szerző:
hvg.hu

Nem beszélhetünk többé a Városligetről mint egybefüggő közparkról, írják a Facebookon a Ligetvédők egy a főváros megrendelésére készített tanulmányra hivatkozva. Szerintük Budapest legnagyobb közparkja helyett csupán a múzeumépületek közti részt kitöltő, felszabdalt zöldterületrészek maradnak majd. A Városligetet egy törvénymódosítással 2013-ban tették beépíthetővé.

A fővárosi önkormányzat megrendelésére készült egy kilencven oldalas tanulmány, mely a Városliget építési szabályzatának módosításához kapcsolódó környezeti értékelést végzi el. A Ligetvédők ezt a tanulmányt osztották meg Facebook-oldalukon, és a tanulmányból egyebek mellett azt idézik, hogy a megengedett építménymagasságok miatt a zöldfelületek benapozottságának csökkenése várható, ami a park zöldterület használatát, növényzetének átalakulását eredményezheti. A Ligetvédők értelmezése szerint tehát a tanulmány is arra a következtetésre jut, hogy a Városliget mint egybefüggő közpark, ebben a mai formájában megszűnik.

Lapunk kérdésére Csák Gergely Ligetvédő aktivista azt mondta, a tanulmányból is kiderül, hogy a parkban ma még összefüggő zöldfelület helyett fás ligetek maradnak csupán, melyek az éttermek és a múzeumok közötti részeket lesznek hivatottak kitölteni.

Az aktivista szerint a Liget már így is túlterhelt, ezért a beépítésével és még több látogató idevonzásával ezek a zöld foltok is pusztulni fognak. Csák szerint ennek a tanulmánynak azért van nagy jelentősége, mert alátámasztja a Ligetért évek óta küzdő civilek (Ligetvédők, Greenpeace, Levegő Munkacsoport, Magyar Urbanisztikai Társaság, Magyar Tájépítészek Szövetsége, stb.) állításait, miszerint a Liget-projekt nem Budapest legnagyobb közparkjának a megújításáról, hanem annak beépítéséről és új szórakozónegyeddé transzformálásáról szól.

Garay Klára, a Városliget barátai Facebook-csoport üzemeltetője kérdésünkre azt mondta: a Városliget-törvény 2013-ban sorolta át a Városliget építészeti státuszát. Korábban mint közpark nem beépíthető terület volt, ezzel a törvénymódosítással engedélyezték azt, hogy ennyi új épületet fel lehessen építeni a Városliget területén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zelki Benjámin Ingatlan

Megint balhé van a Ligetben, ötven kopasz érkezett

Kedden reggel a Riadólánc a Városligetért Facebook-csoportban azt írták, az Ötvenhatosok terén, a Néprajzi Múzeum építkezésénél nagyjából ötven kopasz várakozik, feltehetően a már előkészített fák átültetésére készülnek.

Jönnek a metropoliszok, ahol pár év múlva már hegyi levegőt szívhatunk

Jönnek a metropoliszok, ahol pár év múlva már hegyi levegőt szívhatunk

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján