szerző:
hvg.hu

A 70-es években kezdett elterjedni a gendertudomány, illetve annak oktatása a világon, Magyarországon pedig már 1989 előtt megjelent. Vannak azonban európai országok, ahol ma sem fogadják el, és van, ahonnan elkergették a gender szakot. Putyin Oroszországában a genderközpontokat a feminológiai központokká alakították át, itt a nők reprodukciós felelősségével és munkavállalásával foglalkoznak. Felkészül Magyarország? Cikkünk elkészültét nevük elhallgatását kérő szakértők segítették.

A kormány átlépett egy határt, ideológiai alapon tiltana be egyetemi képzést, a gender szakot. A gender studies, társadalmi nemek tudománya világszerte elterjedt szak, tudományterület. A 60-as évek feminista mozgalmaiból nőtt ki, a 70-es, 80-as években jelent meg és terjedt el a fejlett világ egyetemein, az USA és Európa intézményeiben. Politikai, társadalmi alapú tudomány tehát, de ez így van a társadalomtudományok jelentős részével is: egy probléma megoldására, vizsgálatára jön létre. Nem állja meg a helyét az a jobboldalon népszerű vád, hogy áltudományról lenne szó. Az viszont látszik, hol nem szeretik: az autoriter rezsimekben, Lukasenka és Putyin világában.  

A szakmának sok, független bírálatú  folyóirata van: Signs, Feminist Theory, The European Journal of Women’s Studies stb, illetve specializált szakfolyóiratok, melyek az adott szakterületet elemzik a társadalmi nemek szerint mint Gender and Politics, Gender and Religion, Gender and Law és mások. Szinte minden tudományos kiadó - mint például a Cambridge University Press, Oxford University Press, Francis and Taylor, Macmillan -  portfóliójában van folyóirat és könyvsorozat a társadalmi nemek témájában.

A görögöknél, portugáloknál nem dívik a gender szak

Magyarországon 1989-et előtt is létezett a társadalmi nemek oktatása, hiszen például a Marx Károly Közgazdasági Egyetemen a nyolcvanas évek eleje óta folyt a társadalmi egyenlőtlenségek vizsgálata, s így az sem véletlen, hogy itt jött létre az első nőtudományi központ. Az irodalomtudomány, a különböző angol-amerikanisztika, illetve szociológia tanszékek jóvoltából viszonylag hamar megjelent a magyar felsőoktatásban a nő és a társadalmi nemek tudománya: Miskolc, Szeged, Debrecen, Pécs egyetemein, a Műegyetemen, a Corvinuson, az ELTE-n, a Zsigmond Király Főiskolán, a Metropolitan egyetemen kurzusok zajlanak, illetve központok alakultak Miskolcon, Debrecen, Szegeden. A Szegedi Egyetemen évente magyar nyelvű szakmai konferenciát tartanak és magyar nyelvű szakmai online folyóirat jelenik meg.

A világ legnagyobb és leghíresebb, legsikeresebb egyetemein van gender szak: a Harvardtól Oxfordon, Cambridge-en, Yale-en át a Stanfordig. A világ vezető egyetemein tehát létezik ez az oktatás alapképzésben, mesterképzésben, vagy a program szintjén. Keletebbre kevésbé, kevés helyen lehet diplomázni belőle.

Maga a társadalmi nemek tudománya kezdetei az 1970-es évek óta mind változatosabb megközelítésmódokkal, szempontokkal gazdagodik, új problematikákat emel be a vizsgálatba. Európai viszonylatban három fejlődési fázist különíthetünk el, már ami a társadalmi nemek tudományának, illetve a nőtudományok oktatását illeti. Az első fázis, amikor semmilyen ilyesfajta képzés nincs az adott országban, ez a helyzet például Görögországban és Portugáliában, ahol legfeljebb egy-két nívós társadalomtörténeti, politológiai vagy szociológiai tanszék nyújt némi teret a társadalmi nemek oktatása és kutatása számára. Aztán a második fázist az jelenti, amikor ezek a tematikák már megjelennek az alap-, illetve a posztgraduális képzésben, de döntően még a hagyományos diszciplínák keretei között. A harmadik fokozatban az állam hathatós támogatásával létrejön az önálló, fokozatot adó alap- és posztgraduális képzés, mint például Budapesten az ELTE MA képzése vagy az ELTE Nőtörténeti Kutatócsoportja.

Európában, beleértve a közép-kelet-európai államokat is, 187 egyetemen van gender studies mesterképzés angol, több mint 300 helyen pedig nemzeti nyelven. A bölcsész szakok népszerűsége évek óta hanyatlik, ám ennek a trendnek ellene megy a gender szakoké, ahol növekvő érdeklődés tapasztalható (igaz, nem beszélünk nagy számokról, inkább egy-két tucat diákról.)

Ukrajnában a narancsos forradalom adott lökést

A környező országok közül Csehországban Brnóban társadalmi nemek alapképzés, és mesterképzés is, Prágában mester és doktori, a lengyelországi Lódzban az Amerikanisztika részeként doktori program. Lengyelországban most jött létre a Társadalmi Nemek Tanulmánya Szövetsége, mely összefogja a szakmát. A szerbiai Újvidéki Egyetemen van PhD-program, ahogy a Ljubjanai Egyetemen is. Pozsonyban működik a régió legrangosabb elméleti folyóirata az ASPEKT, a Comenius Egyetemen oktatnak ilyen kurzusokat. A CEU-n 1996-ban indult amerikai fokozatot adó egyéves mesterképzés, és 2006-tól két éves magyarországi akkreditációjú mesterképzés, illetve doktori program.

Mi a helyzet a volt Szovjetunióban? Oroszországban 2005-re több mint 100 intézményben tanították a társadalmi nemek tudományát és 15 társadalmi nemek központ volt. Az első képzés az orosz területek a Kazanyi Egyetemen Nőtudományi Központjában volt (1991), a Szent Pétervári Európai Egyetemen a szociológia tanszéken belül, de volt központ Tveri(1998), Ivanovoi Egyetemen(1996) is. A Moszkvai Társadalmi Nemek Kutatása Központ (1990) főleg szakpolitikával foglalkozott.

Ukrajnában a Harkivi Egyetemen a bölcsészettudományi kutatásokkal foglalkozó társadalmi nemek tudományával foglalkozó központ jött létre (1994), és a narancsos forradalom után Kijevben két egyetemen is indultak szakok, illetve angol és ukrán nyelvű online folyóiratot alapítottak: a Feminista Kritika.

Üldözés, tiltás: Lukasenka és Putyin után következünk a sorban

Amikor Fehéroroszországból a lukasenkói politika miatt az Európai Egyetem 1997-ben emigrációba kényszerült Litvániába, akkor a kiváló, társadalmi nemeket oktató program is emigrált, és azóta is Vilniusban működik. A putyini fordulat eredményeképpen Oroszországban  a társadalmi nemek központjait ún. feminológiai központokká alakították, ahol a nőkkel, mint a reprodukció felelőseivel, illetve munkavállalásukkal foglalkoznak. A Szentpétervári Európai Egyetem működési engedélyét visszavonták 2017-ben, pedig itt működött egy jó oktatási program, az intézmény jelenleg mint kutatóközpont működik. A Moszkvai Felsőbb Közgazdaságtudományi Egyetemen működik társadalmi nemek mesterképzés.

A tudományt Európában az ATGENDER, az Társadalmi nemek Kutatása, Oktatása és Dokumentációs Szövetsége fogja össze, háromévente konferenciával, könyvsorozattal: Társadalmi nemek tanítása címmel. A szervezet társelnöke egy ciklusban a CEU-n oktató szaktekintély, Pető Andrea volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elfogyott a türelem, 116 településről tűnhetnek el a kukásautók

Elfogyott a türelem, 116 településről tűnhetnek el a kukásautók

Álomfunkció került a YouTube-ra

Álomfunkció került a YouTube-ra

Roham hűtőért, fagyasztóért, mosógépért: újraindul az Otthon melege program

Roham hűtőért, fagyasztóért, mosógépért: újraindul az Otthon melege program

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Videó: Dupla záróvonalon át előzte versenytársát egy autós a 82-esen

Videó: Dupla záróvonalon át előzte versenytársát egy autós a 82-esen

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában