szerző:
hvg.hu

Az Emminek az sem számít, hogy az építkezéssel védett fajokat pusztíthatnak ki.

Hamarosan kisvasút épülhet Magyarország legnagyobb érintetlen erdejében, a Csarna-völgyben – közölte a WWF Magyarország honlapján. A szervezet az Emmi stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sölch Gellért egyik nyilatkozata, valamint egy közzétett kormányhatározat alapján derítette ki, hogy turisztikai célú beruházás valósulhat meg az egyébként fokozottan védett erdőben. A WWF szerint az építkezésnek súlyos környezetvédelmi következményei is lehetnek.

Az ország legnagyobb méretű fokozottan védett erdejéről van szó! Negyven éve nem történt itt fakitermelés, ami ekkora területen egyedülálló az országban. 2012-ben sikerült az erdő háborítatlanságát megőrizni, a fakitermelési szándék ellenére. Most azonban ismét veszélybe kerülhet a Csarna-völgy

– mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

A WWF szerint a Csarna-völgy mindig is értékes természeti területnek számított, a fakitermelés beszüntetése utáni évtizedekben pedig új lendületet kapott az élővilágának teljes helyreállása. A területre olyan ritka, védett növény- és állatfajok költözhettek vissza, mint a fekete gólya, a fehérhátú harkály, az uráli bagoly vagy a parlagi sas. A Börzsöny szalamandraállományának egyharmada található meg itt, a Csarna patakban előfordul a Petényi-márna és a kövi rák is. Néhány éve a hiúz is visszatért a völgybe, amely különösen alkalmas élőhely a korábban a kihalásig vadászott, ritka ragadozó számára.

A szervezet szerint azonban a vasútépítés miatt ezek a fajok veszélybe kerülnek, és a növényvilágban is kárt tehetnek a vasútépítő munkagépek. A programvezető hangsúlyozta, hogy a WWF Magyarország sem a tervezett fakitermelést, sem a vasútépítést nem látja természetvédelmi szempontból fenntarthatónak a Csarna-völgyben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sorra mondja le az előadásait Kern András

Sorra mondja le az előadásait Kern András

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére

Szokatlan módszerrel spórolnak 60 százaléknyi parkolóhelyet Kínában

Szokatlan módszerrel spórolnak 60 százaléknyi parkolóhelyet Kínában

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Ebből baj lehet: a legnagyobb rendszereket támadja és nagyon türelmes egy új zsarolóvírus

Ebből baj lehet: a legnagyobb rendszereket támadja és nagyon türelmes egy új zsarolóvírus

Kiszállt az MKB-ból Matolcsy György unokatestvére

Kiszállt az MKB-ból Matolcsy György unokatestvére