szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alaptörvény után beleírják a Büntető Törvénykönyvbe is, hogy nem lehet zaklatni a hivatalos személyeket munka után. A javaslatot kivételes eljárásban már pénteken meg is szavaznák.

Az alaptörvénybe a június végén elfogadott hetedik módosítással belefoglalták a magánélet védelmét, vagyis hogy a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével, illetve hogy az állam megvédi az "otthon nyugalmát".

A fideszes Czunyiné Bertalan Judit pedig most egy törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a Büntető Törvénykönyvhöz, amellyel valóban büntethetővé is tennék, ha valaki zaklatja kimondottan a hivatalos személyeket.

A hétfőn beadott javaslat a zaklatás tényállását (rendszeres vagy tartós háborgatás) bővíti ki a hivatalos személyekkel szembeni zaklatással, kimondottan úgy, ha a zaklatás

hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben

történik. A módosítási javaslat szerint ezt megfélemlítés vagy a mindennapi életbe önkényes beavatkozás esetében kettő, félelemkeltés esetén három évi szabadságvesztéssel lehetne tüntetni.

A javaslat indoklásában az olvasható, hogy az alaptörvény értelmében a hivatalos személyeket is megilleti az a jog, hogy munka után nyugodtan tudjanak pihenni, és "hivatalos eljárásuk miatt ne zaklassák őket".

A kormánypárt kimondottan azért kezdeményezte ezeket a módosításokat, hogy ne lehessen tüntetni politikusok, vagy más közszereplők házánál.

A Fidesz emellett kérelmezte azt is, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a javaslatot a parlamentben már kedden, a zárószavazás pedig pénteken lesz, ekkor valószínűleg meg is szavazzák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!