szerző:
Windisch Judit - Kaufmann Balázs
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor háza előtt is ott virít a Kétfarkú jelöltjének plakátja, aki örül, ha annyi szavazatot kap, ahány támogatói aláírást kapott. A Kutya Párt a Fidesz módszerével vágott vissza, talált egy majdnem ugyanolyan nevű jelöltet. A trükk csaknem bejött, de a megtévesztés nem lesz tökéletes. Videós riport Felcsútról, ahol vasárnap választják meg a bokros üzleti teendőire hivatkozva lemondott polgármester, a sok-sokmilliárdos Mészáros Lőrinc utódját. Akit biztosan Mészárosnak fognak hívni.

"Nem ismeri itt senki, én is csak most hallottam, hogy valami hajléktalan ember ez a Mészáros László János" - mondja egy felcsúti, mikor a Magyar Kétfarkú Kutya Párt polgármesterjelöltjéről érdeklődünk. A poén tehát nem ment át: az "igazi" Mészáros László János ugyanis nem hajléktalan, egy agglomerációs településen él, villamosmérnökként dolgozik Budapesten, csak bejelentkezett állandó lakosnak Felcsútra.

"Senkit nem akartam kellemetlen helyzetbe hozni, ezért lakcím nélkülinek jelentkeztem be"

- mesélte a hvg.hu-nak Mészáros, aki egy éjszakát töltött a településen. Az aláírásgyűjtés alatt meglepte az a rettegés, amelyet Felcsúton tapasztalt.

A másik "poén" - vagyis inkább fricska a Fidesz felé - viszont a Kétfarkúnak nem jött be teljesen: májusban találta ki, hogy él a választásokon előforduló, Fideszhez köthető módszerrel, és talál egy majdnem azonos nevű jelöltet a felcsúti időközi polgármester-választásra. A számításba apró hiba csúszott, a polgármesterségért induló fideszes alpolgármester, Mészáros László István nem függetlenként indul. Így nemcsak a második keresztnév, hanem a pártlogó is iránymutató lesz.

©

"Még csak nem is sikerült egy Mészáros László Istvánt szerezniük" - bénázza a Kétfarkút egy felcsúti férfi, de egyéb kommentárja a kettőzéshez nincs. Amúgy nem is érti, hogy egy falusi polgármester-választás mitől ilyen izgalmas. Más a buszmegállóval elégedetlen: egy idősebb nő azt mondta, nem tudja, minek építették, túl keskeny, se az eső, se a nap ellen nem véd. Leülni mondjuk le lehet, de ez őt nem érdekelte, ahogy az sem, hogy eddig semmilyen építmény nem volt.

"Direkt ilyen rossz, hogy azt higgyék az emberek, a fideszes jelölt építette, és így majd a mienkre szavaznak"

- tromfol Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke. Saját bevallása szerint 70 milliót költöttek a felcsúti kampányra, a jelölt számítása szerint kijöttek félmillióból úgy, hogy a plakátokra 2-300 ezret költöttek, a buszmegálló 100 ezerbe került.

Bár feljelentést tettek amiatt, hogy több kutyapártos plakátot letéptek, Orbán Viktor felcsúti házával szemben a hét közepén még ott virított "az igazi" Mészáros plakátja.

©

A kutyapártos jelölt a kevesebb mint 2000 fős településen 65 aláírást gyűjtött össze, ennyivel már a választáson is elégedett lenne. Azt mondja, ketten utólag lehúzatták magukat a listáról, nehogy a polgármesteri hivatalban kiderüljön, hogy nem a fideszes jelöltet támogatják. A paranoia állítólag olyan szintű, hogy egyesek attól tartanak, a szavazófülkét is bekamerázzák.

Bár a Kétfarkú csinált Mészáros Lőrinces szupermáriós játékot telefonra, a buszmegállóra kitette a kisvasutazó Orbán Viktort, nem csak a poénra hajt.

Nemcsak a rettegés nagy Felcsúton, a közbiztonság is óriási: 12 kutyapártos aktivistára 10 rendőr vonult ki 5 rendőrautóval, hogy igazoltassa azokat, akik az általuk frissen betömött kátyút állták körbe. Mészáros László utána a hvg.hu-nak azt mesélte: állampolgári bejelentésre vonultak ki a rendőrök, gyaníthatóan azért, mert a második kátyú, amelyet betömtek, már túl közel volt Mészáros Lőrinc házához. A rendőrök csak igazoltatták őket.

"Arra voltak kíváncsiak, nem állok-e körözés alatt. Mondtam nekik, ezt legutóbb hat napja nézték meg."

Ugyanis a rendőrök akkor is kivonultak, mikor a kutyapártosok a buszmegállót építették.

Mészáros megmondta, kire kell szavazni

Mészáros Lőrinc áprilisban mondott le a polgármesterségről - ezzel egyúttal elveszítette közszereplő jellegét - arra hivatkozva, hogy az üzletre akar koncentrálni. Addig sem ment neki rosszul, akkor viszont egy bevásárlással az ország leggazdagabb emberévé avanzsált. Távozásakor kijelölte utódját, Mészáros László István alpolgármestert, aki nem a rokona.

©

A Kétfarkú - a realitások talaján maradva - nem bízik a győzelemben, a négy évvel ezelőtti választás alapján ez nem is csoda. Akkor Mészáros Lőrinc 82 százalékkal nyert, az LMP-s induló 9, a független jeölt 7 százalékot szerzett. A képviselő-testületbe is csak fideszes tagok kerültek, a legeredményesebb ellenzéki is csaknem 100 szavazattal kapott kevesebbet, mint a leggyengébb fideszes, történetesen épp Mészáros László István.

Nyilatkozási kedvben máris az elődjét idézi

Azt a helyiek nem tudták megmondani, mennyire vagyonos a leendő polgármester, az viszont kiderült, hogy nem tősgyökeres felcsúti, a katonaévei környékén költözött a faluba. Bár csak névrokona Mészáros Lőrincnek, több szálon is kötődnek egymáshoz. A Puskás Akadémiában például továbbra is együtt dolgoznak: Lőrinc az elnök, László a Puskás Akadémia FC ügyvezetője.

Korábban is mozogtak együtt a futballvilágban: évekkel ezelőtt a Népszabadság írt arról, Mészáros Lászlónak a Tatabányai Futball Club és a kazincbarcikai KBSC FB sportszervező cégében volt vezető tisztsége, a társaságok környékén Mészáros Lőrinc is feltűnt.

A Mészáros családok együtt nyertek annak idején trafikkoncessziót is az Auchan áruházakba. Mészáros László egy rövid ideig vezette már Felcsútot 2011-ben, mikor az addigi polgármesternek, Varga Györgynek távoznia kellett. A lex Vargaként emlegetett törvény ugyanis kimondta, polgármesternek nem lehet köztartozása. Az időközi választásig - melyet Mészáros Lőrinc nyert meg - László vezette a települést.

A helyiek azt mondják, az új polgármesterrel semmi sem fog változni a faluban, akikkel beszéltünk, azok szerint amúgy is jó irányba mennek dolgok. Egy nő védelmébe vette Mészáros Lőrincet is:

megdolgozott azért, ahol most tart, végigment a szamárlétrán.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
140 kilométeres hatótávú elektromos bicikli a Peugeot-tól

140 kilométeres hatótávú elektromos bicikli a Peugeot-tól

Macron őrültségnek nevezte a szíriai török hadműveleteket

Macron őrültségnek nevezte a szíriai török hadműveleteket

Újabb videojátékosokat zárt ki a Blizzard, mert kiálltak a hongkongi tüntetők mellett

Újabb videojátékosokat zárt ki a Blizzard, mert kiálltak a hongkongi tüntetők mellett

Putyin elrendelte a fiatalok online jelenlétének az ellenőrzését

Putyin elrendelte a fiatalok online jelenlétének az ellenőrzését

2600 ingatlant ürítettek ki eddig a végrehajtók idén

2600 ingatlant ürítettek ki eddig a végrehajtók idén

Megerősítették a német határok ellenőrzését

Megerősítették a német határok ellenőrzését