szerző:
hvg.hu

Putyint kedveljük leginkább a nagyhatalmak vezetői közül, őt jókora lemaradással Angela Merkel és Emmanuel Macron francia elnök követi a listán. Donald Trumppal és Erdogannal meglepően kevéssé szimpatizálnak a magyarok.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt a megkérdezettek 22 százaléka tartotta a legalkalmasabbnak a világ nagy országának vezetői közül a Ténygyár 24.hu-n megjelent kutatásában, ezzel a lista élére került, nagy fölénnyel megelőzve az összes többi vezetőt. A listán a második Merkel lett, őt a válaszadók fele ekkora része, 11% érezte a legalkamasabbnak, Theresa May brit miniszterelnököt 8, míg Macront 7% tartja alkalmasnak. Meglepő talán, hogy Trumpot nem látják jó vezetőnek a magyarok, ő csak a szavazatok 4 százalékát kapta. A sor végén Erdogan áll, őt mindössze 1% tartotta potensnek.

Nagy szórás mutatkozott a diplomások és az azzal nem rendelkező válaszadók között, előbbiektől csak 13, míg utóbbiaktól 25%-ot kapott Putyin. Merkelnél ez épp fordítva történt, 23-6 arányban a diplomások körében lett népszerűbb. Az alkalmasságot firtató kérdés után azt is felmérték, hogy kivel szimpatizálnak leginkább a magyarok, ezt a rangsort is Putyin vezeti, 17%-kal, a második Macron lett 12 százalékkal.

Azokra a kérdésekre, hogy a globális kihívások megoldása szempontjából, illetve Magyarország érdekei tekintetében kiben bízik jobban, szintén Putyin mosolyoghatott: a válaszadók 23 és 25 százaléka látta az orosz elnököt a legmegfelelőbbnek. Trumpon kívül senki más nem került föl a listára, az amerikai elnökre mindkét esetben 7% szavazott. Igaz, azt is érdemes megemlíteni, hogy az "egyik sem" opció is 25%-os részt tett ki, míg a szimpátiarangsorban 17%, és az alkalmasság szempontjából 11 százalék nem adta a felsoroltak közül semelyiküknek sem a szavazatát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!