!