szerző:
hvg.hu

Példa nélküli az EU-ban, ahogy a genderszak ellehetetlenítésével a magyar kormány sérti az egyetemi és az akadémiai autonómiát, hasonló csak Oroszországban és Törökországban fordul elő.

Erről ír a brit Guardianben megjelent véleménycikkében Lesley Wilson, az Európai Egyetemek Szövetségének vezetője. A főtitkár szerint a magyar egyetemek itthon komoly politikai nyomás alatt vannak, a tudomány és a felsőoktatás elleni magyar állami politika pedig precedens nélküli az EU-ban. Wilson határozottabb fellépést várna az EU-tól, megjegyzi, az oktatásért és kultúráért felelős magyar uniós biztos, Navracsics Tibor sem szólalt fel a kormány ellen.

A cikk szerzője megemlíti, hogy a CEU a bevándorlási különadót előíró törvény miatt leállította a menekült hallgatóknak szánt OLIve programját. (Erről részletesen itt olvashat.)

A főtitkár azt mondja, más intézmények és hasonló dilemmák előtt állnak, csak még nem hozták nyilvánosságra. Az Európai Egyetemek Szövetségének az az álláspontja, hogy a genderszak beszántásával és az új migrációs törvénnyel csak tovább erősödik az eddig sem csekély állami kontroll Magyarországon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!