szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erősen kezdte a hetet a Tv2: Andy Vajna csatornáján a Geréb Ágnesnek adott elnöki kegyelmet támadó Novák Hunor gyermekorvost faggatták. Majd tökéletes átkötéssel kapcsolták is a kecskeméti állatkertet, ahol bébiboom van a gyűrűsfarki makiknál.

A hétfő reggeli Mokka műsorvezetőjének, Mádai Viviennek érezhetően testhezállóbb szerep volt az adás későbbi pontján esedékes cukiskodás a frissen született celebbabáról, mint interjút készíteni Novák Hunorral a Geréb-ügyben. Az instrukció talán az lehetett, hogy az Áder János államfő kegyelmi döntését támadó gyerekorvossal nem elég a szokásos bazsalygás, amiből „de nekem édesanyaként jogom van eldönteni, hol akarok szülni” fordulatokkal tarkított, elég szürreális interjú sikeredett.

Olvasóink már állást foglaltak a kérdésben, a beszélgetés arra jó volt, hogy Novák élőben újra kifejthette múlt heti írását, aminek a „Fekete angyal: sürgősen vegyük le a glóriát Geréb Ágnes fejéről!” címet adta. Így többször is elégedetten megállapították, hogy legalább beszélnek róla, így a kérdésről folytatott társadalmi vita kipipálva.

Novák megismételte, nagyon „helytelen üzenet és helytelen kép” alakul ki Geréb Ágnesről a társadalomban Áder döntése miatt, hogy mégsem kell letöltenie a börtönbüntetését. „Robin Hoodnak hiszik", aki megelőzve a korát próbál egy új, előremutató dolgot elérni – mondta – pedig nem az otthonszüléssel van gond, az Nyugat-Európában jól működik, mert a protokollok alapján pontosan meghatározzák, hogy milyen veszélyeztetett várandósságok esetén kizárt. Az államfői döntés viszont azt sugallja, mintha Gerébnek végig igaza lett volna, a bíróság „nyomásra” ítélte el.

"Ezeknek a gyerekeknek joguk lett volna az élethez"

Az orvos véleményét Mádaiék szó szerint „szélsőséges”-nek nevezték, végig érezhető volt, hogy Áder János álláspontját osztják. Novák próbálta elmagyarázni, hogy a kuruzslás egy büntetőjogi tényállás, Gerébet már 2007-ben súlyos szakmai hibák miatt eltiltották a szakmájától, és ő ennek ellenére bábaként folytatta az egészségügyi tevékenységét. Ikerterhességnél szerinte az otthonszülés olyan országokban is kizárt, ahol pontosan szabályozott módon gond nélkül lehet ezt választani.

Az élő adásban kóstolgatott orvos láthatóan egyre feszültebben olyanokat mondott, hogy ezeknek a gyerekeknek joguk lett volna az élethez, a legmagasabb szintű eljáráshoz. „Mondjuk ki, azért halt meg egy gyerek, mert elakadt a szülőcsatornában, Geréb Ágnes pedig a helyszínen eltörte a gyerek nyakát. Ez tényszerűen le van írva” – jelentette ki.

És ha kórházban történik?

Ez súlyos szakmai hiba, de ha ezek kórházi körülmények közt történnek, azok az orvosok miért nincsenek megbüntetve? – reagált erre Pachmann Péter, aki az otthonszülést hangsúlyozottan háborítatlan szülésnek nevezte. Novák szerint azok sem érdemelnek felmentést, de a kérdés ott kezdődik, hogy az orvosnak, a nőgyógyásznak kell látnia, mekkora a kockázat, és ha nagy, akkor nem vállalhatja el az otthonszülést.

„Tudom, hogy nagy Geréb Ágnes népszerűsége, nem vagyok szemellenzős a háborítatlan szüléssel kapcsolatban, mert sajnos sok kórházban nem mama- és bababarát” az eljárás, és a hálapénz is jelen van – mondta a gyerekorvos. Aki utóbbival kapcsolatban is erősen fogalmazott, arra utalva, hogy egy „császármetszésnél minél nagyobb a seb, annál vastagabb a boríték”. „De attól még nem kell Geréb Ágneshez rohanni” – jegyezte meg.

A hétindító „társadalmi vita”-interjú után a Vajna-csatorna már kapcsolta is a kecskeméti állatkertet, ahol a riporter élő adásban szó szerint jelt adott: „légyszi, engedjétek ki a majmokat”. Ott ugyanis éppen bébiboom van: gyűrűsfarkú makik és makákók születtek.

Novák Hunor a Mokka adásában
©

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!