szerző:
hvg.hu

Csak három párt fizette vissza teljes egészében a kampányra felvett állami pénzt, mert nem érte el az 1 százalékot. Tizenhárom párt semmit nem törlesztett.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

306 millió forintos állami támogatást vett fel az idei választási kampányra az Összefogás Párt, amely aztán meg sem közelítette az 1 százalékos küszöböt: 66 jelöltjükre az országos listán összesen 1407 szavazatot gyűjtöttek. Eddig azonban nem fizették vissza a pénzt – derül ki az RTL Klub Híradójából.

A kamupárt két hete a Magyar Közlönyben jelentette be, hogy megszűnik. Egy óbudai cím maradt utánuk, ahol a hitelezőik benyújthatják a követeléseiket, a helyszínen a csatorna stábja azonban csak a székhelyszolgáltatót találta: egy nőt, aki átveszi a leveleiket, majd átadja nekik.

Keresték a párt elnökét, Szepessy Zsoltot is, ám nem sikerült elérniük. A riporternek legutóbb áprilisban, nem sokkal a választás után sikerült beszélnie vele, akkor azt nyilatkozta, jogkövetőek lesznek. Mégsem fizettek.

A Magyar Államkincstár szerint a 306 milliód adósságért pártelnökként Szepessy, valamint a két alelnök, Katina Tibor és Stiffer Mónika felel saját vagyonával.

Szepessy ellen már most is két eljárás folyik, az egyik a 2014-es kampánypénzek miatt. Az Összefogás Párt gazdálkodását akkor az Állami Számvevőszék is vizsgálta, és olyan szabálytalanságokat talált a kampányfinanszírozásban, hogy büntetőeljárást indítottak.

"Nem kell tájékoztatást adnom önnek" - így számolnak el a kamupártok a kampánypénzzel

Ha nem több milliárd forintnyi közpénz eltüntetéséről lenne szó, igazából nevetnénk a reakciókon, ahogy a kamupártok vezetői fogadták a kampánytámogatásaik elszámolását firtató kérdéseinket. Nézze végig a magyarázkodásaikat a lerázós sablonszövegtől a teljes önellentmondásig!

A másik ügyben befolyással való üzérkedés miatt már el is ítélték a pártelnököt első fokon: pénzért cserébe közel 600 ukránnak ígérte meg, hogy magyar állampolgárságot intéz nekik, de ebből semmi sem lett.

Az Államkincstár szerint az 1 százalékot el nem érő pártok közül csupán három fizette vissza a felvett támogatást, 13 egy fillért sem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket

Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele

Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele