szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A számok nem hazudnak, a szájjal más a helyzet – tartja a népi bölcsesség. Mennyire végvári vitéz Orbán és mennyi menekülttől védi meg a németeket? A hvg.hu szubjektív heti elemzése.

“Mondjál kevesebbet, akkor nem tudnak beléd kötni.”

Hajdú János TEK-főigazgató örökbecsűje ez, amikor a terrorelhárítók kiszabadítottak három magyart néhány éve Szíriából. Hajdú a sajtótájékoztató közben súgta oda a tanácsot a kiszabadítottak egyikének. Kevesebbet kell mondani, elkerülendő a kötekedést. Ez az, amire magasról tett Orbán Viktor, amikor Angela Merkelnél járt. A magyar miniszterelnök ugyanis szemrebbenés nélkül kijelentette Berlinben:

Napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt, amelyen ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének.

Hozzátette, naponta 4-5 ezer menekült érkezne Németországba, ha nem lenne határzár és élőerő, szerinte ez a magyar szolidaritás. Orbán és Merkel teljesen máshogy látják a valóságot, aminek egyik legnagyszerűbb bizonyítéka az, hogy amikor utóbbi végvári kapitányként tüntette fel magát vendéglátója oldalán, a német kancellár felhúzta szemöldökét és csak annyit mondott, inkább fotózkodjanak egyet. Nehéz ellenőrizni Orbán számainak valódiságát, Merkelnek nem is dolga kérdőre vonni a magyar kormányfőt, ugyan árulja már el, honnan ez a nyolcezres szám, pláne az, hogy napi 4-5 ezer menekülttől védik a németeket.

©

2015 szeptemberében, miután Orbán kirúgta Hende Csabát, mert szerinte minisztersége alatt túl lassan épült a kerítés, majd kinevezte Simicskó Istvánt (akitől azóta szintén megváltak), a laktanyákban mozgósítást rendeltek el. Akkor még valóban lehetett menekülteket találni a határnál, a mozgósítás pedig olyan jól sikerült, hogy a szolnoki Légierő Zenekar is a határon találta magát. Akkor a számokról annyit sikerült megtudnunk, hogy a MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a mozgósítás első hetes turnusában 64 fővel képviseltette magát, az országos létszáma pedig olyan 210 fő körül mozog. (Sokáig a katonák és a rendőrök párban teljesítettek szolgálatot a határon, ez mára megváltozott, erről lásd lentebb.)

2016 nyarán – ekkor még szintén lehetett menekültekkel találkozni a szerb-magyar határnál, ma már nem – az Index azt írta egyik helyszíni riportjában, hogy a hadsereg 23 ezer fős állományából – ebben már az ott dolgozó csaknem nyolcezer közalkalmazott is benne van – mindössze háromezer fős az a kör, amelyből be lehet vonni a szolgálatot teljesítőket.

De ha a határvadászokkal, készenlétisekkel felduzzasztott rendőrökkel együtt igaznak is vesszük, hogy “napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt”, a naponta megállított 4-5 ezer megállított menekült több mint egy magabiztos ember kiszólása. Mert hiába volt a kampány fő eleme a “Stop”, és hiába mondja el Bakondi György és Szijjártó Péter felváltva, hogy a Balkánon fokozódik a migrációs nyomás, a rendőrségi statisztikák szerint az elmúlt harminc napban 21 az elfogott menekültek száma. 30 nap alatt 21, miközben több olyan nap is volt a hónapban, amikor senkit sem fogtak el, mert nem kellett, nem volt kit.

Ennél is sokkal többet árulnak el a Magyar Helsinki Bizottság ENSZ-től kapott számsorai az első négy hónapról menekültügyben. Ebből az összesítésből tudjuk, hogy ez idő alatt

  • 917 belépést akadályoztak meg,
  • 1284 alkalommal kísértek át valakit a kerítésen,
  • 162 irreguláris migránst fogtak el.

Négy hónap (nagyjából 120 nap alatt) jöttek össze ezek a számok, bárhogy csűrjük, illetve csavarjuk, itt sehogy sem jön ki az a napi 4-5 ezer, amiről Orbán beszélt.

A miniszterelnök berlini látogatása után néhány nappal a kormánypárti Magyar Idők arról írt, rendőrök veszik át a katonák helyét a déli határon, jönnek a készenléti egységek és folyamatos operatív ellenőrzéssel ügyelnek arra, hogy a biztonság jelenlegi szintje megmaradjon. A lap forrásai szerint a korábbi folyamatos ellenőrzés helyett jelenleg mindig csak annyi élőerőt alkalmaznak a határnál, amennyit a helyzet aktuálisan megkíván, és inkább rendőröket.

Ráadásul Szabó István honvédelmi államtitkár a napokban úgy nyilatkozott, a magyar határőrizeti rendszer technikai korszerűsítésével csökkenteni lehet az élőerős védekezést, s egy készenléti erővel válthatják fel a határvédelmet.

Ami még a héten történt:

Orbán, Nyerges, Simicska
©

  • Simicska Lajos letette a fegyvert. Mindenét eladta Nyerges Zsoltnak, de vannak, akik a háttérben Mészáros Lőrincet is sejtik már.
  • A megszűnés szélén a Jobbik, miután lecsapott az állam és az Államkincstár már megvonta az állami támogatást a párttól. Vannak, akik a Jobbikon belül úgy kalkulálnak, az EP-kampányra biztosan nem lesz pénz, tovább pedig nem is mernek gondolkodni.
  • Az LMP tovább szalámizza önmagát, fegyelmi indult Schmuck Erzsébet ellen, aki a kampány során többször beszélt Schmidt Máriával, Ungár Péter pedig bevallotta, hiába írt alá szerződést Ron Werberrel, az semmit sem ér.
  • Az MSZP továbbra is MSZP. Tóth Bertalan elnök népszavazás útján szeretné elérni a kormány csatlakozását az európai ügyészséghez, illetve a párt arról is referendumot javasol, hogy a kormányzati kommunikációs forrásokat nézettség alapján osszák szét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Közösség elleni uszításért jelentették fel Kövér Lászlót

Közösség elleni uszításért jelentették fel Kövér Lászlót

26 ezer forint a legolcsóbb jegy a Pearl Jamre, a Kisst 450 ezerért is meg lehet nézni

26 ezer forint a legolcsóbb jegy a Pearl Jamre, a Kisst 450 ezerért is meg lehet nézni

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot

A pénzügyminisztérium szerint elismerés az IMF Magyarországról szóló jelentése

A pénzügyminisztérium szerint elismerés az IMF Magyarországról szóló jelentése

Az ÁSZ szerint semmi haszna nem lenne az áfacsökkentésnek

Az ÁSZ szerint semmi haszna nem lenne az áfacsökkentésnek

Zetta: jönnek az oroszok a világ legolcsóbb elektromos autójával

Zetta: jönnek az oroszok a világ legolcsóbb elektromos autójával