szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Alaptörvény hetedik módosításához érkezett javaslattal rögtön lépne a Fidesz. És váratlanul még egy kiegészítést tenne a szöveghez.

Nem vár 1-1,5 évig azzal a Fidesz, hogy megtiltsa az életvitelszerűen közterületen tartózkodást, a parlament előtt lévő hetedik alkotmánymódosítással elintéznék ezt is - tudta meg a hvg.hu. A törvényalkotási bizottság MSZP-s alelnöke, Harangozó Tamás azt mondta, szerdán 19.21-kor kapták meg azt a zárószavazás előtti módosító javaslatot, amely kimondja:

"Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás."

Kiegészítésként egy másik passzushoz hozzáírnák azt is, "a közterület közcélú használatát" védené az állam és a helyi önkormányzat azzal, hogy törekszik valamennyi hajéktalan számára szállást biztosítani.

Harangozó Tamás egy másik, nehezen értelmezhető pontot is talált a módosításban, amellyel azt mondanák ki,

"Magyarország önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége."

Ebben a keresztény kultúra védelme az új elem.

Harangozó a szöveget nem küldte át, mert az egyelőre előkészítő anyagnak minősül és a parlament honlapján sincs fent, azonban a Facebook oldalán nyilvánosságra hozta. Azt mondja, szabályellenes olyan szöveget beemelni, amellyel az eredeti módosító nem foglalkozott, így ez szerinte a jogalkotás legalja.

A közterületen a tilalom ellenére tartózkodó hajéktalanok szankciónálásáról a szövegben nincs szó. A törvényalkotási bizottság csütörtök reggel ülésezik, a többi között az Alaptörvény hetedik módosítása is napirenden van. A zárószavazás előtti módosítót kormánypárti képviselők jegyzik, a szabályok miatt nem kell nevesíteni, hogy ki.

Az Alaptörvény hetedik módosításával eredetileg a következő fontosabb elemek szerepeltek:

  • Az Alaptörvényben rögzítik, hogy nem kaphat menedékjogot az, aki olyan országon keresztül érkezik Magyarországra, ahol nem volt kitéve üldöztetésnek
  • A menedékjog biztosításának alapvető szabályait sarkalatos – vagyis kétharmados – törvény határozza meg
  • A menedékjog elbírálásának feltételeit is sarkalatos törvény határozza meg
  • Rögzítik, hogy a rendőrség is részt vesz a jogellenes bevándorlás megakadályozásában
  • A közigazgatási bíróságokat is a gránit szilárdságú Alaptörvénybe vésik
  • Útmutatást adnak a bíróságoknak a jogértelmezéshez
  • A szomszédokra hivatkozva korlátozni lehet a gyülekezési jogot
  • Az állam jogi védelemben részesíti az otthont

Az Alaptörvény módosítása mellett benyújtották a Stop Soros törvénycsomagot is, amely bizonyos elemeiben szigorúbb, mint a korábbi elképzelés volt, azonban két olyan fontos pontot kivettek, amely miatt a Velencei Bizottság vizsgálatot folytatott. A két javaslat általános vitájáról ebben a cikkben olvashat bővebben.

A közterületen élés tilalmát a bizottság egyik fideszes alelnöke, Bajkai István vetette fel kedden. Bejelentette, a Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy a most zajló alkotmánymódosítási folyamatban teremtsék meg annak jogi feltételeit, hogy ne legyen a jelenlegi formában megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás. Szerinte minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely és a munkalehetőség. Bajkai szerint évtizedes probléma, hogy sokan életvitelszerűen használják a közterületeket, ami a közbiztonsági és közegészségügyi veszélyek mellett megterhelő a városban élőknek.

A Város Mindenkié csoport egyik aktivistája, Misetics Bálint a hvg.hu-nak azt mondta, a hatóságok már most is fel tudnának lépni a közterületen élőkkel szemben, ehhez nincs szükség módosításra. Szerinte ez inkább "hecckampány" lesz, az önkormányzati választások előtt tapasztalható nekibuzdulás. A felvetés ellen a Társaság a Szabadságjogokért is tiltakozott. Álláspontjuk szerint a mostani Alaptörvény is lehetőséget ad a hajléktalanság kriminalizálására, "a hajléktalanság ellen nem a büntető igazságszolgáltatással, hanem szociális eszközökkel kell az államnak fellépnie."

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Mit akar a Fidesz a hajléktalanság tiltásával? "Ez valószínűleg inkább hecckampány lesz"

Az Alaptörvény már most is büntethetővé teszi az életvitelszerű közterületen tartózkodást, ezek után már csak azt húzhatja a Fidesz, ha az egész országban betiltja a hajléktalanságot. A hatóságok most is felléphetnének ugyan a hajléktalanok ellen, az adatok alapján mégsem teszik. Legutóbb 2016 őszén intézkedtek életvitelszerű közterületen élés miatt. Választások környékén a hajléktalanok elleni kampány is felpörög.