szerző:
MTI / hvg.hu

A medvék számára vonatkozó kvóta bevezetését fogadta el a román parlament szerdán. Két éve tilos a védett állatok szabályozó célzatú vadásza is, azóta kezdtek el szaporodni az országban a medvék.

A román parlament szerdán fogadott el egy döntést, amellyel maximálnák a medvék számát. Noha a medvék védettséget élveznek délkeleti szomszédunkban, a ragadozó állatok az elmúlt években jelentősen elszaporodtak az országban, és alkalmanként emberéletet is veszélyeztetnek.

A törvénytervezetet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztette be, a képviselőház 169 támogató szavazattal, 59 ellenszavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el , még Klaus Iohannis államelnöknek kell kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen. A környezetvédelmi minisztérium évente akár többször is beavatkozási kvótát állapíthat meg az elszaporodott védett fajok esetében, és ezek alapján kilőhetik a veszélyes állatokat.

A román közvéleményt megosztja a kérdés, sokan ellenzik a medvék kilövését, mivel úgy tartják, az ember terjeszkedése és az állatok természetes élőhelyeinek zsugorodása az oka annak, hogy a medvék alkalmanként a telkepülésekre is bejönnek. Mások azonban támogatják a ragadozó állatok számának szabályozását, mivel az állatok a háztartásokban is kárt tesznek, illetve Székelyföldön a medvetámadások is gyakorivá váltak: az idén háromszor, tavaly pedig tizennyolcszor támadtak emberre.

A környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a védett populáció szabályozó célzatú vadászatát is betiltotta, azóta indult jelentős növekedésnek a romániai medveállomány, és így a medvetámadások is gyakoribbak lettek. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Medve támadt egy magyar zarándokra Erdélyben

A pünkösdszombati csíksomlyói búcsúra érkezett magyarországi zarándokot támadott meg egy medve a Hargita megyei Szent Anna-tónál – jelentette be pénteken Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke.

Súlyos videó: a megáradt spanyol folyó mindent visz, amit ér

Súlyos videó: a megáradt spanyol folyó mindent visz, amit ér

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?