szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormány a szavazás lezárulta óta vitatja a kétharmados többséget. Az EP nem adja ki a szakvéleményt.

Ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, kétharmados többséggel elfogadta a Sargentini-jelentést az Európai Parlament, amely dokumentum szerint Magyarországon alapvetően sérülnek az uniós értékek.

A szavazást követően a magyar kormány csalást emlegetett, és azt hangoztatta, szándékosan a magyar kormánynak kedvezőtlen módszerrel számolták a szavazatokat a jelentésről szóló döntésnél, amivel pedig megsértették a saját eljárásrendjüket.

Az Index most megszólaltatta az Orbánék részéről vitatott szavazási szabályt kidolgozó EP-képviselőt. Richard Corbett azt mondta, a kétharmad nem különleges többség, ezért nem kell, hogy beleszámítsanak a tartózkodások, amikor a szavazatokat számolják.

Az Európai Parlament eljárásrendjében tavaly óta szerepel egy mondat, amelyik kiköti, hogy a szavazásoknál csak a mellette és az ellene leadott szavazatokat veszik figyelembe, kivéve azokat az eseteket, amikor az unió jogi alapját lefektető szerződések különleges többséget írnak elő.

A hetes cikkes szavazásra a szerződés a leadott szavazatok kétharmados többségét írja elő.

A magyar kormány úgy értelmezi, ez a kétharmados többség különleges többség, amelyikre vonatkozik az EP eljárásrendjében szereplő kivétel. Így a szavazásnál a tartózkodást is figyelembe kellett volna venni.

A szabályt készítő Richard Corbett e-mailben azonban azt válaszolta a lapnak, hogy „az eljárásrendben mindig is voltak olyan kitételek, amelyek a leadott szavazatok kétharmados vagy háromötödös többségét kívánták meg. A 'leadott szavazatok' kifejezés mindig a mellette és ellene leadott szavazatokat jelentette”.

Az idézett kivétel „azokra az esetekre vonatkozik, amikor a szerződés azt írja elő, hogy a parlament a teljes tagságának a többségével szavazzon valami mellett (vagy ellen) – magyarázta. Ebben az esetben a tartózkodások nyilvánvalóan nem semlegesek”. A brit munkáspárti politikus ezzel tehát megerősítette az EP jogi szolgálatának a véleményét.

Szerettük volna megtudni, hogy a jogi szolgálat mire alapozta a magyar kormány által vitatott véleményét, ezért ezzel kapcsolatban kérdést tettünk fel az Európai Parlamentnek. A testülettől kértük a vonatkozó szakvéleményt is, ám kérésünket azzal hárították el, hogy a szolgálat által vagy a szolgálat nevében jegyzett írások „belső dokumentumok” és az intézmény „kizárólagos használatára szolgálnak”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Májusban nyitnak a franciák

Májusban nyitnak a franciák

Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

Fülöp herceg temetése képekben

Fülöp herceg temetése képekben