szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A számok nem hazudnak, a szájjal más a helyzet – tartja a népi bölcsesség. Mennyire végvári vitéz Orbán és mennyi menekülttől védi meg a németeket? A hvg.hu szubjektív heti elemzése.

“Mondjál kevesebbet, akkor nem tudnak beléd kötni.”

Hajdú János TEK-főigazgató örökbecsűje ez, amikor a terrorelhárítók kiszabadítottak három magyart néhány éve Szíriából. Hajdú a sajtótájékoztató közben súgta oda a tanácsot a kiszabadítottak egyikének. Kevesebbet kell mondani, elkerülendő a kötekedést. Ez az, amire magasról tett Orbán Viktor, amikor Angela Merkelnél járt. A magyar miniszterelnök ugyanis szemrebbenés nélkül kijelentette Berlinben:

Napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt, amelyen ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének.

Hozzátette, naponta 4-5 ezer menekült érkezne Németországba, ha nem lenne határzár és élőerő, szerinte ez a magyar szolidaritás. Orbán és Merkel teljesen máshogy látják a valóságot, aminek egyik legnagyszerűbb bizonyítéka az, hogy amikor utóbbi végvári kapitányként tüntette fel magát vendéglátója oldalán, a német kancellár felhúzta szemöldökét és csak annyit mondott, inkább fotózkodjanak egyet. Nehéz ellenőrizni Orbán számainak valódiságát, Merkelnek nem is dolga kérdőre vonni a magyar kormányfőt, ugyan árulja már el, honnan ez a nyolcezres szám, pláne az, hogy napi 4-5 ezer menekülttől védik a németeket.

©

2015 szeptemberében, miután Orbán kirúgta Hende Csabát, mert szerinte minisztersége alatt túl lassan épült a kerítés, majd kinevezte Simicskó Istvánt (akitől azóta szintén megváltak), a laktanyákban mozgósítást rendeltek el. Akkor még valóban lehetett menekülteket találni a határnál, a mozgósítás pedig olyan jól sikerült, hogy a szolnoki Légierő Zenekar is a határon találta magát. Akkor a számokról annyit sikerült megtudnunk, hogy a MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a mozgósítás első hetes turnusában 64 fővel képviseltette magát, az országos létszáma pedig olyan 210 fő körül mozog. (Sokáig a katonák és a rendőrök párban teljesítettek szolgálatot a határon, ez mára megváltozott, erről lásd lentebb.)

2016 nyarán – ekkor még szintén lehetett menekültekkel találkozni a szerb-magyar határnál, ma már nem – az Index azt írta egyik helyszíni riportjában, hogy a hadsereg 23 ezer fős állományából – ebben már az ott dolgozó csaknem nyolcezer közalkalmazott is benne van – mindössze háromezer fős az a kör, amelyből be lehet vonni a szolgálatot teljesítőket.

De ha a határvadászokkal, készenlétisekkel felduzzasztott rendőrökkel együtt igaznak is vesszük, hogy “napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt”, a naponta megállított 4-5 ezer megállított menekült több mint egy magabiztos ember kiszólása. Mert hiába volt a kampány fő eleme a “Stop”, és hiába mondja el Bakondi György és Szijjártó Péter felváltva, hogy a Balkánon fokozódik a migrációs nyomás, a rendőrségi statisztikák szerint az elmúlt harminc napban 21 az elfogott menekültek száma. 30 nap alatt 21, miközben több olyan nap is volt a hónapban, amikor senkit sem fogtak el, mert nem kellett, nem volt kit.

Ennél is sokkal többet árulnak el a Magyar Helsinki Bizottság ENSZ-től kapott számsorai az első négy hónapról menekültügyben. Ebből az összesítésből tudjuk, hogy ez idő alatt

  • 917 belépést akadályoztak meg,
  • 1284 alkalommal kísértek át valakit a kerítésen,
  • 162 irreguláris migránst fogtak el.

Négy hónap (nagyjából 120 nap alatt) jöttek össze ezek a számok, bárhogy csűrjük, illetve csavarjuk, itt sehogy sem jön ki az a napi 4-5 ezer, amiről Orbán beszélt.

A miniszterelnök berlini látogatása után néhány nappal a kormánypárti Magyar Idők arról írt, rendőrök veszik át a katonák helyét a déli határon, jönnek a készenléti egységek és folyamatos operatív ellenőrzéssel ügyelnek arra, hogy a biztonság jelenlegi szintje megmaradjon. A lap forrásai szerint a korábbi folyamatos ellenőrzés helyett jelenleg mindig csak annyi élőerőt alkalmaznak a határnál, amennyit a helyzet aktuálisan megkíván, és inkább rendőröket.

Ráadásul Szabó István honvédelmi államtitkár a napokban úgy nyilatkozott, a magyar határőrizeti rendszer technikai korszerűsítésével csökkenteni lehet az élőerős védekezést, s egy készenléti erővel válthatják fel a határvédelmet.

Ami még a héten történt:

Orbán, Nyerges, Simicska
©

  • Simicska Lajos letette a fegyvert. Mindenét eladta Nyerges Zsoltnak, de vannak, akik a háttérben Mészáros Lőrincet is sejtik már.
  • A megszűnés szélén a Jobbik, miután lecsapott az állam és az Államkincstár már megvonta az állami támogatást a párttól. Vannak, akik a Jobbikon belül úgy kalkulálnak, az EP-kampányra biztosan nem lesz pénz, tovább pedig nem is mernek gondolkodni.
  • Az LMP tovább szalámizza önmagát, fegyelmi indult Schmuck Erzsébet ellen, aki a kampány során többször beszélt Schmidt Máriával, Ungár Péter pedig bevallotta, hiába írt alá szerződést Ron Werberrel, az semmit sem ér.
  • Az MSZP továbbra is MSZP. Tóth Bertalan elnök népszavazás útján szeretné elérni a kormány csatlakozását az európai ügyészséghez, illetve a párt arról is referendumot javasol, hogy a kormányzati kommunikációs forrásokat nézettség alapján osszák szét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyetlen gigavállalatban egyesítik Mészáros Lőrinc két óriáscégét

Egyetlen gigavállalatban egyesítik Mészáros Lőrinc két óriáscégét

Puzsérral húzná ki a gödörből Ungár Péter az LMP-t

Puzsérral húzná ki a gödörből Ungár Péter az LMP-t

Egy makói „hegymászótanoncnő” eljutott a világ 8. legmagasabb csúcsára

Egy makói „hegymászótanoncnő” eljutott a világ 8. legmagasabb csúcsára

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi