szerző:
hvg.hu

Az EP kétharmaddal szavazta meg a Sargentini-jelentést, a Fidesz válaszlépést ígért.

Rendkívüli sajtótájékoztatón reagált Szijjártó Péter miniszter arra, hogy az Európai Parlament kétharmaddal elfogadta a magyar jogállamiságot bíráló Sargentini-jelentést. Szijjártó a kormányülés után azt mondta, álláspontjuk szerint az EP mai döntése nem más, mint "bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja Magyarországgal szemben."

Hosszan beszélt arról, hogy a döntés azért született, mert a magyarok bebizonyították, a migrációt meg lehet állítani, míg az EP-ben többségben vannak a bevándorláspárti politikusok, akik a Néppártban is ott ülnek.

Szijjártó többször elmondta azt is, a döntés csalással született, miután a tartózkodó szavazatokat nem számolták bele. Ha azt a nemek közé számítják, már nincs meg a kétharmad, úgy az igenek aránya csak 64 százalék lett volna. Bár Szijjártó csalásról beszél, ez a szavazás normál módja. Mint korábban megírtuk, csak rendkívüli esetben térnek el a fő szabálytól, a jogászok hétfőn arra jutottak, ez nem számít különleges helyzetnek.

Szijjártó szerint a szavazás azt vetíti előre, hogy egy bevándorláspárti koalíció alakul az EP-ben a jövő évi választás után. Szijjártó többször elmondta, Magyarország nem fogad el migránsbarát politikát, nem lesz bevándorlóország, ebben nincs egyezség.

Itt a teljes sajtótájékoztató

 

Szijjártó szerint a Sargentini-jelentés - vagy ahogy a miniszter többször nevezte, "bevándorláspárti vádirat" -  tele van minősített hazugságokkal, a kormány tételesen cáfolta azokat, ám a keddi vita azt mutatta, a tények nem számítanak. A jelentésben 69 megállapítás szerepel, ebből 13 olyan ügyre vonatkozik, amit a kormány és a Bizottság tárgyalás útján korábban elrendezett. Szerinte az, hogy a jelentés ezeket a kérdéseket újranyitja, azt mutatja, fölösleges a Bizottsággal megállapodni. 19 további kérdésben folyamatban van a párbeszéd, 37 további állítás pedig egyszerűen "hazug, méltatlan és alaptalan, köze sincs a valósághoz."

Például antiszemitizmussal vádolják Magyarországot, holott nem itt vernek meg kipát viselő embereket, illetve felhozzák, hogy nincs sajtószabadság, de nem a magyar fővárosban titkolják el a magyarokat ért támadásokat. Szijjártó szerint az akadémiai szabadság sem sérül:

Azért sérülne az akadémiai szabadság, mert mindenkinek ugyanazt a jogszabályt kell betartani?!

Szerinte színtiszta koncepciós eljárásról van szó, Sargentini úgy állította össze a jelentést, hogy csak egy napot töltött Magyarországon, hivatalos delegáció nem is érkezett, ráadásul csak a kormányt támadó civil szervezeteket hallgatta meg.

Azt mondta, a jogorvoslati lehetőségeket átnézik, de még nincs konkrét döntés az ügyben, így az sem dőlt el, hogy a szavazási eljárás miatt támadják meg a határozatot. Közben a fideszes EP-képviselők Strasbourgban már arról beszélnek, a kormány megtámadja a jelentést.

Maradnak a Néppártban

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter arról beszél, maradnak a Néppártban, bár ezt olyan körülményesen adja elő, hogy még egyszer rákérdeznek. Azt mondja, a Néppárt a legnagyobb frakció, annak a Fidesz a legerősebb tagja, és bár a migrációpárti álláspont számszaki többségbe került, azért küzdenek, hogy az ő álláspontjuk győzzön.

Azért harcolunk, hogy a Néppárt térjen vissza a kereszténydemokrata útra. A Fidesz helyét kijelölték a magyarok, olyan közösségben kell lennünk, amely elutasítja a migrációt. Küzdünk, amíg lehet.

Szeretnék megreformálni a Néppártot, hogy az migrációellenes legyen. A jelentést megszavazta Manfred Weber frakcióvezető illetve a német képviselők. Szijjártó kitért a kérdés elől, hogy Angela Merkeltől érkezhetett-e utasítás erre. Azt viszont elképesztőnek tartja, hogy Weber a CEU-ra hegyezte ki álláspontját. Arra a kérdésre, hogy mikor lesz megállapodás a CEU-val, Szijjártó arról kezdett beszélni, nehéz lenne a magyar parlamenti képviselőkkel elfogadtatni, hogy más szabályok vonatkozzanak a CEU-ra mint a többi egyetemre. Nem látják, mi lenne az elvi alapja, hogy egy magyar egyetem két diplomát adjon ki, annak nincs legitimációs bázisa, hogy úgy adjon ki a CEU amerikai diplomát, hogy ott nincs iskolája - mondta Szijjártó, amivel elhallgatta a tényt, hogy a CEU teljesítette a törvény által előírt feltételeket, és amerikai kampuszt is létesített. Ezt meg is nézte Palkovics László államtitkárként még áprilisban, azóta is vizsgálják, teljesítette-e a CEU a feltételeket. Valójában Orbán egyszemélyes döntésén múlik minden.

Szerinte ettől nem sérül a magyar-amerikai viszony, az utóbbi évek legszorosabb és legintenzívebb konzultációja van most.

Több mint ezer éves országnak feltételeket nem támaszthat senki!

- zárta rövidre a kérdést.

A lengyelekkel megállapodtak, hogy a másikkal szembeni szankció életbe léptetését megvétózzák - mondta arra, mi lehet a következő lépés.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában

Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában