szerző:
hvg.hu

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely. A magyar kormány csak olyan EU-s költségvetést tud támogatni, amely nem bünteti azokat, akik mögött teljesítmény van. A mostani tervezet ilyen. Erről és az alkotmánymódosításról is beszélt a miniszter.

EU-s és honi költségvetés

A biztonság, a növekedés, a családok és a teljes foglalkoztatottság költségvetése ez, mondta Gulyás, de inkább olvassák el a hvg.hu elemzését a jövő évi költségvetés tervezetéről. A miniszter beszélt az EU és Magyarország kapcsolatáról is, azt mondta, sok – szerintük – jogos kritikájuk van Brüsszel felé, de Magyarország jövője csakis az EU-ban képzelhető el. Ráadásul havi rendszerességgel megrendezett, uniós központú kormányülés is van, pont most volt egy ilyen.

Az EU-s költségvetésről beszéltek, ami Magyarország számára elfogadhatatlan, ha így fogadnák el, fájna a balti és a közép-kelet-európai országoknak. „Azokat büntetnék, akik teljesítményt mutattak fel.” A Brexittel ráadásul csökkennének a befizetések is, de Magyarország hajlandó arra, hogy ha a többi tagállam is, akkor hazánk is többet fizetne be a közösbe, hogy ez ne történjen meg.

De ennek nem látja egyelőre megvalósulását Gulyás. Majd migránsozott egyet, miszerint a mostani uniós tervezet a menekülteknek fizetne és a szegény európaiaktól venne el. Összességében elég sok minden nem tetszik a magyar kormánynak az uniós költségvetésből, lesz itt még birkózás.

Hajléktalanság

A Magyar Idők megkérdezte, a Stop Sorost véleményezte-e már a Velencei Bizottság. Nem, válaszolt Gulyás, de bármikor megtörténhet. Szintén kérdés volt, hogy miután a Fidesz megtiltaná az alkotmányban a hajléktalanságot, növelnék-e az állami ellátási kapacitásokat. A miniszter azt válaszolta, kapacitás most is van, de ha kell, lesz pénz ezek bővítésére is, de az szerinte nem állapot, hogy most a hajléktalanok miatt vannak olyan közterek, amit mások nem használhatnak. A kormány egyébként támogatja a vonatkozó módosítást. „De mindenkiről gondoskodunk.”

Az Echo Tv Domokos László ötletéről kérdezett, aki felvetette, elektronikus utalvány révén növelné a közszféra dolgozóinak bérét. A kormány köszöni az ötletet. A szakemberhiányt pedig a duális képzéssel, a diák- és nyugdíjasmunka könnyítésével orvosolnák. Utóbbiról azt mondta, „mindenki eldöntheti, meddig dolgozik”. Erről bővebben itt írtunk, katt. Kérdés volt, találkozik-e a közeljövőben Merkellel Orbán. Nem derült ki.

OLAFország

Varga Mihály szerint nem lesz válság, mégis másfélszeresére emelik a biztonsági tartalékot. Miért? Gulyás szerint sem lesz, de azért óvatosak az európai gazdasági környezet miatt. „Eléggé magas az adósságszintje néhány tagállamnak.” Pluszban ott a kereskedelmi háború is az EU és az USA között. Kockázatok vannak, mondta, ezért a tartalék megnövelése.

Kérdés, hogyan valósulna meg a gyakorlatban a hajléktalanság tiltása. Gulyás szerint a világos jogi környezet segít majd, ugyanis senkinek sem joga, hogy közterületen éljen. „Éjjeli vagy nappali melegedőbe kell bevinni őket, ezt a rendőrség egy ideig jól csinálta.”

Az RTL Klub megkérdezte, hogyan fogja védeni a keresztény kultúrát az állam, miután bekerül esetlegesen az Alaptörvénybe. Gulyás szerint úgy, ahogy eddig is. Szintén a csatorna kérdezett a 100-150 milliárdos uniós támogatás visszatartásáról is. Erre Gulyás azt mondta, amit a múlt héten is: az OLAF elfogult. De fognak választ adni az EU megkeresésére, indokolnak is majd.

Rogán megnyugtat Gulyáson keresztül: 2018-ra a kommunikációs költségek nem emelkednek. Kérdés, hogy a kormány miért támogatja a Red Bull Air Race-t. Erre Kovács Zoltán kormányszóvivő válaszol, mert úgy számolnak, turisztikai szempontból megéri. A Golgota kálváriája is véget érhet, a kormány célja, hogy mindhárom darab (ezek a trilógiák már csak ilyenek, három darabból állnak) egy helyen, a kormánynál legyen. Pákh Imrénél van az utolsó darab, 10 millió euró, 3 milliárd forint az ára, ez Gulyás szerint jó kiindulási alap.

Hosszabbodik a tanév? A Népszava szerint igen, az Emmi szerint nem, Kásler szerint gondolkodnak rajta. Ezt az ellentétet úgy oldja fel Gulyás, hogy ő a 10 hetes nyári szünidőt jónak és fontosnak tartja, de a kéthetes táboroztatás helyes, ugyan kötelezővé tenni nem kell. De a részletek a minisztériumra tartoznak. Mészáros Lőrincnek pedig gigabankja lesz? Erről Gulyásnak nincs tudomása, ilyen kormányzati szándék sincs. Elszabadultak az árak a Balatonon? El, mondta Gulyás, aminek oka a béremelkedés, tette hozzá. Ráadásul a turizmus is megnövekedett, remélik, a kínálat majd idomul a kereslethez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Posztpunk-legenda érkezik ma este a Dürer Kertbe

Posztpunk-legenda érkezik ma este a Dürer Kertbe

Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté

Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté

Viharos széllel érkezik a hidegfront

Viharos széllel érkezik a hidegfront

Már Ausztriáig ér Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásának ügye

Már Ausztriáig ér Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásának ügye