szerző:
Windisch Judit - Kaufmann Balázs
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor háza előtt is ott virít a Kétfarkú jelöltjének plakátja, aki örül, ha annyi szavazatot kap, ahány támogatói aláírást kapott. A Kutya Párt a Fidesz módszerével vágott vissza, talált egy majdnem ugyanolyan nevű jelöltet. A trükk csaknem bejött, de a megtévesztés nem lesz tökéletes. Videós riport Felcsútról, ahol vasárnap választják meg a bokros üzleti teendőire hivatkozva lemondott polgármester, a sok-sokmilliárdos Mészáros Lőrinc utódját. Akit biztosan Mészárosnak fognak hívni.

"Nem ismeri itt senki, én is csak most hallottam, hogy valami hajléktalan ember ez a Mészáros László János" - mondja egy felcsúti, mikor a Magyar Kétfarkú Kutya Párt polgármesterjelöltjéről érdeklődünk. A poén tehát nem ment át: az "igazi" Mészáros László János ugyanis nem hajléktalan, egy agglomerációs településen él, villamosmérnökként dolgozik Budapesten, csak bejelentkezett állandó lakosnak Felcsútra.

"Senkit nem akartam kellemetlen helyzetbe hozni, ezért lakcím nélkülinek jelentkeztem be"

- mesélte a hvg.hu-nak Mészáros, aki egy éjszakát töltött a településen. Az aláírásgyűjtés alatt meglepte az a rettegés, amelyet Felcsúton tapasztalt.

A másik "poén" - vagyis inkább fricska a Fidesz felé - viszont a Kétfarkúnak nem jött be teljesen: májusban találta ki, hogy él a választásokon előforduló, Fideszhez köthető módszerrel, és talál egy majdnem azonos nevű jelöltet a felcsúti időközi polgármester-választásra. A számításba apró hiba csúszott, a polgármesterségért induló fideszes alpolgármester, Mészáros László István nem függetlenként indul. Így nemcsak a második keresztnév, hanem a pártlogó is iránymutató lesz.

©

"Még csak nem is sikerült egy Mészáros László Istvánt szerezniük" - bénázza a Kétfarkút egy felcsúti férfi, de egyéb kommentárja a kettőzéshez nincs. Amúgy nem is érti, hogy egy falusi polgármester-választás mitől ilyen izgalmas. Más a buszmegállóval elégedetlen: egy idősebb nő azt mondta, nem tudja, minek építették, túl keskeny, se az eső, se a nap ellen nem véd. Leülni mondjuk le lehet, de ez őt nem érdekelte, ahogy az sem, hogy eddig semmilyen építmény nem volt.

"Direkt ilyen rossz, hogy azt higgyék az emberek, a fideszes jelölt építette, és így majd a mienkre szavaznak"

- tromfol Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke. Saját bevallása szerint 70 milliót költöttek a felcsúti kampányra, a jelölt számítása szerint kijöttek félmillióból úgy, hogy a plakátokra 2-300 ezret költöttek, a buszmegálló 100 ezerbe került.

Bár feljelentést tettek amiatt, hogy több kutyapártos plakátot letéptek, Orbán Viktor felcsúti házával szemben a hét közepén még ott virított "az igazi" Mészáros plakátja.

©

A kutyapártos jelölt a kevesebb mint 2000 fős településen 65 aláírást gyűjtött össze, ennyivel már a választáson is elégedett lenne. Azt mondja, ketten utólag lehúzatták magukat a listáról, nehogy a polgármesteri hivatalban kiderüljön, hogy nem a fideszes jelöltet támogatják. A paranoia állítólag olyan szintű, hogy egyesek attól tartanak, a szavazófülkét is bekamerázzák.

Bár a Kétfarkú csinált Mészáros Lőrinces szupermáriós játékot telefonra, a buszmegállóra kitette a kisvasutazó Orbán Viktort, nem csak a poénra hajt.

Nemcsak a rettegés nagy Felcsúton, a közbiztonság is óriási: 12 kutyapártos aktivistára 10 rendőr vonult ki 5 rendőrautóval, hogy igazoltassa azokat, akik az általuk frissen betömött kátyút állták körbe. Mészáros László utána a hvg.hu-nak azt mesélte: állampolgári bejelentésre vonultak ki a rendőrök, gyaníthatóan azért, mert a második kátyú, amelyet betömtek, már túl közel volt Mészáros Lőrinc házához. A rendőrök csak igazoltatták őket.

"Arra voltak kíváncsiak, nem állok-e körözés alatt. Mondtam nekik, ezt legutóbb hat napja nézték meg."

Ugyanis a rendőrök akkor is kivonultak, mikor a kutyapártosok a buszmegállót építették.

Mészáros megmondta, kire kell szavazni

Mészáros Lőrinc áprilisban mondott le a polgármesterségről - ezzel egyúttal elveszítette közszereplő jellegét - arra hivatkozva, hogy az üzletre akar koncentrálni. Addig sem ment neki rosszul, akkor viszont egy bevásárlással az ország leggazdagabb emberévé avanzsált. Távozásakor kijelölte utódját, Mészáros László István alpolgármestert, aki nem a rokona.

©

A Kétfarkú - a realitások talaján maradva - nem bízik a győzelemben, a négy évvel ezelőtti választás alapján ez nem is csoda. Akkor Mészáros Lőrinc 82 százalékkal nyert, az LMP-s induló 9, a független jeölt 7 százalékot szerzett. A képviselő-testületbe is csak fideszes tagok kerültek, a legeredményesebb ellenzéki is csaknem 100 szavazattal kapott kevesebbet, mint a leggyengébb fideszes, történetesen épp Mészáros László István.

Nyilatkozási kedvben máris az elődjét idézi

Azt a helyiek nem tudták megmondani, mennyire vagyonos a leendő polgármester, az viszont kiderült, hogy nem tősgyökeres felcsúti, a katonaévei környékén költözött a faluba. Bár csak névrokona Mészáros Lőrincnek, több szálon is kötődnek egymáshoz. A Puskás Akadémiában például továbbra is együtt dolgoznak: Lőrinc az elnök, László a Puskás Akadémia FC ügyvezetője.

Korábban is mozogtak együtt a futballvilágban: évekkel ezelőtt a Népszabadság írt arról, Mészáros Lászlónak a Tatabányai Futball Club és a kazincbarcikai KBSC FB sportszervező cégében volt vezető tisztsége, a társaságok környékén Mészáros Lőrinc is feltűnt.

A Mészáros családok együtt nyertek annak idején trafikkoncessziót is az Auchan áruházakba. Mészáros László egy rövid ideig vezette már Felcsútot 2011-ben, mikor az addigi polgármesternek, Varga Györgynek távoznia kellett. A lex Vargaként emlegetett törvény ugyanis kimondta, polgármesternek nem lehet köztartozása. Az időközi választásig - melyet Mészáros Lőrinc nyert meg - László vezette a települést.

A helyiek azt mondják, az új polgármesterrel semmi sem fog változni a faluban, akikkel beszéltünk, azok szerint amúgy is jó irányba mennek dolgok. Egy nő védelmébe vette Mészáros Lőrincet is:

megdolgozott azért, ahol most tart, végigment a szamárlétrán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orvosi bravúr Milánóban: nyitott gerincű magzatot műtöttek meg az anyaméhben

Orvosi bravúr Milánóban: nyitott gerincű magzatot műtöttek meg az anyaméhben

Váratlan: a Microsofttól kap erősítést az egyik legerősebb androidos telefon

Váratlan: a Microsofttól kap erősítést az egyik legerősebb androidos telefon

Nemcsak büdösek a poloskák, hanem károsak is

Nemcsak büdösek a poloskák, hanem károsak is

A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni

A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni

Nem megy a YouTube? Akkor jöhet a pornó

Nem megy a YouTube? Akkor jöhet a pornó

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi