szerző:
Gergely Márton, Joó Hajnalka
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha elmarad a kormányváltás, vagy nem áll be teljes fordulat a Fidesz politikájában, akkor a következő két év során a CEU az osztrák fővárosba teszi át központját – információnk szerint még tavaly ősszel így döntött az amerikai–magyar egyetem vezetősége. Az intézmény továbbra is azt hangsúlyozza: nem vonul ki Budapestről, nem futamodik meg. Felemás maradásával épp Orbán Viktort hozhatja kellemetlen helyzetbe.

A múlt hét végén ülésezett a Közép-európai Egyetem legfőbb döntéshozó testülete (a Board of Trustees), és sokan izgatottan várták, vajon meglépik-e azt, amit Michael Ignatieff sajtónyilatkozataiban már előre jelzett.

Michael Ignatieff
©

 A rektor ugyanis azt üzente: ha június végéig a kormány nem méltóztatik aláírni azt a New York állammal megkötendő szerződést, amely a CEU sorsát rendezné, akkor Bécsben folytatják oktatói tevékenységüket.

Az egyetem rektora a CEU-t ért tavaly márciusi támadás óta harcias és karakán nyilatkozatokat tesz, de közben az intézmény sorra teljesíti a törvénymódosítás által rájuk rótt magyar előírásokat. Megnyitotta a New York-i campust is, holott az egyetem szempontjából ez pusztán pénzkidobás. Ők továbbra sem Amerikában, hanem Kelet-Európában szeretnének tanítani. Versenyelőnyük is abból áll, hogy a világnak ezen a pontján működtetnek egy

  • amerikai papírt biztosító,
  • amerikai körülményeket teremtő intézményt,
  • amely az angolszász felsőoktatási rendszerre épül.

Aki megnézi az elitegyetemek világranglistáját, az rögtön látja: ez a legsikeresebb rendszer. A CEU pedig egy vállalkozás, amely (a NER logikájától teljesen idegen módon) a pénzügyi racionalitásra épül. Az elmúlt 15 hónapban is két cél vezette az egyetemet: részint öntudatosan beleállni a szerinte nemtelen, a kormány által provokált küzdelembe, másrészt biztosítani az intézmény hosszú távú és sikeres jövőjét. A két célt viszont nehéz egyszerre kommunikálni. Így aztán a CEU alapvetően csak a budapesti harcáról és maradásáról beszél.

A hvg.hu információi szerint a CEU kedden is azt fogja kommunikálni a hétvégi vezetőségi ülés döntéseiből, hogy

"maradunk".

A stratégia már múlt ősszel eldőlt

Valójában múlt ősszel elhatározták, és a CEU szenátusában át is beszélték, hogy ha nem következik be tavasszal kormányváltás vagy az újrázó Fidesz politikája nem változik meg gyökeresen az irányukban, akkor a következő években kiépítik a bécsi campust, hogy a továbbiaknak függetlenek legyenek a magyar politikai csatározásoktól. A CEU túlságosan is fontos és gazdag vállalkozás ahhoz, hogy Orbán Viktor játékszere legyen.

©

 A döntés arra utal, hogy az államközi egyezmény aláírását sem tekintenék az intézményben megfelelő garanciának. Elmennek, még ha marad(hat)nak is.

A múlt őszi döntést több forrásunk is megerősítette, de az elmúlt hónapok eseményei is alátámasztják. Márciusban az egyetem bejelentette, hogy az osztrák fővárossal tárgyal egy campusnak alkalmas épület 99 éves bérleti jogáról. Aztán egy nappal az április 8-i választások után írta meg az APA osztrák hírügynökség, hogy Bécs városa a Közép-európai Egyetemmel egyetértési nyilatkozatot írt alá egy fiókintézmény létesítéséről. Az áprilisi nyilatkozat szerint Bécs szeptember végéig megkötné a bérleti szerződést a CEU-val, amely a 2022-23-as tanévben kezdené meg működését az osztrák fővárosban.

Szerepel a tervekben egy köztes megoldás is, amely lehetővé tenné, hogy az intézmény már 2019 őszén megnyissa kapuit – írta az APA hírét ismertetve az MTI.

Milyen meglepő: épp akkor kéne Pesten bezárni az egyetemet, ha addig az Orbán-kormány nem szignálja a papírokat.

Amint viszont Bécsbe költözött a CEU (egy része), megszűnik a kiszolgáltatottsága Orbán Viktorral szemben. A magyar kormányfő onnantól kezdve csak a budapesti működését tudja ellehetetleníteni, a továbbélése azonban biztosított lenne. Ignatieff többször utalt arra, hogy az illiberális kormány támadása értékes reklámot is jelentett az egyetemnek – híres lett az egész világon. Bécsben behajthatja ennek a hasznát.

Orbán nyeregben érzi magát, de ő is csapdában van

A CEU-ügy érdekessége, hogy valahol Orbán Viktor maga is foglyává vált. Egybehangzó sajtóhírek szerint az egyetem további budapesti sorsa lett az a kérdés, amely alapján az Európai Néppárt (EPP) dönt a Fidesz tagságának esetleges megvonásáról.

Orbán Viktor felszólal az Európai Parlament plenáris 2017. április 16-án
©

Ha a kormánypárt lelkén szárad a CEU bezárása, akkor repül a konzervatívok pártcsaládjából. Egy, a néppárti tárgyalások részleteit ismerő, befolyásos fideszes a helyzetet múlt szerdán úgy magyarázta a hvg.hu kérdésére: Orbán ígéretet tett szűk körben az EPP vezetőinek, hogy nem üldözi el Budapestről a CEU-t.

„Csakhogy arra már nem vállalt semmilyen garanciát, hogy az egyetem magától sem megy el”

– tette hozzá múlt héten, cinikus mosoly kíséretében a politikus. A hivatalos kormányzati magyarázat szerint a helyzetet elvben megoldó államközi egyezmény aláírását nem sürgeti semmi, hiszen 2017 októberében (részben az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete, a Velencei Bizottság bírálataira reagálva) módosították a törvényt, és 2018 végéig kitolták a határidőt. Múlt heti információink szerint a döntés egyes egyedül Orbán Viktor kezében van arról, hogy még a CEU tűréshatárán belül kerül-e aláírás a megállapodásra. Ő pedig fideszes forrásaink állítása szerint még nem döntött, sőt nem hiszik, hogy a közeljövőben ezt tartaná a legsürgetőbb teendőjének.

Hogy ez mennyire így van, azt hétfőn Orbán Viktor gyakorlatilag maga erősítette meg a hvg.hu-nak a parlamentben, amikor az intézménnyel kapcsolatos döntését firtató kérdésünkre is csak azt az egy mondatot ismételgette, hogy

"A jó döntéshez idő kell".

Ezzel pedig nemcsak azt ismerte el, hogy az intézmény sorsa egyedül az ő kezében van, hanem azt is, hogy egyértelműen arra játszik, hogy a bizonytalanságot megelégelve magától szedje a sátorfáját az egyetem.

A miniszterelnök döntésében a jelek szerint ráadásul "nem oszt, nem szoroz" a Néppárt véleménye, felszólítása sem, az EPP fenyegetését Orbán Viktor ugyanis mindössze annyival reagálta le:

"A Néppártnak ehhez semmi köze!"

Így viszont a következő helyzet körvonalazódik:

Orbán Viktor kivár, hátha a CEU lelép magától, hiszen Ignatieff maga mondta, hogy az intézménynek nyár közepéig bizonyosságra van szüksége a jövőjével kapcsolatban. Orbánnak nem kell kapkodnia, 2018 végéig ráér kiadni az utasítást az egyezmény aláírására, addig az ő keze tisztának számít. Ha viszont megtagadná határidőig a szerződés szignálását, úgy az EPP-nek tett ígéretével szemben ő üldözné el az egyetemet Budapestről.

A CEU is kivár viszont a rektor korábbi bejelentése ellenére, mert a 2017 októberi törvénymódosítás elég időt biztosít, hogy a 2019/2020-as tanév kezdetére Bécsben lábat vessenek. Az egyetem (egy részének) költöztetésén hónapok óta dolgoznak, hiszen 2018 márciusára már találtak megfelelő helyszínt az osztrák fővárosban, majd erről a szerződést is megkötötték. Így a CEU viszonylagos biztonságban figyelheti Orbán fent leírt dilemmáját.

Akárhogy is, ha lesz aláírás, ha nem, a CEU már nem fog bízni a Fideszben, és a jelek szerint Bécsre építi hosszú távú terveit.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Londonban sétálgatott, és tb-számot is kapott az Interpol által körözött ékszermogul, akit végül egy újság buktatott le

Londonban sétálgatott, és tb-számot is kapott az Interpol által körözött ékszermogul, akit végül egy újság buktatott le

Nyolc hónapig nem jár a vonat, mert építik a BMW-gyárat Debrecenben

Nyolc hónapig nem jár a vonat, mert építik a BMW-gyárat Debrecenben

Tanácsköztársaság lett a tanácstalan köztársaságból

Tanácsköztársaság lett a tanácstalan köztársaságból

Négyes karambol történt az Árpád hídon

Négyes karambol történt az Árpád hídon

17 milliót ér meg a kormánynak az Aranycsapat

17 milliót ér meg a kormánynak az Aranycsapat

Kiadják a portugáloknak a Ronaldo szexbotrányát kiteregető hekkert

Kiadják a portugáloknak a Ronaldo szexbotrányát kiteregető hekkert