szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Horváth Ildikó láthatatlan egészségügyet szeretne, és főleg a megelőzésre helyezné a hangsúlyt.

A múlt héten nevezték ki új egészségügyi államtitkárnak Horváth Ildikó tüdőgyógyászt, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet orvosigazgatóját, miután elődje, Nagy Anikó a hónap elején lemondott.

Horváth most a kormánypárti Magyar Időknek adott interjúban beszélt a terveiről, és azt mondta, láthatatlan egészségügyet szeretne, ugyanis szerinte "az egészségügy akkor működik jól, ha nem is lehet észrevenni".

Horváth Ildikó elmondta, a legnagyobb kihívás napjainkban a nem fertőző betegségek, vagyis a daganatos, a szív-érrendszeri, a légzőszervi megbetegedések visszaszorítása, de ezek mindegyikére igaz, hogy a megelőzésükért sokat lehet tenni életmódváltással, a hatékony ellátórendszerre pedig azért van szükség, hogy a már kialakult betegségeket legyőzhessük. Közölte, hogy az egészségügyi ellátórendszer csak legfeljebb az egészségi állapot 25 százalékáért tehető felelőssé.

Beszélt a sok botrányt kiváltó sürgősségi ellátásról is, erről azt mondta, az az álláspontjuk, hogy ha a háziorvosi ügyeleti ellátás összehangoltan működik a sürgősségi ellátással, akkor elérhető, hogy azok a páciensek, akik nem szorulnak azonnali ellátásra, ne vegyék el az időt azoktól, akiknek az esetében viszont minden perc, óra számít.

A múlt heti törvénytervezetről, miszerint szétválasztanák a magán- és állami egészségügyet, illetve kiszorítanák a magánellátásokat a kórházakból, Horváth Ildikó azt mondta, a részleteken még dolgoznak, de a lényeg, hogy világosak legyenek a keretek, és ehhez egyértelmű politikai felhatalmazásuk van.

"Ha egy állami intézmény az állam által fizetett dolgozóival végez egy egészségügyi tevékenységet, azzal a magánellátás összeférhetetlen. Lényeges viszont, hogy a közfinanszírozott intézmények magas szinten, megbízható módon, széles körű ellátási palettát biztosítsanak" – mondta. Hozzátette, mivel Európában egymillió egészségügyi dolgozó hiányzik a rendszerből, ezért szerinte megoldhatatlan, hogy egy ember ne dolgozzon több helyen, akár több szektorban is, és ha nincs átfedés, keveredés, akkor szerinte nem is kell tiltani, hogy egy orvos állami kórházban és magánban is dolgozzon, ahogyan azt sem, hogy egy orvos itthon és külföldön is dolgozhasson.

Egy esetleges egészségügyi béremelésről azt mondta, mindenképp az emelést szeretnék folytatni.

A dohányzás visszaszorításáról Horváth azt mondta, nem hisz az ijesztgetésben például a cigisdobozokon, de abban igen, hogy ha az emberek megértik a testük működését és az összefüggéseket, akkor képesek változni, vagyis hogy ha sokszor kommunikálják az egészséget érintő fontos témákat, akkor a lakosság egészségtudatosabbá válhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

1,4 milliárdot költ a kormány Beregszász vízügyi támogatására

1,4 milliárdot költ a kormány Beregszász vízügyi támogatására