szerző:
hvg.hu

Havasi Bertalan szerint a Vidi-tulaj viszi a miniszterelnököt a luxusrepülőn, Pócs János fideszes képviselő szerint azonban más lehet a háttérben.

Ahogy korábban az Átlátszó oknyomozó cikke alapján megírtuk, egy luxusjacht és egy luxus-magánrepülő feltűnően gyakran fellelhető ugyanazon a helyen, s míg az előbbin kormányközeli figurák, az utóbbin Orbán Viktor utazott már.

A miniszterelnököt a lap munkatársai le is fotózták, amikor a Mol Vidi FC Ludogorec elleni Bajnokok Ligája-meccsről érkezett haza még július 25-én.

A Népszava az Átlátszó cikkének megjelenése után ezzel kapcsolatban megkereste a Miniszterelnöki Sajtóirodát, ahonnan Havasi Bertalan, a szervezet vezetője ezt a választ küldte:

Orbán Viktor a Mol-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a Mol-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd. Mindez a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül.

A lap megjegyzi: Havasi arról nem tett említést, hogy a klub tulajdonosának, Garancsi Istvánnak több cége is állami megrendelések sokaságát kapja, és a Vidi is adóforintok millióihoz jut hozzá a tao-rendszeren keresztül.

Korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elhíresült rénszarvasvadászatai után vetődött fel a kérdés, szerepeltetnie kellett volna-e képviselői vagyonnyilatkozatában a politikusnak a svédországi utakat. Akkor a Magyar Nemzet birtokába olyan dokumentumok kerültek, amelyek szerint a kirándulások költségeit minden alkalommal Farkas József szállodatulajdonos fizette. Farkas érdekeltségei uniós és egyéb pályázatokon is jól szerepeltek.

Később Semjén arra hivatkozva mondta, hogy az utakat nem kellett feltüntetnie a nyilatkozatban, hogy nem képviselőként, hanem az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként hívták meg.

A hvg.hu munkatársa Pócs János Fidesz-képviselőt kérdezte Orbán magánrepülő-használatáról. Az Átlátszó szerint a repülő üzemeltetési költsége 1,5-3 millió forint óránként. A miniszterelnöknek a vagyonbevallása szerint még az alacsonyabb összeg sem jönne ki a megtakarításából.

Pócs először arról beszélt, hogy nemrég hivatalos ügyben ő is járt külföldön egy nagy értékű, ám nem magánrepülőgéppel. Aztán azt mondta,

a miniszterelnök tett már annyit az asztalra, hogy ez egy bagatell kérdés.

Azután azzal próbálta meg elütni a kérdést Pócs, hogy "nem venné ki jól magát, ha biciklivel ment volna, vagy robogóval" a kormányfő a focimeccsre. Végül abban maradt a kollégánkkal, hogy "lehet, hogy valamelyik családtagja meghívta".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dobó Kata Kölcsönlakásában mindenki a szexre hajt

Dobó Kata Kölcsönlakásában mindenki a szexre hajt

Elvesztette a becsületsértési pert Trump ügyvédje ellen az egykori pornócsillag

Elvesztette a becsületsértési pert Trump ügyvédje ellen az egykori pornócsillag

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Bezárják Siófok egyik legjobb cukrászdáját, mert túl sok a vendég

Bezárják Siófok egyik legjobb cukrászdáját, mert túl sok a vendég