szerző:
hvg.hu

Az Utcajogász pedig az ombudsmanhoz fordul, a beadvány megírásában a Bibó István Szakkollégium tagjai is segítenek.

Hétfőtől az ország egész területén tilos a hajléktalanság. A hatóságok az ellen indítanak eljárást, aki megvalósítja a „közterületen történő életvitelszerű tartózkodást”. A törvényhez kiadott kormányrendelet szerint a segítséget nyújtó szociális munkásoknak, illetve a szociális munkát koordináló diszpécserközpontnak értesíteni kell a rendőrséget. Ezzel gyakorlatilag arra kényszerülnek a szociális munkások, hogy saját ügyfeleiket jelentsék fel, írja közleményében az Utcajogász.

Közben az ENSZ lakhatási különmegbízottja is aggodalmát fejezte ki. Nyílt levélben kérte számon, hogy az alaptörvény-kiegészítés hogyan felel meg a hazai és nemzetközi emberi jogi kötelezettségeknek, különös tekintettel a lakhatáshoz való jogra, a szegénységben élők hátrányos megkülönböztetésének tilalmára.

„Az új szabályozás célja a hajléktalanság láthatóságának megszüntetése úgy, hogy az utcán élő hajléktalan embereket valamilyen intézménybe kényszerítik. Választhatják a már most is túlzsúfolt és férőhely hiánnyal küzdő hajléktalanszállókat, vagy büntetés végrehajtási intézetbe kerülnek, amelyek szintén nincsenek felkészülve több ezer ember fogadására, szociális problémák büntetőpolitikai eszközökkel való kezelésére” – írja az Utcajogász, majd hozzáteszik:

A módosítás hatása nagy valószínűséggel az lesz, hogy a közterületen élők kiszorulnak a városokból, és olyan helyekre költöznek ki, ahol kevésbé, vagy egyáltalán nem férnek hozzá közszolgáltatásokhoz.

A Szabálysértési Munkacsoport tagjai, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület nem tekinti elfogadhatónak a szegények megbüntetését, az Utcajogász pedig az alapvető jogok biztosához fordul. „Arra a kérjük az ombudsmant, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz a törvény alkotmányossági vizsgálata érdekében.” A beadvány megírásában a Bibó István Szakkollégium tagjai is segítenek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Schumacher 19 éves fia tesztpilóta lehet a Ferrarinál

Schumacher 19 éves fia tesztpilóta lehet a Ferrarinál

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban

Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban

Április elején megkezdődhet a tereprendezés a debreceni BMW-gyár területén

Április elején megkezdődhet a tereprendezés a debreceni BMW-gyár területén