szerző:
hvg.hu

Ma délután letették a MOL Campus 120 méteres toronyházának alapkövét. A MOL új székháza 2021-re épül meg, de Hernádi Zsolt nem árulta el, mennyiből. Tarlós István a megnyitón elmondta: a fővárosnak vétójoga lesz a magassági korláttal kapcsolatban.

A mai ünnepélyes alapkőletételen Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, és Tarlós István, Budapest főpolgármestere mondott beszédet. Tarlós István biztos benne, hogy lesz, akiknek majd nem tetszik az épület, és elmondta: a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepció kapcsán már vétójoga lesz a fővárosnak, és felül fogják vizsgálni a magassági határt, melyet szerinte ebben az esetben "nem szakmai szempontok szerint" húztak meg. A főpolgámester bevallotta, hogy "tériszonyos", és nem rajong a magasházakért, de Budapest bizonyos pontjain – például Észak-Csepelen vagy az Árpád-híd pesti hídfőjénél – lehet létjogosultságuk. A főpolgármester arról is beszélt, hogy a BKK-val együtt már vizsgálják, a plusz 800, Kopaszi gátra tartó személyautó hogyan befolyásolja majd a környék forgalmát.

©

Az irodaház – bármilyen nagy cégé – nem középület, így a közforgalmú kilátó több, például biztonságtechnikai kérdést is felvet. Hernádi Zsolt azonban az alapkőletételen megerősítette: lesz ilyen kilátó, sőt, az épület aljában is kialakítanak egy közforgalmú agorát is. Azt még nem tudja, belépődíjat szednek-e a látogatóktól, az épülethez való hozzáférésüket viszont mindenképpen garantálni kívánják. A beruházási értéket firtató kérdésre nem válaszolt érdemben, mint mondta, készültek ugyan becslések, de a pályáztatás előtt ezt nem hozzák nyilvánosságra. A MOL novemberben írja majd ki a közbeszerzést a szerkezetkész állapot kivitelezésére.

Az építkezéshez kb. annyi acélt használnak fel, mint amennyi az Eiffel-toronyban van.
©

A MOL-székház a tervek szerint 98 ezer négyzetméteres lesz. Az 58 ezer négyzetméteres Telekom-székházat például 50 milliárdért húzták fel, azóta az árak elszálltak, a MOL-toronyház pedig nagyobb és magasabb is lesz, valamint egy sztárépítésziroda meglehetősen egyedi épületéről van szó, így minimum 100 milliárdos beruházási költség becsülhető. Ez a MOL éves profitjának kb. 40 százalékát tenné ki. Hernádi elmondta, kizárólag a MOL-forrásait fordítják a beruházásra, nincs állami segítség. A MOL az elkövetkező években 800 milliárd forintnyi fejlesztést tervez Magyarországon, a Campus mellett ebben benzinkutak, Fresh Cornerek és egyéb épületek is szerepelnek.

Ha a Campus elkészül, nemcsak a régi MOL-székház, hanem további 5-6, a MOL által használt épület ürül ki Budapesten. A régi székházat a csoport tervei szerint az egyetemváros közelsége miatt valószínűleg kollégiumként hasznosítják majd. Az új székházban senkinek - még a vezérigazgatónak - sem lesz saját íróasztala, és a vezetőség a megszokott hatodik emeleten dolgozik majd, a beosztottaknak engedve át a szebb kilátással bíró szinteket. A Campuson belül ötféle irodateret alakítanak ki, melyek a teljes koncentrációt biztosító, elzárt szobától a nyitott játszószobáig variálódnak.

A Campus jelentősége vitathatatlan, nemcsak mérete és városképformáló ereje, hanem a különleges építészeti megoldások miatt is.
©

A magassági korlátról évtizedek óta komoly vita folyik. A Bazilika 96 méteres magassága mindig is sorvezetőként szolgált, és a hatályos szabályzat szerint Buda védett részein és a Hungária körúton belül maximum 30 méter, egyébként általában 55 méter a magassági korlát, így például a Várból szemlélve a Bazilika tornya továbbra is kiemelkedik. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a külsőbb kerületekben a magassági korlátozás nem egységes, a Lágymányosi-öbölben például 65 méteres volt. Egyes szakemberek úgy gondolják, a magassági korlátok tovább emelkedhetnek, mások szerint minden eszközzel harcolni kellene ellene, mivel Budapesten bőven van hely a horizontális terjeszkedésre, és inkább a meglévő lakások és irodák korszerűsítése lenne észszerű.

Emlékeztetőül, az előző ciklusban Lázár János – aki Csányi Sándor MOL-alelnökkel híresen rossz viszonyt ápolt – többször is hangot adott annak, hogy ellenzi a székház tervezett magasságát. Az olajcég viszont rendületlenül azt kommunikálta, hogy 2021-re az eredeti terveknek megfelelően építik majd fel azt. A felhőkarcoló-tilalom értelmében a 65 méternél magasabb épületekre külön engedélyt kell kérni, és azok maximum 90 méteres magasságig nyúlhatnak. Ekkorát tervez egyébként a HB Reavis az Árpád-híd pesti hídfőjénél Agora néven, ahol a GTC szintén 90 méteresre tervezett irodaháza, a Twist júniusban már építési engedélyt is kapott. Arató György, a XIII. kerület főépítésze nemrég azt nyilatkozta, már a tervtanács elé került egy harmadik 90 méteres épület is, de a projekt egyelőre még titkos.

Gulyás Gergely végül augusztusban egy Kormányinfón árulta el, hogy a kormány három cégnek ajánlotta fel 90 méternél magasabb épület felhúzásának lehetőségét, a Richter, az OTP és a Mol közül azonban csak utóbbi kívánt élni vele – és zöld utat is kapott. Az alapkőletételen Hernádi és Tarlós egy időkapszulát helyeztek el a földbe, melybe egyebek között algyői olajat, egy 200 forintost és pálinkát is rejtettek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Kis Jézust ilyen furcsa jászolban még nem láttunk

Kis Jézust ilyen furcsa jászolban még nem láttunk

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?