szerző:
hvg.hu

Az Ernst&Young vizsgálta ki a honlapleállást, és arra jutottak, a honlap nem volt eléggé terhelhető. A terhelési tesztek eredményeit ráadásul csak a választások után adták át az NVI-nek.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Befejeződött a független szakértői vizsgálat a választásnapi honlapleállással kapcsolatban - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

A honlapleállás kivizsgálásával az Ernst & Young Tanácsadó Kft-t bízták meg, a vizsgálat pedig arra jutott, hogy 

a választási adatokat feldolgozó Nemzeti Választási Rendszer (NVR) a választások során zavartalanul üzemelt, a vizsgálat az NVR működéséhez kapcsolódó problémát nem azonosított.

Ez azt jelenti, hogy csak a honlap állt le, az NVI honlapja, a www.valasztas.hu viszont az NVR-től teljesen elkülönítve, külön rendszerként üzemel. "A választási honlapon megjelent információk tájékoztató jellegűek, egy esetleges incidens során az ott publikált adatok nincsenek hatással a választási eredményekre. A jogi végeredmény a papíralapú feldolgozás adataiból kerül megállapításra" - hangsúlyozza az NVI a közleményben.

A választások informatikai biztonságáért felelős szervek tájékoztatása alapján a választások lebonyolítása során kritikus informatikai biztonsági esemény nem következett be, melyet a választási informatikai biztonsági műveleti központ (SOC) adatai is alátámasztanak - áll a jelentésben.

A vizsgálat arra jutott, hogy a rendelkezésre álló információk alapján

www.valasztas.hu és a kiszolgáló környezet konfigurációs és erőforrás-biztosítási okokból nem bírta a megnövekedett terhelést,

így az NVI elnökének döntését követően álltak át a tartalékportálra, amely attól kezdve "probléma nélkül látta el a lakossági tájékoztatást". Hozzáteszik, hogy a tartalékportálról és az átállás lehetőségéről az NVI már a választást megelőzően tájékoztatta a parlamenti képviselettel rendelkező pártokat.

A közleményben hozzáteszik, hogy a honlap-üzemeltetési incidenssel kapcsolatban egyébként a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is vizsgálatot folytat, melyhez az NVI szükség szerint minden rendelkezésére álló adatot és információt átad.

Az NVI a honlapján közzétette az Ernst & Young összefoglaló jelentését, ebben az is olvasható, hogy az oldal terheléses tesztjeit lefolytató cégnek tájékoztatnia kellett volna a megrendelőt, de

A terheléses teszteket végző cég a választásokat megelőző napok terheléses teszteléseinek jegyzőkönyveit a választások után adta át megrendelő részére, melyekben bizonyos konfigurációs állapotoknál performancia problémák kerültek rögzítésre.

Magyarul bár a választások előtt kiderült, hogy gond van az oldal terhelhetőségével, ez csak a választások után derült ki az NVI számára. A tesztelést a Kürt Zrt. végezte, erről itt olvashatnak bővebben. A jelentés szerint ugyan a terheléses tesztelések alatt nehézséget jelentett, hogy nem volt olyan megfelelő tesztelési célra szolgáló környezet, ami az éles rendszerrel felépítésben teljesen megegyezett volna, de azt is kimondták a jelentésben, hogy

A fő problémát a választást megelőző napokban is a nem megfelelő terhelhetőség okozta.

Maga az új valasztas.hu pedig csak a választások előtt két nappal, április 6-án állt éles üzembe, az utolsó bővítésekkel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!