szerző:
hvg.hu

Kedden délután lesz a vita a jelentésről.

Jövő kedden tárgyalja az Európai Parlament a Judith Sargentini holland zöld képviselő Magyarország helyzetéről készített jelentését, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének, s ezért indokolt a hetedik cikk szerinti eljárás megindítása.

A jelentést készítő képviselő korábban a hvg.hu-nak azt mondta, az EP illetékeseinek kell döntenie arról, hogy meghívják-e Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a vitára, mert a testület maga határozza meg a napirendjét, Orbán meghívásáról pedig az EP illetékes testületének kell döntenie.

A francia Le Figaro azonban már úgy tudja, hogy Orbán nem csak hogy ott lesz a vitán, de fel is fog szólalni. A lap azt írja, az EP illetékes testülete csütörtökön megerősítette Orbán jelenlétét a vitán, a magyar miniszterelnök pedig a plenáris ülésen fel is fog szólalni.

Magyar civil szervezetek mindeközben azért kampányolnak Brüsszelben, hogy a képviselők fogadják el a jelentést, és indítsák el az EU Tanácsában a szavazati jog felfüggesztésével járó 7. cikkely megindítását, mert szerintük ez az utolsó lehetőség a magyar demokrácia megőrzésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!