szerző:
hvg.hu

A választás napjának reggelén már nyilvánvaló vált, hogy a tartalékrendszer jobban működik, mégis csak az összeomlás után kezdték azt használni. Még jó, hogy Pálffy milliós jutalmat kapott érte.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Nem véletlenül omlott össze az áprilisi országgyűlési választás napján a pártok és a választók tájékoztatására szolgáló valasztas.hu portál. Tudták, hogy meg fog történni, de tehetetlenek voltak – írja a Zoom.hu. A lap szerint valójában soha nem is működött rendesen a százmilliós rendszer.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) által felkért Ernst&Young május elején nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentése az oldal biztonságos működtetéséhez szükséges kapacitások hiányával magyarázta, hogy a valasztas.hu oldal hosszú ideig elérhetetlen volt a közönség számára, majd csak csökkentett üzemmódban, a tartalékportál beüzemelésével sikerült közzétenni a választási adatokat. Az NVI mossa kezeit. Mint az az Ernst&Young vizsgálatának megállapításairól kiadott közleményükben olvasható: a terhelési tesztek – amelyeket a Kürt Zrt. végzett – eredményeit csak a választások után kapták meg.

A lap a hivatalos állításokkal ellentétben úgy értesült: másfél hónappal a választás előtt már látszott, hogy a valasztas.hu nem képes megfelelni az elvárásoknak. A választás napjának reggelén már nyilvánvaló vált, hogy a tartalékrendszer jobban működik, mégis csak az összeomlás után kezdték azt használni. Az NVI védekezése pedig már csak azért is hiteltelen, mert a Zoom szerint összekötők tartották a kapcsolatot a Nemzeti Választási Iroda és a rendszert fejlesztők, üzemeltetők és tesztelők között.

NVI: Pálffy Ilona nem veszi fel a milliót

Cikkünk megjelenése után a Nemzeti Választási Iroda levélben fordult szerkesztőségünkhöz. Ebben azt írják, nem felel meg a valóságnak az, hogy a választások után az NVI elnöke „milliós jutalmat kapott”. Egyrészt - álla a levélben - "az NVI elnöke nem kap jutalmat a választások után, hanem a 2/2018. (I. 3.) IM rendelet alapján tiszteletdíjra jogosult". Másrészről - derült ki - Pálffy Ilona a tiszteletdíjat nem vette fel, és nem is kívánja felvenni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Zsófia Itthon

1 milliós bónuszt kap az NVI elnöke: nem mond le a pénzről a sorban állás miatt

Kerek egymillió forintos tiszteletdíjat kap fizetésén felül a Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a vasárnapi országgyűlési választások lebonyolításáért – így jutalmazták már előre egy rendelet mellékletében, elég nehezen kiszúrható módon. Csakhogy a kilométeres sorban állások miatt órákat csúszó voksolást sokan kritizálták, felvetve az elnök felelősségét is. A hvg.hu ezért feltette neki a kérdést: ezek után is jogosnak érzi-e a bónuszt vagy lemond róla. Pálffy még nem döntött, de kitart amellett, hogy nem felelős a hibákért.

hvg.hu Itthon

Amatőr tesztelés miatt omolhatott össze a 100 milliókból fejlesztett valasztas.hu?

Nem készítették fel és nem is tesztelték megfelelő terhelésre az április 8-án néhány óra alatt összeomlott valasztas.hu-t a Momentum informatikai szakértőjének gyanúja szerint. A terheléses teszteket elvileg a Kürt Zrt. végezte, a vállalat viszont azt állítja: előre szólt a választási irodának, hogy a nap közepéig fogja bírni a honlap.

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Meglepetés az olaszoktól? Jönne egy új Alfa Romeo

Meglepetés az olaszoktól? Jönne egy új Alfa Romeo

Eltűnt ez a három kiskorú egy pesti gyermekotthonból - fotók

Eltűnt ez a három kiskorú egy pesti gyermekotthonból - fotók

A TV2 napi agymosása: Orbán már szimbólum és felrázza a kishitű, irigy magyarokat

A TV2 napi agymosása: Orbán már szimbólum és felrázza a kishitű, irigy magyarokat

Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet

Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet

Itt azonnal ellenőrizheti, hozzáfértek-e a hackerek az ön Facebook-fiókjához is

Itt azonnal ellenőrizheti, hozzáfértek-e a hackerek az ön Facebook-fiókjához is