szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három és fél oldalas, a jelenlegi pártstruktúrát és a párt gyakorlati döntéshozó fórumait is bíráló levélben mondott búcsút az LMP tagjainak – egyben tisztségeinek – Szél Bernadett, az LMP eddigi társelnöke. A hvg.hu birtokába jutott levélben a frakció vezetéséről is leköszönő politikus szervezeti megújulást ajánl az LMP-nek, ő maga azonban – mint írta – egyelőre a háttérben marad. A történtek felelőseit ugyanakkor pontosan körülírta.

„Nem lehet így kampányt lezárni, ezzel a helyzettel én nem tudok azonosulni és mivel befolyásom nincs és nem is lehet az etikai bizottság felett, tiltakozásomat azzal tudom kifejezni, ha lemondok az általam viselt vezetői pozíciókról és ezt én most meg is teszem”

– írta kedden az LMP-tagok zárt Facebook-csoportjában közzétett, hvg.hu-hoz is eljutott levelében a társelnöki és a frakcióvezetői posztról való lemondását magyarázva Szél Bernadett. A párt eddigi társelnöke a nyilvánosság előtt nem beszélt még a távozásáról, lemondása hírét egyelőre csak a Borsod24.com szellőztette meg, Szél pedig csak annyit írt a saját Facebook-oldalára, hogy a Magyar Hangnak adott interjújából hamarosan kiderülnek a részletek - azóta az ATV is bejelentette, hogy az Egyenes Beszédben lesz vendég Szél. (Akinek levelében közben ez áll: "megtöröm azt az eltörlésre méltó hagyományt, hogy társelnökök nyilvános interjúkon keresztül, az érthetőnél is nagyobb sokkot okozva a közösségnek mondanak le, Nem Index-24.hu stb. interjúra ébredtetek...")

A hvg.hu birtokába került, sorköz nélkül is majdnem három és fél oldalas írásban lemondása  közvetlen okaként az LMP etikai bizottságának nyári döntéssorozatát nevezte meg a politikus. (Az etikai bizottság egymás után hozott, nem egyszer abszurd döntéseivel a párt ellenzéki összefogásra hajló vezetőit, képviselőjelöltjeit büntette: Szélt például három évre eltiltották attól, hogy bármilyen pártbeli tisztségért induljon, de társelnöki posztját közben megtarthatta. A párt egykori XVIII. kerületi jelöltjét, Kassai Dánielt kizárták a pártból, mert visszalépett az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára (aki így egyébként nyert), de különböző módon megbüntették a többi visszalépett jelöltet is. A koordinációpárti korábbi társelnököt, Hadházy Ákost pedig ugyan nem zárták ki a pártból, csak eltiltották tisztségeiről, ő viszont a döntések szellemisége miatt magától lépett ki, végül az abszurd tiltásokat osztogató etikai bizottság elnöke, Moldován László sem úszta meg büntetés nélkül, amiért szivárogtatott Hadházy és a párt korábbi országos titkára, Sallai R. Benedek áprilisi, tettlegességig fajuló összecsapásáról.):

Egy politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival és végképp nem méltó ez a viselkedés a zöldekhez

 – érvel a levelében indulatosan Szél Bernadett, egyértelművé téve, hogy „súlyosan igazságtalannak, méltatlannak, politikailag pedig vállalhatatlannak” tartja az eljárást.

©

A párt országos elnökségéhez szóló sorokkal (a levelet a FB-megosztáson túl Szél emailben az országos elnökség kilenc tagjának is megküldte – a szerk) a lemondott társelnök az LMP régóta bírált szervezeti anomáliáira is felhívta a figyelmet:

Ti az Elnökségben pontosan kell, hogy tudjátok: közösségi döntéshozatalra szoktatott rendszerben nem lehet kampányt csinálni jól működő országos elnökség nélkül és mivel az elnökség a kampány előtt és a kampányban nem működött, gyakorlatilag mindenki, aki dolgozni akart, folyamatosan magára volt hagyva. Igaz ez a párt volt miniszterelnök-jelöltjére, a kampányfőnökre, annak helyettesére, de a jelöltekre is. A kampányban szembesülhettünk azzal, mennyire könnyen ellehetetleníthető a politikai döntéshozatal éles helyzetben, az Etikai Bizottság döntése pedig közvetlenül arra mutat rá, milyen könnyen lehet a Kongresszus által meghatározott politikai döntéseket jogi, etikai, illetve fegyelmi ügyekkel módosítani”.

A kissé bonyolult leírással Szél arra az alapszabályból eredő problémára próbált rávilágítani, hogy a párt országos titkára (május végéig Sallai R. Benedek) gyakorlatilag egymaga blokkolhatja az országos elnökség döntéseit, az etikai bizottság pedig – lásd a júliusi határozatokat – egyik napról a másikra iktathatja ki a rendszerből a párt vezető politikusait.

©

Az elnökségi titkár túlhatalmára Szél - Sallai R. Benedek nevének említése nélkül - egy konkrét példát is hoz a levélben: eszerint a tavaszi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson összellenzéki támogatással indult Márki-Zay Péter győzelmének éjszakáján sürgősséggel kérte az országos elnökség hivatalos ülésének összehívását (az ellenzéki pártokkal történő együttműködésről –a szerk.), a nála erősebb jogosítványokkal rendelkező titkár ezt azonban minden jogkövetkezmény nélkül figyelmen kívül hagy(hat)ta.

„Politikai pártot nem lehet úgy építeni, hogy a döntési jogkörök és a felelősségi jogkörök teljesen szét vannak választva. Ez meglátásom szerint az LMP megerősödésének, növekedésének egyik fő akadálya évek óta és a kampányban éles helyzetek sokaságában derült ki, hogy mennyire életképtelen. Így sorozatban nem tudtunk helyzeteket átbeszélni, illetve eljárásrendileg megfelelő módon politikai döntéseket hozni, ennek a következményeit viszont azoknak kell vállalni, akik a lehetetlen körülmények között is döntéseket hoztak annak érdekében, hogy mehessen a kampány, ami pedig az LMP elemi érdeke volt” ­- érvel tovább a volt társelnök, nyomatékosítva, hogy szerinte lényegében emiatt toporog növekedés helyett évek óta egy helyben az LMP.

A kizárásokról Szél a levélben egyértelműen kimondja: az etikai bizottságban szerinte politikai döntés született, amit információi szerint a bizottság volt elnöke is elismert.

„Ezt a módszert elfogadhatatlannak tartom, a szavazóink, szimpatizánsaink, a nekünk szorító, velünk küzdő emberek miatt is, a pártért és az országért hatalmas túlerővel szemben küzdő jelöltek miatt is, és a cudar körülmények között kampányvezetést ellátó személyek miatt is.

Nem akarok egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák”

– írja a politikus.

©

A szervezeti anomáliák taglalása után Szél Bernadett kizárt és megbüntetett párttársai érdekében fordul az elnökségi tagokhoz:

„kegyelmet nem kérek, de még egyszer utoljára az LMP korábbi miniszterelnök-jelöltjeként azt kérem, hogy a kampányban megbüntetett jó szándékú tagtársaimat rehabilitálják, jó hírnevüket és megítélésüket állítsák helyre politikai párt révén politikai eszközökkel.”

A terjedelmes levél utolsó részében Szél Bernadett arra kéri az LMP mai és jövőbeli vezetőit, illetve tagságát, hogy álljanak ki továbbra is a zöld gondolat mellett:

„Barátaim, nagyon vigyázzatok az értékekre és sose adjátok fel. Az iránytű odabent van, a jövő pedig vagy zöld, vagy semmilyen.”

Zárásként pedig a volt társelnök további munkára bíztatja az LMP-seket, és azt ígéri, a háttérben maga is így tesz majd, ezért is nem a teljes visszavonulás mellett döntött.

Levelét már-már drámai sorokkal így fejezi be Szél Bernadett:

”Szedjétek rendbe a dolgokat a pártban, mert amikor eljön a pillanat, ami el fog jönni, nagyon nem mindegy, kik veszik át a munkát. Minimum Magyarország sorsa fog ezen múlni.”

Levele, illetve lemondása ügyében kerestük Szél Bernadettet, de nem kívánt nyilatkozni.

Az LMP egyik társelnöke a párt alapszabálya szerint csak nő,  pártbeli információink szerint a csak nemrég felvett ex-MSZP-s Demeter Márta lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csütörtöktől két hétig teljes vonalon jár a 3-as metró

Csütörtöktől két hétig teljes vonalon jár a 3-as metró

Egy férfi kiírta a Twitterre, hogy nincs jól, a világ minden tájáról kapott bátorító üzeneteket

Egy férfi kiírta a Twitterre, hogy nincs jól, a világ minden tájáról kapott bátorító üzeneteket

Orbán influenzaoltással indította a napot

Orbán influenzaoltással indította a napot