Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormányfő vejének cége hotelt épít a város közepén álló MAHART-székházból, amelynek szétverését egy minapi kormányrendelet engedélyezte. Az építőknek csak az utcai homlokzatot kell megőrizniük.

Kastélyprogram, egyeztetés az UNESCO-val a budapesti világörökségi státuszról, a Budai Vár megújítása: a magyar múlt és gyökerek védelmezőjeként a kormány szeret az örökségvédelem lovagjának szerepében tetszelegni. Ám nem kell túl nagy nyomás, hogy bedobja a törölközőt. A kormány korábbi hivatalos álláspontja szerint a Kopaszi-gáton megépülő Mol-székház tájseb lesz, mégsem tudja megakadályozni a megépülését. Most pedig aktívan segíti egy budapesti műemléképület lebontását.

Búcsú az egyedi dizájnú szecessziós épülettől

Örökségvédelem-e, ha egy védett épület homlokzata megmarad, de a belső tereit teljesen lebontásra ítélik? Erre a sorsa jut ugyanis az egykori MAHART-székház, amely az Apáczai Csere János utca és a Vigadó tér sarkán áll.

©

Az 1910-13 között épült szecessziós épület az egykori Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Rt., a későbbi MAHART székháza volt. (A ház elképesztő történetek tanúja: az Urbface oldal szerint 1938-ban újra ideköltözött báró Kornfeld Ferenc, aki 1926-ban azért távozott sietősen, mert a Nemzeti Kaszinóban egy éjszaka alatt elkártyázott egymilliárd koronát, ebből ma majdnem kijönne az új Puskás-stadion: mai értéke kb. 140 milliárd forint.)

A MAHART-székház
©

Az épület belseje meglepően épen megmaradt, egyedi kialakításában minden a hajózásra emlékeztet: a csillárok hajókerék alakúak, a lépcsőkorlátok pedig hajókorlátot imitálnak, gyönyörű ólomablakok díszítik. 2008-ban költözött ki innen a MAHART, amely átvitt új, csepeli székházába számos berendezési tárgyat, szobrot átvitt. Ettől még az épület védett, az Országos Építésügyi Nyilvántartás szerint legalábbis műemlék. Az épület eddig irodaként működött, a tulajdonosa arra szólította fel a bérlőket, a nyárig költözzenek ki. Most tehát üresen áll.

Kormányfői rokon kormányzati hátszéllel

Már egy ideje tudható, hotelt álmodott ide Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezére és Tiborcz István miniszterelnöki vő, egykori Elios-tulajdonos. Az épület 2005-től az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában volt, amely tulajdonosa 2016 júniusától a Fortuna Prince és a Viona Kft. lett. A Viona mögött Szivek állt, ahogy a 24.hu megírta, majd az Apáczai 2005 a Tiborcz-féle BDPST Zrt.-é lett. (Tiborcz cégbirodalmát az Átlátszó derítette fel.) Ehhez a céghez pedig dőlnek a bankhitelek, amelyekből a hotel is épül majd. A hotelépítés „természetesen” nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügy lett egy 2018. július 27-én kihirdetett rendelet szerint.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet egy minapi, szeptember 26-i rendeletmódosításra, amely megengedi, hogy a szecessziós műemléket a fejlesztők gyakorlatilag a kedvük szerint kibelezzék. A módosítás a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításról rendelkező rendeletet érinti, ezen belül a MAHART-székházra vonatkozó részt: "az épületek részleges bontására is csak a közterület felé eső utcafronti homlokzati rész teljes megtartásával kerülhet sor".

©

Azaz az épület utcafronti homlokzati részen túli (belüli) részei lebonthatóak. A beépíthetőség, a terepszint alatti beépíthetőség legnagyobb mértéke 100 százalék, azaz mostani belső udvar is eltűnhet, a zöldfelület megengedett legkisebb mértéke 0 százalék, azaz egy fűszálat sem kell ültetni. A szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke 7,0 nm/nm, az épületmagasság legnagyobb mértéke 34 méter. A szintterületi mutató azt mutatja, hogy az épület alapterületének hányszorosa építhető: itt a kialakítható telek legnagyobb területe 5000 nm, tehát 35 000 nm alakítható ki, ez brutálisan sűrű beépítettség (általában a 3-4-es szintterületi mutatót nevezik a városias beépítettségnek). A BDPST Zrt.-nek feltettük kérdéseinket arról, milyen hotelt tervez kialakítani a műemléképületből, a választ közreadjuk, ha megérkezik.

Szembe a törvényekkel

A régi, szecessziós, egyedi belső tehát akár mehet is a kukába a hotellé alakítás közben. A kormány a Károli Gáspár Református Egyetemnek adományozott Reviczky utcai Károlyi-Csekonics-kastéllyal ugyanazt a megoldást választotta: a homlokzat kivételével mindent lebontanak, miközben a kitett információs táblán az olvasható, hogy a palotaegyüttes átfogó, állagmegóvó felújítási munkái zajlanak. A tervek szerint az épületet az egyetem kapta meg, de állami rendezvényeket is terveznek tartani benne.

Egy műemléket kibelezni nehezen felel meg a hatályos kulturális örökségvédelmi törvénynek, amely szerint műemlék részleges bontását csak egyes részek megmentése céljából, később épült idegen részek eltávolítása miatt, állagbiztosítás, életveszély elhárítása okán lehet megengedni. Úgy tűnik, a törvény mást ír elő, mint az alacsonyabb szintű jogszabály, a rendelet. Sőt, egy másik rendelet (68/2018) is kimondja, a védett műemlékeket fizikai valójukban kell megőrizni, alkotórésze, tartozéka pedig csak különösen indokolt esetben távolítható el vagy helyezhető át.

A MAHART-székházat érintő rendeletmódosítás egyébként nem a kulturális örökségvédelmi törvényre, hanem az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényre hivatkozik.

*

A MAHART ház közvetlen közelében lesz új állomása is a metrónak, arról a beruházásról ezt mondták a környéken tavasszal:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot

Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot

1,7 milliárd forintot felejtett el valaki befizetni a NAV-nak

1,7 milliárd forintot felejtett el valaki befizetni a NAV-nak

Nem lehet a kormány büszke arra, ami kiderült a gyerekszegénységről

Nem lehet a kormány büszke arra, ami kiderült a gyerekszegénységről

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

Hivatalos: itt a BMW X7, ami mellett még az X5-ös is egy visszafogott divatterepjáró

Hivatalos: itt a BMW X7, ami mellett még az X5-ös is egy visszafogott divatterepjáró

Két gyerek után válás? Ráfizet a csokos, ha nem teljesít

Két gyerek után válás? Ráfizet a csokos, ha nem teljesít