szerző:
Domány András

Újra lesz önálló hivatala az országos tiszti főorvosnak. Ilyen már volt, de a Miniszterelnökséget korábban vezető Lázár János kiharcolta, hogy olvasszák be az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

Az Országos Közegészségügyi Intézetet 2018. október 1-től Nemzeti Népegészségügyi Központnak hívják, és ebbe olvadnak bele az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára (az Országos Tisztifőorvosi Hivatal megszüntetése óta ez a bonyolult elnevezés él) által irányított szervezeti egységek – derül ki egy hétfő este közzétett kormányrendeletből.

Kivételt jelentenek a gyermekegészségügyi módszertani, szakértői, értékelési és elemzési feladatok, mert ezeket a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet veszi át.

Az új intézményt Kásler Miklós miniszter fogja irányítani, de a minisztérium jogutódjaként önálló lesz, vezetőjét újra országos tiszti főorvosnak nevezik.

Vagyis az történik, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető korábbi miniszter által kiharcolt 2016-os megszüntetése és a minisztérium szervezetébe történt beolvasztása után néhány évvel újra önálló intézményt hoznak létre ugyanazon feladatok ellátására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Csak azt nem tudni, hogy a betegnek miért lesz jó

Volt egy korábbi egészségügyi miniszter, aki állítólag azt mondta egyszer, hogy a magyar egészségügyben egyetlen zavaró tényező van: a beteg. Nélküle ugyanis teljesen jól működne miden. Úgy tűnik ,ez most sincs másképpen, ugyanis az OEP és más egészségügyi háttérintézmények megszűnésével jobb biztos nem lesz a betegeknek. Viszont lesz egy hatalmas vízfejű minisztérium. Az év végével megszűnik az OEP, felkészül a Nyugdíjbiztosító.