Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Csak áthidaló megoldásnak szánja Konok Péter az adománygyűjtést, amíg ki nem alakul egy új, rendszeres kereseti lehetősége. Ennek mikéntje még csak most alakul. A hatalom igyekezete, hogy ellehetetlenítse a médiát, szerinte épp hogy kreativitást vált ki alkotói és befogadói oldalról is. Simicska meg csak megjátszotta, hogy annyira összeveszett Orbánnal – az a történet neki mindig is bűzlött.

"Szóval, pénzt kérek. Tulajdonképpen nem is pénzt (ezzel vigasztalom magam), hanem szolidaritást. Annak kifejezését, hogy amit csinálok, valamiképpen közös ügy, nektek is fontos. Hogy van értelme a lázadásnak, az ellenállásnak, még akkor is – sőt, akkor különösen –, ha a hatalom mindent megtesz az elhallgattatására, az ellehetetlenítésére."

Konok Péter, a Hír Tv Szabadfogás című műsorának munkatársa, Facebook-publicista a Hír Tv "visszavételének" másnapján fordult ezzel a rajongóihoz, követőihez a közösségi oldalon. Pénzt kért, mert megszűnt a havi keresete, még ha a munkája meg is maradt: továbbra is ír, dolgozik, de már fizetés nélkül.

A poszt aztán vitákat váltott ki, született is rá egy viszontposzt Konok részéről. A hvg.hu-nak azt mondja, félórát gondolkodott, kitegye-e az elsőt, de végül így látta jónak. Az adakozást csak áthidaló megoldásnak szánja, mert bár most még nem érzi a keresetnélküliség hatását, hamarosan megérezné. És meglepően jól reagálnak az emberek, eddig 2-3 havi fizetése gyűlt össze a közösségnek köszönhetően. Sokan dicsérték eddig is, amit csinál, de ez most más, aktivitást igénylő dolog volt, és így is sokan reagáltak.

Voltak más alternatívák, de fizetős oldalt nem akart csinálni, mert akkor kizárt volna sokakat a hozzáférésből. Aki fizet, nem kap plusz, prémium tartalmat, aki nem tud fizetni, nem marad le semmiről – ez a megoldás tűnt a legjobbnak.

És mit lehet tudni a folytatásról? A Szabadfogás megy tovább, ingyen is, lehet, utazni fog a műsor, lehet, a Magyar Hang égisze alatt megy tovább.

"A Lajost meg üsse meg a guta",

hogy eddig fizetett érte a Hír Tv-nél – mondja Konok. Elképzelhető, hogy az írásai egy része egy blogra kerül, amit másokkal, újságírókkal csinál majd, ha megvalósul. A nagy hatalmi igyekezet, hogy megszüntesse, ellehetetlenítse az ellenzéki, kritikai sajtót, paradox módon épp hogy felpezsdítette a médiát. És a befogadókat is aktivizálta: Konok szerint arra van most szükség, hogy a passzív befogadásból átmenjenek aktív, cselekvő, megnyilvánuló közönségbe, sőt alkotóba, hogy ne csak a kommentelő morgás maradjon.

Simicska Lajosra visszatérve Konok úgy látja, miután a Jobbik-projekt nem jött be, Simicska elvesztette az érdeklődését a média iránt, hogy miért, arról ezerféle történetet hallott. De a történet "mindig is bűzlött". Konok maga nem könnyen győzte meg magát, hogy a Hír Tv-nél dolgozzon, de mivel soha senki nem szólt abba bele, hogy miről beszéljen, a kialakult helyzet elfogadható kompromisszum volt. De sohasem volt Simicska embere. Egyébként szerinte az Orbán–Simicska antagonisztikus, kibékíthetetlen ellentét el volt túlozva, csak a show része volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!