szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy kérdés, hogy ennél kisebb DK-s tüntetés volt-e már. Gyurcsány nem tudja, mikor fullad ki a tüntetéssorozata, de azt ígérte, ő holnap is itt lesz. A pár száz fős tömeg döntő része a beszédek végén elhagyta az Alkotmány utcát.

A vasárnapi, Bem téri összbaloldali tüntetés sem mozgatott meg 3-4 ezer embernél többet, a keddtől meghirdetett tüntetéssorozat még ennél is siralmasabb képet fest. A kezdésre nagyjából 2-300 ember érkezett az Alkotmány utcába, a Kossuth térrel szembe, menet közben csatlakozott hozzájuk még nagyjából 100. A tüntetés Facebook-oldalán kevesebb, mint 700 ember jelezte részvételét.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök vasárnap azt mondta, az Orbán-kormányt a nép tudja megdönteni, ezért hirdetett tüntetéssorozatot. A mostani tervek szerint néhány napig minden délután 5 és este 10 között tüntetnek majd. Az elsöprő sikerben Gyurcsány sem bízhat, a Facebook-oldalára azt írta ki,

Lehet, hogy most csak 4 naphoz lesz erőtök. Mi lesz, ha nem érünk célt? Újrakezdjük, újrakezdjük, újrakezdjük!

Azt mondta, mindenki hozzon magával hideg élelmet. Ezt sokan nem fogadták meg, szatyrot vagy hátizsákot csak egy-két embernél látni.

Azért mostanra időzítette a tüntetést, mert Gulyás Gergely és Kocsis Máté fideszes politikusok kedden terjesztették be a parlamentnek a Sargentini-jelentést elítélő határozati javaslatot. A tüntetésen az első felszólaló Nemes Gábor szakszervezeti vezető, aki DK-s jelöltként indult az országgyűlési választáson. A munkavállalói és szakszervezeti jogok leépítéséről beszél. Percek óta szónokol, az első tapsot az váltja ki, hogy a kormány tudatosan alacsonyan tartja a béreket, a másodikat pedig az, hogy "van szemét bőven, lenne mit még eltakarítani".

 

©

Molnár Csaba EP-képviselő, a DK alelnöke azzal kezdte, hogy "Magyarország győzött", felemelő érzés volt a Sargentini-jelentés elfogadása. "Jó volt látni, ahogy Orbán, Rogán, Szijjártó és Gulyás a teremben sápadt volt és reszketett", hogy "arcukra fagyott a vigyor" – mondja Molnár, amit megtapsolt a tömeg. "Meztelen lett a király Strasbourgban" – mondta Molnár, amin felkacagtak páran. "Kétharmaddal leszavazták Orbánt, megsemmisült a politikája" – folytatta a politikus, aki szerint Orbán nem befolyásos már. Fújoltak, mikor azt emlegette, Orbán "Putyinhoz szaladt parancsért". Válogatott sértéseket vág Orbán fejéhez, például törpének nevezi. Molnár azt jósolja, az EP-választáson az Európa-párti erők aratnak elsöprő győzelmet, a szélsőségesek Európa peremén maradnak.

"Csak abból ért a kormány, ha tele van az utca" – szónokol Molnár a pár száz fős tömegnek. Az hallható, hogy Orbán Ráhel karórája még mindig zavarja az embereket, Molnár hozott egy karórás hasonlatot, mire elkezdtek fütyülni, de a pelenkás poén is ült.

"Mi Európai magyarok vagyunk többen, nem a rajtunk élősködő fideszes elit" – fogalmazott, ami akár lehet igaz is, ha szűken értelmezzük az elitet. Molnár arról beszélt, lázadni kell, gúzsba kötni a romlott rendszert, ha ezt milliók teszik, akkor véget fog érni.

 

©

Molnár még mindig ott tart, a választást ellopták, új, tisztességes választási szabályokat és új választást követel. "Harc van, fogadjuk meg, hogy nem ez lesz a 100. kifulladó tüntetéssorozat", ez a rendszer csak az erőből él. "Diktatúrában a nép kötelessége elkergetni a kormányt" – ezzel zárja beszédét.

Gyurcsány háromnegyed óra után áll színpadra, a szokásos üdvrivalgás fogadja. Felfokozott hangulatban kezdte a beszédét, azzal nyit, ahol gyenge a nép, ott erős a kormány és a hatalom – ez fordítva is igaz –, majd nem sokkal később már diktatúrázik is. "Most fizetjük meg annak az árát, hogy ajándékba kaptuk a szabadságot – mondja Gyurcsány. – Nem égett a lelkünkbe a küzdelem. A demokrácia, jogállam könnyen jött, és most könnyen megy." Az akkori elmaradt küzdelmet most kell lefolytatni. Orbán ülve is el tud futni – szórakoztatja a népet Gyurcsány, aki szerint a miniszterelnöknek hétfőn a parlamentben nem volt bátorsága válaszolni az elhangzottakra. "Albérletbe adta a küzdelmet a bátor ember."

 

©

Elvették a demokráciát, ezért egyszerre kell a parlamentben politizálni és kint lenni az utcán. Ez nem veszélytelen, de az utca maradjon nyugodt – teszi hozzá. "Ha tüzet akarok, a lelkekben akarok tisztító tüzet, mikor föláll a nép, és azt mondja, eddig és ne tovább, másik világot akarunk."

Gyurcsány azt mondja, nem rajta múlik, meddig maradnak az utcán. Ő egy a nép közül. 300 ezer ember szavazott a DK-ra, de hogy megmozdul-e az ország, abban ő csak segíteni tud. A sikerért nem tudja a teljes felelősséget vállalni, de ő holnap is itt lesz – ígéri, amit nagyon megtapsolnak. Benyújtják a parlamentnek a Sargentini-jelentésben felsorolt kritikák korrigálását célzó törvényjavasokat, az első a tanulás, oktatás, kutatás szabadságának helyreállítását célozza. A kormánypártok Sargentini-jelentést elítélő határozattal szemben beadnak egy ellenhatározatot. Az utcán pedig az új választást kell kicsikarni. Sokat beszél az oktatásról, hogy a gyerekeket arra is meg kell tanítani, hogy merjenek lázadni, szövetkezni. Szerinte igenis lehet gúnyvideót gyártani, ha olyan a helyzet. Megtapsoltatja a Magyar Tudományos Akadémiát, hogy "nem fogadták el a gyalázatot", erőt mutattak, mire a kormány visszakozott.

 

©

Megdicsérte Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök hétfői parlamenti hozzászólását, amelyben szembesítette Orbánt, ki a hazaáruló. Mire valaki bekiabálta, hogy "Szili Katalin". Az egyik legnagyobb füttyöt az váltja ki, hogy az emberek fizetik a tb-t, de ha valami bajuk van, magánorvoshoz kell menniük.

"Ennyire embertelen, érzéketlen kormánya még nem volt ennek az országnak" – mondja Gyurcsány, azután, hogy a devizahitelesek problémájáról beszél. Beszéde végén ellenállásra buzdít, a DK arra törekszik, hogy

az ellenállás kicsike lángjából nagy tűz legyen.

Arra nem válaszol, nem vált-e nevetségessé a tüntetés a létszám miatt

Már kifütyülni se akarják

Átjöttek a Kossuth téren tüntetők, ez több DK-sban rossz érzéseket keltett, aggódnak, hogy Gyurcsány ellen fognak tüntetni. Ez a félelem alaptalannak bizonyult.

A tüntetésen feltűnt Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester is, akit a szónok meg is tapsoltat a tömeggel, ahogy a szintén jelen lévő Horváth Csaba szocialista politikust is. Orbán arcképével ellátott hordókat tettek ki az utca elejére, azt püfölhetik az emberek. Néhányan éltek a lehetőséggel, ezzel mutatják, van itt európai hang.

A beszédek másfél órát tartottak, kis pihenő után a politikusokkal beszélgethettek azok, akik maradtak, ám a tömeg döntő többsége elhagyta a tüntetés helyszínét.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő már gúnyolódik is a tömegen:

Ha már Deutsch szóba hozta a turistákat: egy külföldi megkérdezte, mi ez a rendezvény, mikor mondjuk, tüntetés a kormány ellen, annyit reagált, "király."

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Hónapok óta fizetés nélküli szabadságon vannak a vásárosnaményi ruhagyár dolgozói

Hónapok óta fizetés nélküli szabadságon vannak a vásárosnaményi ruhagyár dolgozói

Nem gyárt többé az Electrolux szabadonálló hűtőket Jászberényben

Nem gyárt többé az Electrolux szabadonálló hűtőket Jászberényben

Ed Sheeran, a Coldplay és a Rolling Stones is kéri a brit kormányt, hogy mentse meg az élőzenét

Ed Sheeran, a Coldplay és a Rolling Stones is kéri a brit kormányt, hogy mentse meg az élőzenét