Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

A Tabánnál egészséges, de balesetveszélyesnek minősített fákat vágtak ki, a II. kerületben egy régi hársfa lett balesetveszélyes.

Két fakivágásról is tudomást szereztünk a fővárosban, az egyik a II. kerületi Borbolya utcában történt, a másik pedig az I. kerületi Rácz-fürdőnél, a Tabánnál. Utóbbit V. Naszályi Márta Párbeszéd-önkormányzati képviselő tette ki a Facebookjára, akit kerületi lakosok értesítettek. A képviselő a helyszínen azt látta, hogy egészséges fákat vágnak ki azért, mert a Főtáv stratégiai távfűtés-vezetéket helyez el, a tervező Főmterv kért engedélyt a fakivágásokra. A kivágásokra a Főkert is áldását adta, igaz, ehhez kellett némi rafinéria is: "Telefonon mutattak nekem egy jegyzőkönyvet, hogy a Főkert hozzájárult a fakivágáshoz, mert balesetveszélyesek voltak. Elolvasva a jegyzőkönyvet kiderült, hogy a Főkert szakembere a bejáráson megállapította, hogy szakszerűtlen munkavégzés történt, amelynek során elvágták 5 nagy fa tartógyökereit, így azok balesetveszélyessé váltak, ezért utasította a kivitelezőt, hogy vágja ki a fákat", írja V. Naszályi, aki panaszt tesz a jegyzőnél, főleg, hogy úgy tudja, az engedélyt még nem is kapták meg a kivágásra.

A másik fakivágásra a Borbolya utcában került sor, egy lakó felháborodva tette ki a képeket a Facebookra. Egy öreg hársfát vágott ki az önkormányzat. A hvg.hu-nak elküldött indoklás szerint a fa balesetveszélyes volt, mert a törzsön "kiterjedt odvasodás, súlyos rovar és korhasztó gomba kártétel és mély korhadás tapasztalható". A műszeres mérés pedig jelentős korhadást állapított meg. A visszavágás megoldását is latolgatták, de a ha a koronafelületet a felére is csökkentették volna, akkor sem lett volna elég biztonságos a fa. Ősszel facsemetéket ültet az önkormányzat – ha meg is lesz a szükséges törzskerület, az élmény nem lesz ugyanaz.

A mérések eredményét nem vitatva érdekes, hogy a kivágott fa törzséről készült olvasói fotókon semmilyen korhadás vagy odvasodás nem látszik.

Ilyen volt a régi hárs, amíg állt
©
Nincs nyoma korhadásnak
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban