szerző:
hvg.hu

Meghatározott cégeknél elkölthető elektronikus utalvány révén növelné a közszféra dolgozóinak bérét Domokos László.

Az ÁSZ-elnök Domokos erről a Magyar Idők nevű kormányzati felületen beszélt. Mint ismertette, a szisztéma lényege, hogy a közszférában dolgozók fizetésemelésük egy részét utalvány formájában kapnák meg, azt azonban bizonyos célokra, egészségügyi ellátásra, oktatásra-képzésre vagy megtakarításra használhatnák fel, meghatározott állami és önkormányzati tulajdonú vagy fenntartású szervezeteknél.

Domokos szerint az utalványos megoldás "úgy tenné versenyképesebbé a különféle közszférabeli munkahelyeket, hogy közben segíthetne az állami, önkormányzati cégeken, a gazdaságon és az államkasszán is".

A közszféra dolgozói tehát a bérük egy részét (amit utalványban kapnak meg) az egészségükre, a képzésükre, a jövőjük biztosítására fordíthatnák – írja a lap.

Domokos László szerint "az utalványos fizetés értelemszerűen azzal járna, hogy a szolgáltatóknak számlát kellene ­kiállítaniuk, ami hozzájárulna ahhoz, hogy az olyan szolgáltatások piaca is fehéredjen, mint például a magánegészségügy és a magánoktatás".

Az ÁSZ-elnök kitért arra is, hogy az utalvány nem szó szerint értendő, mivel nem papíralapú szelvényekről volna szó, hanem elektronikusan üzemeltetett rendszerről.

Domokos ötletéről Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta: szokatlan, hiszen általában a cafeteriarendszer egyszerűsítéséért lobbiznak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!