Mizsur András Itthon

Törvényt szegett a soproni kórház az urológusrezidens beosztásával

Hatalmas felelősség és 12 órás tömény pörgés a sürgősségin dolgozni. Ide osztották be az előírt szakmai felügyelet nélkül azt a soproni urológusrezidenst, aki egy kétségbeesett Facebook-posztban kért segítséget kollégáitól. Akkor telt be számára a pohár, amikor a sürgősségi műszakokból rendszert csinált az intézmény. A döntéshozónak tudnia kellett, hogy ezzel potenciálisan nem csak a betegeket teszi ki felesleges kockázatnak, hanem a kórház törvényt is szeg a rezidens beosztásával.

MTI Itthon

Itt a rendelet a rezidensképzés változásairól

Megjelent az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésről szóló kormányrendelet, amelynek része a rezidensek és a fiatal szakorvosok támogatási programja is. Júliustól központosítják a rezidensképzést, október végéig teszik közzé a keretszámokat, és elvileg a bérezés is javul.

hvg.hu Itthon

Rezidensek: nettó 275 ezres alapbértől irtható ki a hálópénz

Nettó 275 ezer forinttól kellene kezdődnie az orvosi bértáblának, hogy a bérezés javításával eltűnhessen a hálapénz – vélik a Magyar Rezidens Szövetség tagjai, akik szerint érdemi vitának kell indulnia a hálapénzmentes egészségügyről. Ehhez újra publikálták 2013-as kutatásuk adatait, amelynek eredményeiből egyebek mellett az derül ki, hogy az emberek döntő többsége szerint csak zsebbe csúsztatott pénzzel lehet itthon szabadon orvost választani.

MTI Plázs

A rezidenseknek jelentett be újdonságokat Szócska

Újra meghirdetik az eddig igénybe vehető rezidensösztöndíjakat, és új elemként a sürgősségi orvostan szakorvosjelöltjei pályázhatnak a Gábor Aurél-ösztöndíjra - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

hvg.hu Plázs

Mától pályázhatnak újra ösztöndíjra a rezidensek

Új ösztöndíjat hirdet meg gyermekorvos-jelölteknek az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a szakorvos- valamint a szakgyógyszerész-jelöltek pedig újra pályázhatnak idén. Összesen 624 millió forintot osztanak szét. A felhívások az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján találhatóak, pályázni december 15-ig lehet – közölték szombaton.

MTI Itthon

Ledarálják a rezidensek felmondóleveleit

Megkezdték a rezidensek felmondóleveleinek megsemmisítését pénteken. A dokumentumok letétbe helyezésével az ágazatban dolgozók anyagi és munkakörülményeik javítását akarták elérni a Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezésére. A szövetség múlt héten szerdán közölte, hogy a nemrég bejelentett béremelés miatt "nem aktiválják" a felmondóleveleket.

hvg.hu Karrier

Kivásárolhatják a rezidenseket a külföldi kórházak

A korábbinál is erősebben kötheti a külföldi munkához a Magyarországról kivándorolt orvosokat a tandíj-visszafizetési kötelezettség. A nyugati kórházak könnyedén "kivásárolhatják" a volt magyarországi orvostanhallgatókat - írja a Napi Gazdaság.

hvg.hu Plázs

Éger: így még több orvos fog tiltakozni

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint azért módosították az egészségügyről szóló törvényt, hogy tömeges orvosfelmondás esetén megfelelő jogi felhatalmazás legyen az orvosokkal szembeni kényszerítő fellépésnek. Éger István szerint ezzel azt érhetik el, hogy még többen csatlakozzanak a tiltakozó akciókhoz.

MTI Itthon

Továbbra is várják a rezidensek felmondólevelét

Noha a múlt év végéig összegyűlt felmondólevelek aktiválását egyelőre elhalasztotta a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ), a szervezet további felmondólevelek letétbe helyezését várja a kollégáktól; a célok ugyanazok, egyedül a határidő változott március 29-re, de többször ezen nem módosítanak - közölte az MRSZ elnöksége kedden a honlapján.

MTI / hvg.hu Plázs

Alkut kötöttek: nem mondanak fel a rezidensek januártól

A Magyar Rezidens Szövetség úgy döntött, hogy átmenetileg három hónapra felfüggeszti a letétbe helyezett felmondólevelek élesítését - jelentette be Papp Magor, a szövetség elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

MTI/hvg.hu Plázs

Orvosok felmondása: operatív testület próbálna megoldást keresni

Ágazati operatív testületet hoznak létre Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vezetésével, ha tényleg tömegesen mondanak fel jövőre egészségügyi dolgozók. A testület megtervezi és megteszi majd a szükséges lépéseket - közölte az államtitkárság kedden.

Dreissiger Ágnes Itthon

Szócska az orvosbojkottról: ez a harcmodor nem konstruktív

Az egészségügyi államtitkár szerint a lehetséges forgatókönyvek között szerepel az is, hogy a rezidensek felmondása miatt több helyen teljesen megbénul a betegellátás. Ott alaposan megrendül majd a bizalom az orvostársadalomban - véli. A hvg.hu-nak adott interjújában Szócska Miklós azt mondta, ebben a gazdasági helyzetben nincs olyan ember, aki felelősen meg tudná ígérni a béremelést.

hvg.hu Plázs

Szócska: "ez egy sivatagi túlélőtúra"

Az ÁNTSZ is vizsgálja, hol keletkezhet ellátási zavar amiatt, hogy 2500 rezidens januárban aktiválná felmondó levelét - közölte Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. Ugyanakkor Szócska szerint velük szemben 617 rezidens "üzeni, itthon akarnak maradni, magyar embereket akarnak gyógyítani és családjuk körében szeretnének élni".

Dreissiger Ágnes Itthon

Lázárnál inspekcióznának a csalódott rezidensek

A Magyar Rezidens Szövetség szerint Szócska Miklós államtitkár elbagatellizálja az egészségügy problémáit, ezért is fordulnak Lázár Jánoshoz, a Fidesz frakcióvezetőjéhez. Papp Magor a hvg.hu-nak adott telefoninterjújában arról is beszél, mi történik, ha 3000 orvos kiszáll az ellátórendszerből. Van olyan, aki márciustól krumplisütéssel fog foglalkozni.

nyüzsi Nyüzsi

Szózatot énekelni demagóg

Demagógnak nevezte azokat a tüntető orvostanhallgatókat Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, akik egy múlt heti...

Tóta W. Árpád w.hvg.hu

Az orvos válaszol

Magyarország nem tudja és nem akarja megfizetni az orvosait. Tök természetes, hogy akkor Magyarországnak nem lesz ennyi orvosa. Ahol az egészség nem üzlet, ott az egészségügy nem pálya.

1 2 3
Az MLSZ kötelező méréseket vezet be az utánpótlásban

Az MLSZ kötelező méréseket vezet be az utánpótlásban

Megvette a Pesti Hírlapot a Brit Media

Megvette a Pesti Hírlapot a Brit Media

A hírhedt terrorista, Carlos NDK-s vendéglátóinak a haja szála sem görbül – 1990. július 11.

A hírhedt terrorista, Carlos NDK-s vendéglátóinak a haja szála sem görbül – 1990. július 11.

Gyíkfejet talált a bolognai szószban egy vegán nő

Gyíkfejet talált a bolognai szószban egy vegán nő

Meggondolták magukat a The Crown készítői

Meggondolták magukat a The Crown készítői

Szakmai ellenőrzés nélkül építhetik át a gellérthegyi Citadella környékét

Szakmai ellenőrzés nélkül építhetik át a gellérthegyi Citadella környékét

Ab: A Jobbik még mindig nem érti, kit perelhet

Ab: A Jobbik még mindig nem érti, kit perelhet

A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada

A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada

A címlapról ajánljuk