szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelenleg nincs napirenden a televíziós nézettség mérésének államosítása – talán így foglalható össze nem szó szerint, de a legrövidebben a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NMHH) HVG-nek írt hivatalos közleménye. Iparági forrásaink szerint azonban egyre erősebb a szakmában az a hír, hogy a rádiók hallgatottsága után a tévék nézettsége is "hatósági felügyeletet" kap.

Az elmúlt fél évben – tehát amióta az NMHH felügyeli a rádiók hallgatottságát –, nem változtak jelentősen az erőviszonyok az országos adók rangsorában. Ami a szakemberek ingerküszöbét is megütötte az, hogy a teljesen ”kereskedelmire” hangolt Petőfi Rádió Budapestet kivéve most már minden fronton folyamatosan előzi a Rádió 1-et, a Katolikus Rádióra pedig az elmúlt fél évben egyre kevesebben kapcsoltak. Ez a két adat azonban nem borította fel a piacot. Érdemben a televíziók nézettsége sem változhat, ha a rádiókhoz hasonlóan a televízióknál is ugyanazok a cégek, ugyanúgy mérnek, mint eddig. Ebben az esetben a nagy csatornák nagyok maradnak, a kicsik a legjobb esetben is csak kicsivel lehetnek nagyobbak, egy-két csatorna pedig felkerülhet a tv-s térképre. Ennek persze fontos feltétele a fent már említett, bevált mérési technikák megtartása.

A rádiók hallgatottságát persze nem az NMHH méri, a hatóság csak közli a profi piackutatók (M-Meter Kft. és a Kantar Hoffmann közös konzorciuma) adatait. Ez a forgatókönyv lehetne talán az egyetlen – ha nem is fájdalommentes –, a televíziók nézettségének mérésére is, ennél több, ennél erősebb állami beavatkozást nem bírna el élve a tv-s piac. Ennek egyik oka, hogy ez a terület a raklapnyi állami hirdetés miatt már így is torz. Ha jól megnézzük, az RTL-en és a szórakoztató csatornákon kívül a nézettség csak a szükséges rosszat jelenti. Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy a kormányhoz kötött vagy a kormányhoz kötődő televízióknál semmilyen következménye nincs annak, ha csak néhány ezren nézik. Szakemberek többsége szerint a váltás oka az információk és adatok szorosabb ellenőrzése, illetve az évekkel ezelőtt nyereségessé vált kutatási terület megszerzése lehet.

Részletek ez e heti HVG-ben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Föld alatt termesztette a marihuánát, fegyházba küldték

Föld alatt termesztette a marihuánát, fegyházba küldték

A nap fotója: "a világ legrövidebb bicikliútja" Békéscsabán

A nap fotója: "a világ legrövidebb bicikliútja" Békéscsabán

Mostantól csak egy kérdést tehetnek fel az újságírók Trump sajtótájékoztatóin

Mostantól csak egy kérdést tehetnek fel az újságírók Trump sajtótájékoztatóin

Kiábrándító dolgok derültek ki, amikor megkérdeztek 1400 informatikai vezetőt

Kiábrándító dolgok derültek ki, amikor megkérdeztek 1400 informatikai vezetőt

Így válhat a jövő könyvelőjévé!

Így válhat a jövő könyvelőjévé!

"A bankok elvették, a kormány visszaadja" -  ki jár jól az újabb hitelesmentő csomaggal?

"A bankok elvették, a kormány visszaadja" - ki jár jól az újabb hitelesmentő csomaggal?