szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába hívták meg Bannont, Orbán nem így fog közel kerülni Trumphoz. De arra jó a volt tanácsadó meghívása, hogy a magyar miniszterelnök megmutassa, önjáró típus, azt hív meg Magyarországra, akit csak akar.

Ezen a héten tartják az Európa jövője nevű konferenciát Budapesten, amelyet a Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet szervez, a brit szélsőjobb fenegyereke, Milo Yiannopoulos viszont azt mondta, őt maga az Orbán-kormány hívta meg. Hogy kinek a logója szerepel a meghívó fejlécén, igazából másodlagos, ezzel a találkozóval a magyar kormánypárt akarja emelni nemzetközi presztízsét, és építené kapcsolatrendszerét.

Mindkét célt tökéletesen szolgálja, hogy szerdán Trump egykori kampánymenedzserének az előadása szerepelt a programban. Sokan úgy tartják, Steve Bannon és az általa irányított Breitbart News döntő mértékben befolyásolta a legutóbbi amerikai elnökválasztás kimenetelét. Így gondolja maga Bannon is, aki Trump főtanácsadója és stratégája lett a Fehér Házban, még a nemzetbiztonsági kabinetbe is beengedést nyert – ez akkoriban precedens nélküli lépésnek számított. Aztán a napi harcokban alulmaradt az elnöki hivatal többi érdekcsoportjával szemben. Leginkább Trump gyerekei és veje vesztek vele össze. Távozásakor még azt mondta:

Otthagyom a Fehér Házat és háborúba indulok. Háborúba Trumpért, az ő ellenségei ellen - akik ott vannak a Kongresszusban, a médiában és az amerikai tőkések között.

Hogy a szerdai budapesti fellépés vesztett értékéből, azt Bannon saját magának köszönheti. Nem háborúba ment Trumpért, hanem a saját egóján esett csorbát igyekezett kiköszörülni. Ezzel viszont az elnök bizalmát is eljátszotta, hiszen kiderült: a Fehér Házról szóló botránykönyv első számú informátoraként szolgált Michael Wolff számára. A szóban forgó Fire and Fury szerint a volt tanácsadó árulásnak tartotta, hogy Trump fia találkozott az oroszokkal, márpedig ennél súlyosabb bűntetőjogi kategória kevés van, illetve más dolgokban is bírálta az elnököt. 

Megfizetett a bosszúért Bannon, kénytelen volt elhagyni az általa felépített Breitbart birodalmat, elvesztette támogatói jó részét, és meg is kellett alázkodnia, hogy legalább valamilyen formában megbocsátást nyerjen.

©

Megpróbálta magát tehát visszakönyörögni az elnök köreibe, de a hvg.hu kérdésére Kaló Máté Amerika-szakértő azt mondta, Bannon – miután kiszorították a Fehér Házból – mára marginalizálódott és elfogyott körülötte a levegő. Nem véletlen, hogy a stratéga Európába helyezte át a székhelyét, Magyarország előtt járt Franciaországban és Olaszországban is, ahol most egy végtelenül furcsa kormány van alakulóban. Miközben Amerikában az alt right ideológiai mozgatója még mindig ő, addig Trump már kezd a republikánus mainstream része lenni.

Arra a kérdésünkre, hogy mit jelent Yiannopoulos és Bannon meghívása, Kaló azt mondta, Orbán ezzel azt üzeni, hogy amíg a választások előtt még óvatosak voltak, el is napolták a konferenciát, addig az újabb kétharmad birtokában a Fidesz bármit megtehet, Orbán önálló entitás, döntéseit nem befolyásolja az, hogy épp ki háborodik fel azokon. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a magyar kormány átvenné a bannoni tanokat, figyelmeztet a szakértő.

Bannon ugyanis erőteljesen izolacionista nézeteket vall a külpolitikában, a gazdaságban is inkább protekcionalista, ezek nem mondhatóak el Orbán Viktorról és politikájáról. De a Breitbart által felépített alternatív valóság és a magyar közmédia (valamint a Fidesz propagandagépezete) mutat hasonlóságokat, ahogy a bevándorlásellenesség is.

„Arra azonban a Breitbart is elismerően csettintene, ahogy Magyarországon felvásárolták a vidéki sajtót.”

©

Érdekes kérdés, hogy ezzel a konferenciával és ezekkel a meghívottakkal Orbán közelebb kerül-e ahhoz, hogy végre találkozzon Donald Trumppal. Ha minden igaz, rövidesen sor kerül egy találkozóra Trump külügyminisztere, Mike Pompeo és Szijjártó Péter között, de hiába fogadta már Trump az üzbég elnököt is, Orbán ennek közelében sincs.

Kaló felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar-amerikai viszony még jóval elmarad attól, amit a magyar kormány remélt Trump megválasztásakor, nem ilyen konferenciákat kell szervezni ahhoz, hogy Orbán közelebb kerüljön az ovális irodához. De ennek a konferenciának nem is ez a fő célja, senki nem várja, hogy ennek a konferenciának lesz ilyen jellegű hozadéka. A szakértő szerint azonban a Fidesz annyira stabil, hogy akár azt a békát is lenyelik – és lenyeletik a szavazóikkal –, ha nem lesz Trump-Orbán találkozó.

Az előadásról egyébként a brit Guardian korábbi moszkvai tudósítója mellett kitiltották a független magyar sajtót jelentős részét is, a hvg.hu mellett a többi között az Indexet, a 168 Órát, a Zoomot és a HírTV-t is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!