szerző:
hvg.hu

Minden győzelemnek ára van, tartja a mondás. Az is biztos, hogy a Fidesz megnyerte a miskolci időközi választást. Tudósítónk pedig fültanúja volt, amint a vasárnapi választás fideszes győztesének ünnepségén egy kormánypárti szervező "transzportról" és "fizetségről" egyeztetett nagy számban érkező "szavazatszállítókkal". A kamujelölt stratégia viszont láthatóan nem jött be a Fidesznek.

A Fidesz jelöltje nyerte a vasárnapi miskolci időközi önkormányzati választást.  Nagy Ákos, 1145-698 arányban győzte le az ellenzéki össztámogatással indult, korábban Rokker Zsolttiként ismertté vált Erdei Sándor humoristát.

Az ellenzék jelöltje elől, mint kiderült, nem az egyértelműen kamujelöltként induló névdublőrök, az azonos nevű Erdei Sándor és a Zsolttira hajazó Molnár Zsolt vittek el szavazatokat – akiket a hvg.hu több cikkben is leleplezett erős fideszes kötődésük miatt – ők elenyésző számú, összesen is alig húsz szavazatot kaptak, ahogy a Munkáspárt jelöltje Fülöp József Istvánné is csak néhány voksot szerzett.

A Fidesz eredményvárójának helyszíne
©

Szembetűnő ugyanakkor, hogy a két jelölt között a tíz szavazókör közül abban a – zömében leszakadtabb, elmaradottabb utcákat magában foglaló – háromban volt kiugró a különbség, ahonnan a választás napján az ellenzéki jelöltet támogató pártokhoz több bejelentés is érkezett arról, hogy a fideszes aktivisták ötezer forintot ajánlottak állítólag roma szavazóknak a választási részvételért. (Az Erdei Sándort támogató ellenzéki pártok utóbbi miatt egyébként bejelentést is tettek a helyi választási bizottságnál.)  

Csak szemléltetésképpen:

ezekben a szavazókörökben 34-146, 36-126 volt az arány Erdei Sándor és a fideszes jelölt között, míg a többiben sokkal kiegyenlítettebb volt a verseny, 61-71, 146-140-es eredményekkel.

A szavazatvásárlásról érkezett információkat alátámasztja, hogy tudósítónk a Fidesz  (mint utólag kiderült zártkörű) eredményvárójára nagy számban látott érkezni az eseményről megjelenésükben kilógó embereket, és éppen fültanúja volt, amint az egyik csoport „transzportról” és „fizetségről” egyeztetett a Fidesz egyik szervezőjével.

A Fidesz egyébként a pártiroda udvarán felállított sátorban, élőzenés mulatsággal ünnepelte – már urnazáráskor – a győzelmét, volt olyan érkező csoport, akiket zavarukban az említett fideszes szervező azzal terelgetett a sörös és virslis pulthoz, hogy „ne szégyenlősködjenek”.

©

A borsodi megyeszékhely önkormányzati választásának, ahogy arról többször beszámoltunk, amiatt volt jelentősége, mert az ellenzék a Hódmezővásárhelyen bevált stratégiát (civil jelölt + összpárti összefogás) próbálta sikerre vinni, a Fidesz pedig minden eszközzel igyekezett megakadályozni ezt -  mint kiderült sikerrel.  

A fideszes kamujelöltekről készült korábbi cikkeinket itt és itt, az egyik névdublőr vallomását pedig – miszerint a Fidesz valóban azt akarta elkerülni, hogy Miskolc legyen az új Hódmezővásárhely – itt olvashatja.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

Az autisták elhivatottak és megvesztegethetetlenek, nem csoda, ha kapkodnak értük

Az autisták elhivatottak és megvesztegethetetlenek, nem csoda, ha kapkodnak értük

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi