szerző:
hvg.hu

Harvey Weinstein szexragadozó producernek is dolgozott az az izraeli hírszerző magáncég, amely a Politico cikke szerint a Sors-civilek elleni lejártókampányban is részt vett. A cég nem kommentál spekulációkat. A magyar kormány hallgat.

A választási kampányban röppent fel a hír, hogy titkosszolgálati eszközöket is felhasználva lejárató kampány folyt a kormánybarát sajtóban Soros-kapcsolatú civilek, személyiségek ellen, köztük a Migration Aid vezetője, Siewert András ellen is. Többször fel is vetődött, hogy az operációkban az az izraeli Black Cube nevű cég is szerepet kapott, amely világszerte rengeteg galibát okozott, az izraeli Haaretz információi szerint például meghekkelte a nigéri választást, amit a cég viszont tagadott.

Most a Politico arról ír, a Black Cub állt a civilek lejáratása mögött, amiről a cég két, természetesen névtelenséget kérő alkalmazottja beszélt a lapnak. A lejáratás abból állt, hogy üzleti ajánlattal, támogatási szándékkal (nem létező cégek nevében) megkeresték az érintett civileket (nem csak a Migration Aidet), majd Bécsbe találkozót beszéltek meg velük. Ha erre ráálltak, az interjú alatt kompromittáló mondatokat próbáltak meg kihúzni belőlük. Ezek jutottak el bizonyos utakon a Magyar Időkhöz. A Black Cube-vonalat az Index cikke is megpendítette, Bayer Zsolt válaszában annyit írt, "A hangfelvételeket nem az izraeli vagy más titkosszolgálat, és nem egy bizonyos „black cube” nevű cég juttatta el hozzám. Az informátor védelme miatt természetesen nem mondom el, ki volt az illető." (Az eredeti Bayer-magyarázatos cikket időközben levették a Magyar Időkről) Ettől persze a Black Cube részt vehetett a műveletekben.

A Politiconak nyilatkozó Black Cube-alkalmazottak állítják, a cég részt vett ezekben a műveletekben, és azt a két fedőszervezetet, illetve nevet, amely napvilágot látott (Tauro Capital, Anna Bauer), a Black Cube korábban is használta - és ott szokásos az ilyen újrafelhasználás. (Siewertet és több más civil szervezetet a Smart Innotech nevű kamucég kereste meg -  a szerk.)

A Black Cube azt nyilatkozta a Politicónak, sosem adja ki az ügyfelei nevét, és nem kommentál spekulációkat. Valamint mindig a törvényeknek megfelelően jár el a cég, a világ vezető jogi cégeinek tanácsait követve.

A Black Cube-ot felbérelte Harvey Weinstein, szexuális visszaéléseiről elhíresült producer is, hogy nyomozzon színésznők után, amiért a cég később elnézést kért.

A magyar kormány nem reagált a Politico megkeresésésre.

Ha beigazolódna a feltételezés, ez lenne az első alkalom, hogy a Black Cube egy választási kampány részese volt, jegyzi meg a Politico.

Márciusban a Migration Aid vezetője tartott sajtótájékoztatót arról, hogy titkosszolgálati módszereket sejtenek egy akkoriban, körülöttük kirobbanó botrány mögött.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!