szerző:
hvg.hu

25 év fegyházbüntetést kaptak a halálkamionper fő vádlottjai, akik nem törődtek azzal, hogy 71 ember fulladhat meg egy kamionban. A per másodfokon folytatódik, az ügyész súlyosbításért, a védelem enyhítésért vagy felmentésért fellebbezett. A perben 14 vádlott volt, bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel mindenkit megvádoltak, többen emberölésért is feleltek.

25 év fegyházbüntetést szabott ki a Kecskeméti Törvényszék első fokon arra a négy vádlottra, akik felelősek 71 ember haláláért. Az illegális menekültek egy zárt kamionban fulladtak meg, úton Ausztria felé, szörnyű körülmények között. A bíró azt mondta, a vádlottak ugyan nem akarták megölni a menekülteket, de nem tettek semmit, holott tudták, megfulladhatnak a zárt rakterű kamionban. "Belenyugodtak abba, hogy meghalhatnak", kapzsiságból, félelemből és indulatból nem állították vagy állíttatták meg a kamiont.

A pernek 14 vádlottja volt - két ügyet egyesítettek -, egy kivétellel a többi vádlott enyhébb, 3-6 éves fegyházbüntetést kapott. A 12. rendű vádlott 12 év fegyházat kapott, ő azonban még szökésben van.

Az ügyész a tizenketted rendű vádlott büntetésének helyben hagyását kérte, a többieknél viszont súlyosbításért fellebbezett. Az első négy vádlottra életfogytiglant kért, miután őket emberölésért és embercsempészetért is elítélték.

Miután az emberölést nem bűnszervezetben valósították meg, így a tényleges életfogytiglan esetén is szabadlábra bocsáthatják őket - verte vissza az egyik bírói érvet. Kitartott amellett, hogy az első- és másodrendű vádlottat felbujtóként elkövetett emberölés bűntettében mondja ki bűnösnek a másodfokú bíróság.

A többi, embercsempészetért elítélt vádlott szerinte túl enyhe büntetést kapott - a középmértéknél jóval alacsonyabbat -, szerinte ezzel a büntetés nem éri el a célját. A legtöbb vádlott esetén arra is indítványt tett, hogy jóval hosszabb időre utasítsák ki őket Magyarországról.

A vádlottak illetve védőik fellebbeztek. Volt, akit a bírónak helyre kellett utasítania, hogy csak egy egyszerű választ vár, mert hosszas indoklásba bonyolódott. Az első négy vádlott felmentését kérte az emberölés vádja alól, az embercsempészés tekintetében enyhébb büntetést kértek.

A negyedrendű vádlott a bűnszervezet szót többször is magyarul mondta ki, vitatta, hogy bűnszervezetben követték volna el a bűncselekményt.

Az ötödrendű vádlott hosszan magyarázkodott: nem érti, miért ítélték el, mikor augusztus 27-én ő tett bejelentést a titkosszolgálatnak, akik nem segítettek neki. Kifogásolta, hogy a bíróság csak a másodrendű vádlottnál említette, hogy feltáró vallomást tett. "Akármennyi büntetést kaptam volna, akkor is fellebbezek, mert nem követtem el bűncselekményt" - mondja az embercsempészet miatt elítélt vádlott.

A hatodrendű vádlott azzal jött, nincs elég bizonyíték ellene, egyébként is sok évet kapott.

A nyolcadrendű vádlott szerint négy évet kapni embercsempészésért túl sok, összevetve más ország gyakorlatával. A többi vádlott is vagy felmentést kért vagy fellebbezett, a bűnszervezet minősítéssel nem értettek egyet.

A védők több esetben felhozták, hogy téves minősítést állapított meg a bíróság. Az ügyész kezdményezte, hogy a vádlottak maradjanak előzetes letartóztatásban. Az elsőrendű vádlott védője nem tiltakozott, azt mondta, "jobban tiszteli a bíróságot annál, mint hogy ebbe belekezdjen", a többiek ügyvédje viszont kérte a szabadlábra helyezést. A bíró egy vádlott kivételével fenntartotta az előzetes letartóztatást a másodfokú eljárás végéig, annyi kikötéssel, hogy legfeljebb annyi ideig maradhatnak előzetesben, amilyen hosszú büntetést most kiszabott rájuk. Van, aki már három éve ül előzetesben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csak az rendelheti meg most a HTC új telefonját, akinek van Bitcoinja vagy Ethereumja

Csak az rendelheti meg most a HTC új telefonját, akinek van Bitcoinja vagy Ethereumja

Vakvezető kutyából is hiány van

Vakvezető kutyából is hiány van

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van