Windisch Judit
Windisch Judit

Váratlanul derült ki, hogy a közszférában érvényes létszámstop a rezidensképzésre jelentkezőkre is vonatkozik. A minisztériumban a szakszervezetnek kedden azt mondták, pár napon belül megoldják a június óta ismert problémát, de ezt csütörtök délutánig még nem sikerült megtenni.

"Létszámstop van, csak erről nem szóltak senkinek"

– mondta a hvg.hu-nak egy frissen diplomázott orvos, aki rezidensnek jelentkezett egy fővárosi kórházba. A tucatnyi jelentkező közül egyedüliként vették fel a jónevű helyre. Önéletrajzot küldött, volt interjún, majd e-mailt kapott, hogy őt választották. A rendszer úgy működik, hogy az orvos a kórházba jelentkezik, ám szerződést a képzés miatt az Állami Egészségügyi Ellátóközponttal köt, ott van alkalmazásban. Így a kórház nem fizet utána. A névtelenséget kérő orvos alá ís írta a munkaszerződést megelőző szándéknyilatkozatot, majd várt. A szeptember elejétől érvényes munkaszerződés megkötése már esedékes lenne, de még semmilyen hivatalos információt nem kapott arról, mikor véglegesítik. Szülész-nőgyógyásznak menne.

Képünk illusztráció.
©

Budapesten 360-an végeztek az orvosin idén, a zárt Facebook-csoportjukban kezdett terjedni a hír, hogy az ÁEEK nem tudja automatikusan felvenni a rezidensképzésre jelentkezőket. Több kórházból is ugyanez a visszajelzés jött. Az egyik rezidens-jelöltnek a kiszemelt kórház elküldte a tájékoztatást, amelyet az ÁEEK-től kapott:

a rendszerbe való belépést megelőzi a létszámzárlat alóli felmentési eljárás, amelyet névre szólóan végeznek el.

Azt nem tudták megmondani, hogy ez meddig tarthat, viszont arra felhívták a figyelmet, hogy mielőbb el kell küldeni a szándéknyilatkozatot, mert az augusztus közepe után beérkezett kérelmeket legkorábban egy hónap múlva fogják elbírálni. Vannak, akiknek hetek óta ülnek a szándéknyilatkozatán, más egy hónapja még azt hallotta, miután a keretet korábban hirdették meg, rájuk nem vonatkozik a létszámstop, majd most szembesült vele, ez nem igaz.

A kórház fizetheti az állam ügyetlenségét

Stikában meg lehet oldani, hogy a rezidensképzésre jelentkező szeptembertől a kiszemelt kórházba kerüljön, csak az sokba kerül az amúgy is forráshiányos kórházaknak. Többen azt mondták, a megoldás az, hogy a jelentkezőt felveszik osztályos orvosnak, majd, amint lehet, átrakják a rezidensképzésbe. Ilyenkor a kórház fizet, jellemzően ugyanúgy havi nettó 150-170 ezer forintot, mint amennyit a rezidensképzésben kap a kezdő orvos. Idén a létszámstop miatt fordulhat elő ez a megoldás, máskor viszont azért, mert az adott kórház kevés státuszt kapott rezidensképzésre. Ez nem véletlen: túl sokan választják az egyetemi városokat, a vidéki kórházakba elenyésző számú orvos akar menni, így első körben az állam próbál a helyek elosztásával nyomást gyakorolni.

Egy kardiológiai- és egy neurológiai rezidens ellát egy beteget a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban 2010. május 14-én. Képünk illusztráció!
©

2016-ban 809 orvosból 500-an a négy egyetemi városban jelentkeztek rezidensképzésre, míg Nógrád megyébe három, Tolnába 4 ember ment

– mondta Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Novemberben újraosztják a keretet, így nyílhat a népszerűbb kórházakban pluszhely, ahova aztán átrakják a pár hónapja náluk dolgozó fiatal orvost. Vidékről amúgy egyre pozitívabbak a visszajelzések: a kórházakat felújították, a fiatal orvos pedig több műtéti lehetőséghez jut, de még pénzben is többet ajánlanak. A rezidensképzésben kapott nettó 150 ezret a kórház is megtoldja 50-100 ezer forinttal és lakhatási támogatással.

Pont nem mennének külföldre

Névtelenséget kérő nyilatkozónk egyelőre nem aggódik a kialakult helyzet miatt, akkor lehet csak gond, ha a létszámstop sokáig elhúzódik. A fizetés ugyan ugyanannyi, a Markusovszky-öszöndíjat – ami további 100 ezer forintot jelent – csak rezidensek kaphatják. Két pluszfeltétel is van: az ösztöndíjas nem fogadhat el hálapénzt, illetve vállalja, hogy a futamidővel megegyező időt még Magyarországon dolgozik. Vagyis, a kormány duplán biztosítja be az orvosokat, ez az első évfolyam ugyanis, amely annak idején aláírta a hallgatói szerződést. Abban azt vállalta, a következő 20 évben legalább annyit dolgozik itthon, amennyi idő alatt állami ösztöndíjasként elvégezte az egyetemet.

Orvosjelöltek Magyarországot formázó alakzatban állnak a Szent István téren, ahol a Magyar Rezidens Szövetség szervezésében demonstrálnak életkörülményeik javításáért 2009.november 12-én.
©

A hvg.hu-nak nyilatkozó fiatal orvos azt mondja, nemcsak a kényszer tartja itthon a fiatalokat, csoporttársai körében azt tapasztalja, egyre kevesebben mennének külföldre dolgozni. Aki akar, ahelyett a külföldi kórház röhögve kifizeti a visszatartó erőnek gondolt pótdíjat.

A létszámstoppal szerinte

elég nevetséges szembesülni, mikor orvoshiány van.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint is teljesen abszurd ez a helyzet. Ő is úgy tudja, hogy a közigazgatásban június 20-án, titokban bevezetett létszámstop alól a rezidensek sem kivételek, hiszen hivatalosan az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérintézményének, az Állami Egészségügyi Ellátóközpontnak az alkalmazottai. Az 1200 rezidens képzésére elég pénzt az év elején elkülönítették, a keretszámokat is meghirdették, csak közbeszólt a létszámstop.

Sipka Balázs úgy tudja, az ÁEEK azonnal jelezte a problémát az Emminek, az adminisztratív megoldás folyamatban van, Sipka azt reméli, pár napon belül megoldódhat a helyzet.

Teljesen abszurd, hogy vannak orvosok, akik szeretnének elhelyezkedni, de a létszámstop miatt nem tudnak.

Beszéltünk Dénes Tamással, a Rezidensek és Szakdolgozók Szakszervezetének elnökével, aki szintén tud a problémáról, de azt mondja, ez technikai jellegű. Érdeklődésére a Emmiben nem hivatalosan azt mondták, a rezidensképzésre jelentkezők mentesülnek majd a háttérintézményekre vonatkozó létszámstop alól, az ígéret szerint a problémát pár napon belül megoldják. Dénesnek ezt kedden ígérték, csütörtök délutánra azonban még nem oldódott meg a helyzet. Az sem derült ki, hogy a rezidensek általános felmentést kapnak, vagy egyesével, egyedi méltányosság alapján kell majd dönteni róluk. Megkeresésünkre az Állami Egészségügyi Ellátóközpont és az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem reagált.

Nem ez az első probléma: Sipka Balázs azt mondja, létszámstoppal még nem küzdöttek, de négy éve megesett, hogy kevesebb helyet hirdettek rezidensképzésre, mint amennyien jelentkeztek. A Rezidens Szövetség reklamált, mire korrigálták a számokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Milliós megtekintés fölött a betiltott Bródy-dal

Milliós megtekintés fölött a betiltott Bródy-dal

Engedélyezték a kokain fogyasztását Mexikóban, igaz, nem mindenkinek

Engedélyezték a kokain fogyasztását Mexikóban, igaz, nem mindenkinek

Mostantól sokkal nehezebb lesz zsiráfot venni

Mostantól sokkal nehezebb lesz zsiráfot venni

Forradalmi módszerrel hosszabbították meg egy magyar férfi bal lábát

Forradalmi módszerrel hosszabbították meg egy magyar férfi bal lábát

A Google megcsinálta a keresője lite verzióját, már ön is kipróbálhatja

A Google megcsinálta a keresője lite verzióját, már ön is kipróbálhatja

Megvan Andy Vajna utódja a filmügyi kormánybiztosi poszton

Megvan Andy Vajna utódja a filmügyi kormánybiztosi poszton