szerző:
Tetszett a cikk?

Az NVB tagjaihoz már befutott Patyi András elnöki lemondó nyilatkozata, aminek tudomásul vételéről a testület kedd délután dönt. Ebből az tűnik ki, hogy a hvg.hu információinak megfelelően a „bírságkirály”-ként elhíresült elnök valóban részt akar venni saját utódjának megválasztásában. Az új vezetőnek kiszemelt Rádi Péter állítólag könnyen irányítható, és a Patyi-vonalat viheti tovább.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai elektronikusan már megkapták Patyi András lemondó nyilatkozatát – tudtuk meg a testülethez közeli forrásból. Vasárnap elsőként írtuk meg, hogy Patyi András a keddi ülésen lemond, és rögtön utána új elnököt is választanak. A találgatások szerint azért távozik, mert ezzel elhárítja még egy akadályát annak, hogy a tervezett Közigazgatási Felsőbíróság élére kerüljön.

A kedden körbeküldött nyilatkozatból kiderül, hogy értesülésünknek megfelelően Patyi csak a bizottság elnöki posztról mond le, de továbbra is tagja marad az NVB-nek. Így rögtön azután, hogy lemondását a bizottság tudomásul veszi, már részt is vehet tagként a saját utódjáról szóló voksolásban.

Ennek másik pozitívuma számára egy névtelenséget kérő, NVB-hez közeli forrásunk szerint az, hogy tagként továbbra is jár számára a tiszteletdíj.

"Könnyen irányítható", aki a Patyi-vonalat viszi tovább

Több más laphoz hasonlóan úgy értesültünk, hogy az eddig póttagként ténykedő Rádi Péter lehet az új NVB-elnök. Forrásunk szerint „sok mindent elárul, hogy Patyi András részt akar venni az új elnök megválasztásában, jól mutatja, hogy egy könnyen irányítható embert akartak, aki a kormányhoz húz, a Patyi-vonalat viszi tovább” – mondta.

Meglepetés nemigen várható, hiszen az NVB-ben a Fidesz és a KDNP delegáltjaival kormányoldali többség érvényesül.

Az ügyvéd Rádi Pétert 2013-ban választotta meg a parlament póttagnak, 2015-ben ült be a testületbe, amikor Csenterics Ferenc elhunyt, és átvette a helyét. Belső forrásunk szerint azóta mostanáig nem sok vizet zavart, „tőle biztosan nem várható, hogy érdemi változást tervez”.

„Hároméves, póttagként töltött múlttal lesz egyből elnök egy olyan időszakban, amelybe beleesik az EP-választás és a jövő évi önkormányzati választás. Könnyen kiderülhet, mennyire nagy a kabát” – jegyezte meg.

A hvg.hu ott lesz az NVB elnökváltó ülésén, a fejleményekről azonnal beszámolunk.

Több lépésből is úgy tűnik, hogy Patyi az új közigazgatási bíróságok élére igyekszik: júliusban bejelentette, hogy lemond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról. Majd benyújtottak egy törvénymódosítást, aminek köszönhetően ettől kezdve pályázat nélkül is visszatérhet korábbi hivatásához az a bíró, aki rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatási pályát. Ez olyan mértékben Patyira stimmel, hogy a médiában csak lex Patyinak nevezték a majdani kinevezésének megágyazó jogszabályt.

Patyi András akkor lett "bírságbajnok", illetve "bírságkirály" címkével ismert, amikor a választások törvényessége felett őrködő testület elsőszámú vezetőjeként megalázkodva sajnálkozott Orbán Viktornak, amiért az NVB megbírságolta az óvodásokkal tolt kampányért. Az NVB-elnökhöz méltatlan viselkedés abból a videóból derült ki, amit maga a kormányfő tett ki a kampányidőszakban közösségi oldalára.

Rádi Péter (balra) még frissen megválasztott póttagként Patyi Andrással a parlamenti eskütételen 2013. szeptember 30-án
©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

WHO-követ: Ha Európa megint elszúrja, jön a harmadik hullám

WHO-követ: Ha Európa megint elszúrja, jön a harmadik hullám

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók