szerző:
hvg.hu

Nyolc nappal Orbán Viktor negyedik miniszterelnöki esküje után miniszterei is fogadalmat tettek az ország alaptörvényére. A kormányfő beszédet mondott, az ellenzékre erre most sem reagálhatott. Pedig lett volna mire. A kormányfő programot ugyan nem hirdetett, de miniszterei bemutatásánál mondott néhány figyelemfelkeltőt.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában
  • Orbáné a dicsőség, jön az eskü (11:10)

Hűséggel szolgáljuk majd a nemzetet – zárja Orbán Viktor. Nagy lehetőséget kaptak, ennek meg is kell felelniük. Gulyásnak még azt mondta, hogy "hajrá", de a beszéd végén nem a jól megismert fordulat következik, hanem talán a kereszténydemokráciának nevezett politikához igazított: soli deo gloria. Avagy egyedül Istené a dicsőség.

Ezt követően a történelmi zászlók előtt esküt tettek a miniszterek. Aláírták az okmányokat, és elénekelték a Himnuszt a hárompárti parlamentben. Ennyi is volt.

©
  • A minisztereket egyesével köszönti Orbán (11:00)

A mi életünkben az a legnagyobb dolog, hogy magyarnak születhettünk – Orbán szerint ez teszi közösségé kormányát. A nemzetet szolgáljuk, de helyünk Európában van – hangsúlyozza. A minisztereket arra kéri, hogy legyenek jó viszonyban európai partnereinkkel. A kormányfő ezt követően kezdi a miniszterek bemutatását.

Bártfai-Mager Andrea veszi át Mádl Ferenc korábbi feladatát, vigyáznia kell és működtetnie az állam stratégiai tulajdonát.

Pintér Sándor következik, akinek Orbán hálát mond, amiért megvédte Magyarországot, és most miniszterelnök-helyettesi rangot is kap.

©

Kásler Miklós reneszánsz ember, mert az Emmi ilyen minisztert követel.

Benkő Tibornak kell behoznia a szomszédokat, ami a honvédséget illeti. Külön hangsúlyozza, hogy a tiszti karban még lennének lehetőségek.

Süli János továbbra is a paksi atomerőmű bővítését dolgozik majd, ami elengedhetetlen a rezsicsökkentés megőrzése érdekében.

Trócsányi László feladata a szuverenitás megőrzése lesz, sűrű évei lesznek Orbán szerint.

Semjén Zsolt szilárd elvi hozzáállása fontos lesz az új kormányban is, vallja Orbán. Ő a horgony.

Varga Mihály is miniszterelnök-helyettessé lép elő. Orbán kéri, hogy mindig figyeljen arra, hogy addig nyújtózkodjon, amíg a takarónk ér. Orbán külön megköszöni, hogy együtt dolgozhat vele.

Palkovics László új tárcát kap, ilyen még nem volt a magyar gazdaság történetében – mondja Orbán. Mert az ország meg akarja nyerni az új technológiák versenyét. Erre múltja is kvalifikálja.

Nagy István kapja az egyik "húzóágazatot", az agráriumot. Békítse össze a különböző típusú agrárvállalkozásokat, kéri Orbán.

Rogán Antal lesz a felelőse annak, hogy el ne szakadjon a kormány az emberektől, hogy nálunk ne legyen hiány a demokratikus támogatásból.

©

Szijjártó Péter eddigi munkáját Orbán megdicséri, és a tapasztalatára alapoz továbbra is.

Gulyás Gergelynek azt mondja: öregeket a tanácsba, fiatalokat a csatába. A miniszter lesz a villámhárító, aki átlátja az egész országot és apparátust.

  • Orbán Viktor mindenkit bemutat (10:50)

A kormányfő ismét a korszak felvázolásával kezdi, hiszen tervei hosszú távra szólnak. De először is a múlt sikereit kezdi sorolni, és megköszöni mindenkinek, aki miatt az ország jobban teljesít. Magyarország az unió leggyorsabban fejlődő régiójának fontos országa, ide tevődik át a kontinens gazdasági központja. Pár évtizede még EUrópa volt Magyarország jövője, most mi vagyunk Európa jövője – mondja Orbán Viktor. 

A digitális korszak és a tömeges migráció jelenti Magyarország előtt a két legfontosabb kihívást Orbán szerint. A kormányfő ez alkalommal több időt szentel a migrációs válságra, amelynek során ismét a vallásra tereli a szót. A keresztény kultúra megőrzéséről beszél.

Bajtársi politikai közösség a Fidesz–KDNP, mondja Orbán, és felsorolja, hogy az elmúlt választásokon hány szavazója volt. Idén 2,8 millió ember támogatta a kormánypártokat a fővárostól megyeszékhelyeken át a falukig. Orbán megemlékezik korábbi minisztereire is, megemlíti például Rockenbauer Zoltánt és Balog Zoltánt is. Azok lesznek szerinte miniszterek, akik a feladatot el tudják látni.

  • Áder üzeni: kinevezte a minisztereket (10:46)

A hivatalos rész zajlik a házban. Áder János levelét ismertetik, aki beszámol a Háznak, kiket nevezett ki miniszterré.

  • A Jobbik esküje az első, a kormányé a második (10:42)

Kövér László pár perc késéssel megnyitotta az ülést, először köszöntötte Orbán Viktort, majd a többi méltóságokat, végül a sajtó képviselőit is. Mielőtt a kormány miniszterei letették volna az esküt, Potocskáné Kőrösi Anita átvette parlamenti mandátumát. Ő Janiczak Dávid ózdi polgármester helyett dolgozik majd a Jobbik frakciójában. Az ő esküjét sem hallgatták meg (párttársain kívül) az ellenzékiek.

  • Újra itt van, újra itt van a nagy csapat (10:36)

A Sándor-palotát már megjárták a miniszterek, fél 11-től a parlamentben tesznek esküt. A hivatalos aktussal megtörténik a sorcsere a bársonyszékekben, az első sorba költözik Gulyás Gergely, Lázár János pedig oda, amennyit Orbánnak ér. Kásler Miklósnak és Benkő Tibornak teljesen új a közeg, ők politikai tapasztalat nélkül érkeznek az Országgyűlésbe. Nagy István agrárminiszter és Palkovics László államtitkárból lép elő miniszternek. És újra van női tagja a kormánynak Bártfai-Mager Andrea személyében. Ezzel 2010 óta ő a második nő, aki miniszteri esküt tehet.

Az új kormány tagjai a Sándor-palotában tartott kinevezési ünnepségen 2018. május 18-án
©

A parlamentben újra csak a Jobbik politikusai tisztelik meg a kormánypártokat jelenlétükkel. Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetsége, a DK és az LMP képviselőcsoportja is távolmaradt. A napirend értelmében az ellenzék ma sem reagálhat semmire, ahogy már Orbán Viktor kormányprogramot hirdető beszédére sem tehették.

Cikkünk folyamatosan bővül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!